Ochrana duševního vlastnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
9. Duševní vlastnictví, jeho ochrana a oceňování
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Finanční řízení podniku
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Náplň podprojektu “AKADEMIK 06” v oblasti přípravy akademických pracovníků v oblasti přípravy projektů VaV Legislativa, interní předpisy a postupy, smlouvy,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Výzkum & vývoj BIC Brno spol. s r. o., Podnikatelské a inovační centrum Cejl 62,602 00, Brno, Tel: , 1 Nepřímá.
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
Transkript prezentace:

Ochrana duševního vlastnictví KIP - KM 11. Zdroje informací, veřejné financování V&V Ochrana duševního vlastnictví Veřejná podpora VaV

Zdroje informací s obrazovkami (13,2 MB), krátké (220 kB) KIP/KM - 10

Legislativa, financování

Důležité zákony Zákon 130/2002 Sb. o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje) Nařízení vlády č. 461/2002 o účelové podpoře výzkumu a vývoje Nařízení vlády č. 462/2002 o institucionální podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a hodnocení výzkumných záměrů Nařízení vlády č. 28 ze dne 8. ledna 2003, kterým se mění nařízení vlády č. 462/2002 KIP/KM - 10

Chystané změny legislativy Současný model inst. financování platí od roku 1999 Je teoreticky založen na odlišení institucionálních a účelových výdajů Institucionální podpora (výzk. záměry) Účelová podpora (projekty) Nejde o veřejnou soutěž Jde o veřejnou soutěž Jen pro jednu instituci Pro více spolupracujících institucí Pro instituce, které dosáhly výsledků Na dosažení určitého cíle KIP/KM - 10

Chystané změny legislativy Jak budou změny ve VaV probíhat? Novela zákona č. 130/2002 Sb. (záměr konec r. 2006, § změní I/2007, účinnost – nejdříve 2008) Úkol vyplývající z usn. vlády ze dne 7.7.2005 č. 851 o Národní inovační politice a navazujících dokumentů – rozšířit VaV o oblast inovací Úkol vyplývající z usn. vlády ze dne 29.9.2005 č. 1260 – sjednotit a zjednodušit administrativu VaV Připravované změny práva EU o veřejné podpoře týkající se i VaV a inovací (viz komisařka N. Kroes 17.3.2006: „State aid reform: the case for research and innovation“) KIP/KM - 10

Nařízení vlády 461/2002 Sb. § 2 –Způsob podílu účelové podpory na uznaných nákladech 100 % Základní výzkum 50 % Průmyslový výzkum 25 % Vývoj Podíl účelové podpory na uznaných nákladech projektu průmyslového výzkumu nebo vývoje může být zvýšen o 5, 10 až 15 % - přesná kritéria (nejvýše 75 % u průmyslového výzkumu a 50 % u vývoje) KIP/KM - 10

Národní program výzkumu II schválený usnesením vlády č. 272 z 9.3.2005 Tématické oblasti Tématické programy TP2 až TP4 Průřezové programy PP1 až PP3 MŠMT Tématický program TP1 MPO Národní program výzkumu II KIP/KM - 10

Národní program výzkumu II Tématické priority 2004 - 2008 Priority Bezpečná, spolehlivá a ekologická energetika pro budoucnost Nové materiály a technologie Kvalita a bezpečnost života Informační a znalostní společnost Potřeby České republiky v sociálně-ekonomické oblasti Programy Trvalá prosperita (TP1) Zdravý a kvalitní život (TP2) Informační technologie pro znalostní společnost (TP3) Sociálně-ekonomický rozvoj české společnosti (TP4) KIP/KM - 10

Uznatelné náklady Nařízení vlády č. 461/2002 osobní náklady § 3 Vymezení položek uznatelných nákladů osobní náklady mzdy nebo platy zaměstnanců přijatých podle pracovní smlouvy výhradně na řešení projektu příslušnou část mezd nebo platů zaměstnanců, odpovídající jejich úvazku na řešení projektu zvýšení pohyblivé částky mzdy nebo platu zaměstnanců, kteří se na řešení projektu podílejí ostatní osobní náklady na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce náklady na pořízení dlouhodobého hmotného majetku (investiční majetek) UN = (A/B) x C x D UN ........... uznatelné náklady A ........... doba po kterou bude majetek užíván pro řešení projektu B ........... doba upotřebitelnosti C ........... pořizovací cena majetku D ........... podíl užití majetku pro řešení projektu KIP/KM - 10

