Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výuka lékařské chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK v Praze

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výuka lékařské chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK v Praze"— Transkript prezentace:

1 Výuka lékařské chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK v Praze
I.Malbohan, L. Arnoštová, L.Fialová, R.Buchal, T.Navrátil

2 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK Praha
Zimní semestr 1. ročník: Lékařská chemie a materiály v zubním lékařství 1. týden. Přednáška: Úvod - Chemická vazba, periodická soustava prvků. Seminář: Iontové rovnice, stechiomerie, výpočty koncentrací. Praktika: Bezpečnost práce v laboratoři, práce se sádrou a otiskovací hmotou.

3 Chemie pro Zubní lékařství na 1 LF UK v Praze
2. a 3 týden. Předn.: Anorganika I. a II. Sem.: Anorganické stomatolog. materiály. Sádry, cementy, slitiny, amalgamy, pájky a formovací hmoty. Toxikologie rtuti. Prakt.: Rozbor cementů a amalgámu, galvanické články.

4 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
4. a 5. týden Předn.: Fyzikální chemie – voda, roztoky, kyseliny a zásady, pufry, energetika chemických reakcí, redoxní reakce Sem.: Výpočty a měření pH, pufrační kapacita Prakt.: Titrace kyseliny sírové, titrační křivky. Přímá jodometrie.

5 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
6. – 9. týden Předn.: Organická chemie I. – IV. Vzorce, stereochemie, biologicky a toxikologicky významné organické sloučeniny. Sem.: Organické stom. materiály. Polymerace, kompositní materiály otiskovací hmoty. Prakt.: Kvalitativní reakce, důkaz monomeru v Durakrylu.

6 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
10. – 14. týden Předn.: Statická biochemie – struktury a biologický význam AMK, bílkovin, lipidů, steroidů, sacharidů a nukleových kyselin. Sem.: Procvičení nejdůležitějších témat z přednášek, testy znalostí. Prakt.: Dialysa, gelová filtrace, kvalitativní reakce sacharidů, AMK a nukl. kyselin.

7 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
15. týden Přednáška: Konsultační. Seminář: Zkouškový test – souhrnný. Zkouška z lékařské chemie a materiálů v zubním lékařství.

8 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
Letní semestr 1. ročník – biochemie týden. Předn.: Enzymy, struktura, mechanismus účinku, regulace. Biologické oxidace, citrátový cyklus. Sem.: Bílkoviny – metody studia. Enzymy, biologické oxidace. Test. Prakt.: Specifita enzymů, vliv teploty a pH.

9 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
4. a 5. týden Předn.: Struktura, metabolismus, trávení a vstřebávání sacharidů. Sem.: Metabolismus sacharidů. Opakovací seminář, test. Prakt.: Sacharidy, slinná amylasa.

10 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
6. – 8. týden Předn.: Lipidy a steroidy, struktura a metabolismus. Biomembrány. Vztahy mezi metabolismem lipidů a sacharidů. Sem.: Lipidy a steroidy. Metabolismus složených lipidů. Opakovací seminář. Prakt.: Stanovení lipidů a cholesterolu v krevním séru. Test.

11 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
týden Předn.: Přeměna aminokyselin, tvorba močoviny. Nukl. kyseliny. Proteosyntéza. Sem.: Metabolismus aminokyselin. Úloha peptidů a bílkovin při stavbě tkání a mezibuněčné signalisaci. Test. Prakt.: Metody molekulární biologie.

12 Chemie pro zubní lékařství na 1. LF UK
12. týden Přednáška: Biochemie zubů a ústní dutiny. Seminář: Úloha slin v homeostáze ústní dutiny. Klidová a stimulovaná sekrece slin. Praktická cvičení: Sliny, jejich složení a pufrační schopnost.

13 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
13. a 14. týden Přednášky: Pojivo, kost a chrupavka. Proteoglykany, kolagen. Metabolismus vápníku, fosforu a dalších látek potřebných pro mineralisaci kostí a zubů. Semináře: Pojivo, mineralisace. Praktika: Stanovení koncentrace vápníku a fosforu. Alkalická fosfatáza.

14 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
15. týden Přednáška: Konsultační. Seminář: Opakovací, zápočtový test. Zápočet.

15 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
Zimní semestr 2. ročník – biochemie a patobiochemie. 1. – 3. týden. Předn.: Buněčný cyklus, biochemické projevy nádorů. Patobiochemie hormonů a receptorů. Cytoskelet. Sem.: Biochemie a patobiochemie pojiva a tvrdých tkání. Patobiochemie ústní dutiny, zubní plak, vznik zubního kazu.

16 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
4. – 6. týden Přednášky: Plasmatické bílkoviny. Reaktivní formy kyslíku a dusíku. Biochemie zánětlivé reakce. Semináře: Poruchy hemokoagulace a metody jejich vyšetřování. Imunochemické metody a jejich využití v klinické biochemii. Antioxidační systém a jeho insuficience.

17 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
7. a 8. týden Přednášky: Biochemie a patobiochemie tetrapyrrolů, purinů a pyrimidinů. Játra, jejich význam pro metabolismus a poruchy jejich funkce. Semináře: Vyšetřovací metody u zánětu, ikterů, dny a poruch funkce jater.

18 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
9. a 10. týden Přednášky: Patobiochemie metabolismu sacharidů a lipidů a jejich vzájemné vztahy. Diabetes mellitus a aterosklerosa. Semináře: Vyšetřovací metody u poruch metabolismu sacharidů a lipidů.

19 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
11. a 12. týden Přednášky: Prouchy výživy, hladovění, obesita, karence vitaminů a minerálů. Vnitřní prostředí organismu a jeho nejčastější poruchy. Seminář: Význam správné výživy pro prevenci zubního kazu.

20 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
13. a 14. týden Přednášky: Mechanismy působení jedů na organismus. Základy toxikologie. Semináře: Poruchy acidobasické rovnováhy, jejich nejčastější příčiny a metody jejich vyšetřování. Opakovací seminář. Zkouškový test.

21 Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK
15. týden Přednáška: Konsultační Zápočet Zkouška: Biochemie a patobiochemie.


Stáhnout ppt "Výuka lékařské chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK v Praze"

Podobné prezentace


Reklamy Google