KLINICKÁ BIOCHEMIE. KLINICKÁ BIOCHEMIE Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Advertisements

Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2,
OBECNÁ PATOLOGIE.
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Výuka lékařské chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK v Praze
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
WinMeta Může nám dnešní „moderní“ rýže poskytnout dostatečnou výživu? Vysoká teplota při vaření ničí nutriční hodnoty Opracovaná a zbroušená rýže ztrácí.
Centrum pro výzkum a vývoj Skupina klinické fyziologie výživy a metabolizmu PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Kontakt: doc.Rudolf Novák.
Klinická propedeutika
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Transplantace kostní dřeně a její aplikace
Specializační vzdělávání v klinické biochemii
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
DNA bankování pro lékařský výzkum „informovaný souhlas“ OLG FN Brno.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Patologická anatomie jatečných zvířat
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
ZKUŠENOSTI S VÝUKOU CHEMIE V PROGRAMU ZUBNÍ LÉKAŘSTVÍ doc. MUDr. A
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Pediatrie - dětské lékařství
Novorozenecký screening
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Klinická biochemie – analytická část
Potravinové alergie a dietní režimy
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Genetické poruchy - obecně
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Doc. RNDr. Zbyněk Prokop, Ph.D. Ústav experimentální biologie, obor Mikrobiologie Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Brno MODERNÍ BIOTECHNOLOGIE.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
organizační složka státu (OSS) v přímé působnosti Ministerstva zdravotnictví: vznik postupné převedení činnosti Interní grantové agentury Ministerstva.
1 Masarykova univerzita - partner pro spolupráci s aplikační sférou Eva Janouškovcová Jan Alán, Jan Brulík Centrum pro transfer technologií MU 6. března.
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Z čeho mají genetici radost V. Hořínová V. Hořínová Genetická ambulance Jihlava Genetická ambulance Jihlava.
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze špičková, otevřená, přátelská.
IMUNODEFICIENCE Martina Řezáčová.
Charakteristika a specifika oboru:
Výsledky molekulárně genetických vyšetření u CMT choroby v České republice MUDr. P. Seeman.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
#.
Imunita,poruchy metabolizmu
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
E-labmed: Praktický přístup k hodnocení vnitřního prostředí
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zachyťme druhou frakturu (program Capture the fracture) International Osteoporosis Foundation Osteologická pracoviště e Mediekos a Bormed Ostrava.
Bílkoviny (proteiny).
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Geneticky modifikované organizmy
Patologická fyziologie jako věda
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
Školení ve standardu dokumentace
Etické komise v Evropské Unii
Co je to zdravá výživa ?
Transkript prezentace:

KLINICKÁ BIOCHEMIE

Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo klinická biochemie 1

IFCC = International federation of Clinical chemistry and Laboratory medicine „Klinická biochemie je aplikací chemických, molekulárních a buněčných principů a technologií s účelem porozumět lidskému zdraví a nemoci a umožnit jejich hodnocení.“

IFCC o klin. biochemii: „Jádrem oboru je poskytování výsledků měření a pozorování se vztahem k příčině nemoci a udržení zdraví. Na rozhraní laboratoře a kliniky následuje přeměna těchto dat na specifické a obecné informace se vztahem k pacientovi a nemoci. Úkolem oboru je prohlubování znalostí o zdraví a nemoci prostřednictvím základního a aplikovaného výzkumu.“

Dispenzarizace v rámci klinické biochemie: poruchy metabolismu lipidů a lipoproteinů poruchy výživy metabolické příčiny urolithiázy metabolické choroby kostí dědičné a vrozené poruchy metabolismu další nemoci, při jejichž rozvoji a vývoji mají rozhodující úlohu metabolické změny