Uznatelné náklady náklady na provoz a údržbu dlouhodobého hmotného majetku další provozní náklady například: náklady na materiál, zásoby náklady na drobný hmotný majetek (tj. do 40 000 Kč) náklady na služby náklady na zveřejňování výsledků projektů cestovní náhrady doplňkové (režijní) náklady KIP/KM - 10

Rozdělení nákladů běžné (neinvestiční) náklady kapitálové (investiční) náklady KIP/KM - 10

Nepřímé (režijní) náklady Paušál – u různých projektů různý – ESF 7%, RP 20%, NPVII 20% výše režií je vztažena k přímým nákladům Obvyklé u VŠ, organizací V&V Prokazatelné režijní náklady: podmínka – identifikovatelné v účetnictví Obvyklé u podniků KIP/KM - 10

Odpočet nákladů na V&V Zákon č. 669/2004 Sb. od 1.1.2005 mohou podniky uplatňovat odpočet od základu daně z příjmu ve výši 100 % výdajů vynaložených při realizaci projektů V&V. Musí byl sestaven projekt výzkumu a vývoje - cíle projektu, doba řešení, předpokládané výdaje (náklady) a způsob kontroly Najít a prokázat ocenitelný prvek novosti. Předmětem zvýhodnění může být např. výroba funkčního vzorku či prototypu produktu, ověření prototypu, projekční nebo konstrukční práce, výpočty nebo návrhy technologií, sloužící k vývoji nebo inovaci výrobků nebo výrobních procesů. Jako náklady lze uplatnit osobní výdaje, odpisy majetku, používaného v přímé souvislosti s řešením projektu, cestovní náhrady a další provozní výdaje. Odpočet nelze uplatnit např. na zpracování studie proveditelnosti nebo záměrů podnikatelské činnosti, na standardní vývoj softwaru nebo na úhradu činností, které jsou pořizovány od jiné osoby jako služba. Podrobněji viz Pokyn D-288 Ministerstva financí k jednotnému postupu při uplatňování ustanovení § 34 odst. 4 a 5 zákona č. 586/1992., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. KIP/KM - 10

Strukturální fondy EU a operační programy

EU ČR Národní rozvojový plán 2007 - 13 ESF (European Social Fund) Operační program 1 ERDF (European Regional Development Fund) Operační program 2 Operační program 3 EAGGF (European Agricultural Guidance and Guarantee Fund) Operační program 4 FIFG (Financial Instrument for Fisheries Guidance) Operační program … KIP/KM - 10

Operační programy 2007 - 13 OP Výzkum a vývoj pro inovace (ERDF – 70,6 mld. Kč) OP Podnikání a inovace (ERDF – 77,5 mld. Kč) OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (ESF – 88,3 mld. Kč) OP Lidské zdroje a zaměstnanost (ESF – 91,5 mld. Kč) Zdroj: výpočet EU Office na základě návrhu NRP z listopadu 2005 KIP/KM - 10

OP VaVpI: Výzkum a vývoj pro inovace Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje Rozvoj spolupráce veřejného sektoru se soukromým ve výzkumu a vývoji pro inovace Posilování kapacit vysokých škol pro terciární vzdělávání Technická asistence Finanční alokace (v mil. Kč) Podíl na celkové alokaci (%) Priorita 1 33 112,2 46,9 % Priorita 2 18 806,5 26,6 % Priorita 3 17 307,2 24,5 % Priorita 4 1412,3 2 % Celkem OP VaVpI 70 641,1 100 % KIP/KM - 10

OP VK: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Modernizace počátečního vzdělávání Modernizace terciárního vzdělávání a výzkumu a vývoje Rozvoj dalšího vzdělávání Technická asistence KIP/KM - 10

OP LZZ: Lidské zdroje a zaměstnanost Adaptabilita Aktivní politiky trhu práce Sociální integrace a rovné příležitosti Veřejná správa a veřejné služby Mezinárodní spolupráce Technická asistence KIP/KM - 10

OP PI: Podnikání a inovace Prostředí pro podnikání a inovace Služby pro rozvoj podnikání Technická asistence KIP/KM - 10

Odkazy Pomocné dokumenty pro přípravu projektů www.fondy.zcu.cz/oprlz Stránky Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz Stránky MMR – řídící orgán implementace SF EU v ČR www.strukturalni-fondy.cz KIP/KM - 10

Ochrana duševního vlastnictví

Právo průmyslového vlastnictví DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ Právo průmyslového vlastnictví Autorské právo

Autorské právo Autorská práva včetně počítačových programů Práva související s právem autorským Právo pořizovatele databáze KIP/KM - 10

