Radioaktivita -Nejčastější otázky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Jaderná energie.
START.
Fyzika jinak Aneb Škola hrou
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jaderná energie.
50. Jaderná fyzika II.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
Jaderná Energie.
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Atomová elektrárna.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Ochrana před jaderným zářením
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
VYPRACOVALI: FILIP POLÁČEK, VITĚZSLAV KŘÍŽ SEXTA A
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
Jaderná energie.
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
Elektronická učebnice - II
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Marie Currie-Sklodowská
Monitorování okolí jaderného zařízení F. Sedlák, D. Tekverk Gymnázium Ohradní 2002 Supervisor: R. Starý.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Temelín.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Záření, radon a životní prostředí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Úvod do učiva Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r
50. Jaderná fyzika II.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
Černobyl.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Gama záření z přírodních zdrojů
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
FYZIKA Čím se budeme další čtyři roky zabývat?
RADIOAKTIVITA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

Radioaktivita -Nejčastější otázky

Co je to radioaktivita? Radioaktivita je fyzikální jev, při kterém je do okolí vyzařováno. radioaktivní záření. Má tento znak.

Kdy je radioaktivita nebezpečná? Záleží na intenzitě, druhu a době záření. V ČR jsou udány hygienické limity pro určení nebezpečnosti záření.

Čím se měří? Osobními indikátory záření a dozimetry. Laboratorními a výzkumnými měřidly - například sestava pro Koincidenční měření. BQ Metrem.

Kde se můžeme setkat s radioaktivitou? V přírodě: radon, radioaktivní spad. Vzácné zeminy (např. uran), jaderné odpady, značkovací metody v medicíně. Jaderný reaktor, nukleární zbraně.

Proč je ve vodě radioaktivita? V podpovrchové vodě se vyskytuje Radon, který je radioaktivní. Radon se uvolňuje v horninách jako je uran. Radon se z vody uvolňuje díky různým dějům (např.:vaření).

Je vaše voda bezpečná? Všechy vodárny musí kontrolovat kvalitu své vody. Chrání nás takzvaný Atomový zákon, ve kterém jsou radioaktivní normy obsaženy.

A co když mám studnu? Je dobré si ji pravidelně nechávat zkontrolovávat odborníky na rozbor podzemní vody. Ale procento výskytu radioaktivity je malé.

Jaké jaderné katastrofy lidstvo potkalo? Three mile Island 1979. Výbuch jaderné elektrárny. Stejně tak Černobyl 1986. Další velké nás teprve čekají, takže si dávejme pozor!

Kdo nejvíce ovlivnil výzkum radioaktivity? Piere Curie Marie Curiová Položili základy radioaktivity. Stali se slavnými díky Curieovu zákonu.

Jak se dá radioaktivní záření využít? Hlavně k výrobě elektřiny v elektrárnách. Dále v medicíně. Bohužel i k výrobě zbraní. A ke spoustě dalších dějů.

Máme dál rozvíjet výzkumy radioaktivitě? To je docela nejasná otázka... Pokud ji budeme využívat správně a s rozmyslem, neměli bychom s výzkumem přestat.

A to je snad všechno. Doufám že se vám tato prezentace líbila a že se nad tématem zamyslíte a uvědomíte si, jakou má toto téma moc lidstvo zlepšit, ale také zničit.

Perzentaci pro Vás připavil Djchose. pepekr@volny.cz Nashledanou. Perzentaci pro Vás připavil Djchose. pepekr@volny.cz