Průmyslové vlastnictví Výsledky tvůrčí činnosti vynálezy Užitné vzory Průmyslové vzory Topografie polovodičů Nové způsoby prevence, diagnostiky a léčení lidí a zvířat Odrůdy rostlin a plemena zvířat KIP/KM - 10

Ochranná označení Ochranné známky Označení původu zboží Obchodní jména KIP/KM - 10

Další možnosti ochrany Další části duševního vlastnictví a ochrany proti nekalé soutěži Obchodní tajemství Know-how Práva na ochranu osobitosti subjektu Ochrana osobnosti fyzické osoby Ochrana dobré pověsti právnické osoby Právo na ochranu osobních údajů KIP/KM - 10

Oceňování nehmotných statků J. Kubíček, P.Svačina: Průmyslová práca a nehmotné statky, jejich licenční využití a oceňování, TC AV ČR, Praha, 2006, ISBN 80-86794-18-0 Tvorba ceny licence –str. 15-52 KIP/KM - 10

Vyjednávací prostor cenová pozice majitele maximální hranice zájemce PROSTOR PRO CENOVÁ JEDNÁNÍ minimální hranice zájemce cenová pozice zájemce KIP/KM - 10

Cenová pozice vlastníka modely k ocenění licence nákladový: kolik prostředků majitel vynaložil? srovnávací: za kolik je možné koupit srovnatelnou licenci? výnosový: kolik příjmů licence přinese? KIP/KM - 10

Nákladový model Očekáváme minimálně pokrytí vynaložených nákladů Mzdové, stroje a další prostředky, míra jejich využití, externí služby, náklady průmyslově-právní ochrany KIP/KM - 10

Očekávané náklady Kolik bude stát udržování patentu v budoucnosti? KIP/KM - 10

Srovnávací model Kolik lze získat na trhu licencí? Podobné licenčni smlouvy vlastníka Obdobné cizí transakce – komerční databáze Průměrná oborová data KIP/KM - 10

Cenová pozice zájemce modely ocenění: Srovnatelné ceny: za kolik je možné na trhu pořídit obdobnou licenci? Ekonomická únosnost nabídky: je nabídka majitele cenově únosná? Náklady znovuvytvoření: kolik by stálo znovuvytvoření obdobného vynálezu? KIP/KM - 10

Srovnatelné ceny Oborová data – rozpětí licenčních sazeb (v % čistých tržeb) Vlastní zkušenosti Průzkum trhu KIP/KM - 10

Ekonomická únosnost Je cena licence přijatelná vzhledem k očekávaným ziskovým maržím? Máme dodatečné zdroje pro přizpůsobení výrobních kapacit apod.? Jaký by byl zisk z alternativní jiné výroby (ztráta příležitosti) KIP/KM - 10

Náklady vlastního vytvoření Jaké by byly náklady na vytvoření podobného řešení? Je tato alternativa schůdná vzhledem k času a situaci na trhu? Neriskujeme porušení práv? KIP/KM - 10

Čím míň, tím líp Čím víc, tím líp

Zdroje dalších informací Přehled základních právních předpisů upravujících právo duševního vlastnictví http://rko.zcu.cz/file/dv.doc, http://rko.zcu.cz/file/autor.doc Komercializace duševního vlastnictví ve veřejných výzkumných institucích, Inženýrská akademie ČR, 2005, ISBN 80-85918-96-X Materiály ÚPV, http://www.upv.cz J. Kubíček, P. Svačina: Průmyslová práva a nehmotné statky, jejich licenční využití a oceňování, TC AV ČR, 2006, http://www.cett.cz KIP/KM - 10

Odkazy Úřad průmyslového vlastnictví – www.upv.cz Světová organizace duševního vlastnictví – www.wipo.int Evropský patentový úřad – www.european-patent-office.org Úřad pro organizaci ve vnitřním trhu – http://oami.eu.int Komora patentových zástupců – www.patent.agents.cz Česká advokátní komora – www.cak.cz Regionální kontaktní organizace pro západní Čechy – IPR Helpdesk www.ipr-helpdesk.org KIP/KM - 10

PRNKA T. a kol., 2006 – Průvodce systémem veřejné podpory výzkumu a vývoje v ČR, REPRONIS, Ostrava, 2005, ISBN 80-7329-112-6 NÁRODNÍ INOVAČNÍ POLITIKA ČR NA LÉTA 2005-2010, Inovační podnikání a transfer technologií, mimořádné číslo, 2005, AIP ČR KIP/KM - 10