Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MP.M4.1112 Datum vytvoření: 30.8.2013 Vzdělávací oblast: Aplikovaná masáž Ročník: čtvrtý – Sportovní a rekondiční masér Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Úvod do problematiky neurologických onemocnění, historie neurologie, rozdělení onemocnění nervové soustavy, neurologie v rehabilitaci

3 Metodické pokyny Jedná se o teoretickou výuku, které musí předcházet znalost anatomie nervového systému člověka. Jedná se o teoretickou výuku, které musí předcházet znalost anatomie nervového systému člověka. K využití materiálu je nutný počítač s MS PowerPoint a projektor. K využití materiálu je nutný počítač s MS PowerPoint a projektor. Zrakově postiženým přenést prezentaci do ozvučených čtecích zařízení. Zrakově postiženým přenést prezentaci do ozvučených čtecích zařízení.

4 Zdroje PFEIFFER, Jan. Neurologie v rehabilitaci. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, a.s., 2007, 351 s. ISBN 978-80-247- 1135-5. BERLIT, Peter. Memorix neurologie. Vyd. 4. Praha: Grada Publishing, a.s., 2007, 447 s. ISBN 978-80-247-1915-3.

5 Úvod do problematiky neurologických onemocnění

6 Z historie neurologie Neurologie jako samostatný obor se vydělila na přelomu 19. a 20. století z psychiatrie a interny. Neurologie jako samostatný obor se vydělila na přelomu 19. a 20. století z psychiatrie a interny. U nás byl prvním neurologem psychiatr prof. Haškovec, po něm přišel prof. K. Henner, původem internista. U nás byl prvním neurologem psychiatr prof. Haškovec, po něm přišel prof. K. Henner, původem internista. Zvláštností neurologie je hodnocení nervového systému, který má v lidském organizmu dominantní postavení, poněvadž řídí všechny orgány mnohem výrazněji než u ostatních živočichů. Zvláštností neurologie je hodnocení nervového systému, který má v lidském organizmu dominantní postavení, poněvadž řídí všechny orgány mnohem výrazněji než u ostatních živočichů.

7 Onemocnění nervového systému Neurologie se zabývá onemocněním nervového systému, tj. mozku, míchy, mozkových plen, cév nervové soustavy, periferního a vegetativního nervstva. Neurologie se zabývá onemocněním nervového systému, tj. mozku, míchy, mozkových plen, cév nervové soustavy, periferního a vegetativního nervstva. Současně se věnuje i některým nemocem svalstva, kloubů, kostí a žláz s vnitřní sekrecí, pokud se projevují neurologickými příznaky. Současně se věnuje i některým nemocem svalstva, kloubů, kostí a žláz s vnitřní sekrecí, pokud se projevují neurologickými příznaky. Je to tedy obor velmi rozsáhlý. Je to tedy obor velmi rozsáhlý.

8 Neurologie a rehabilitace Neurologie má k rehabilitaci velmi blízko, protože mnoho nervových nemocí se projevuje i poruchami pohybového aparátu. Neurologie má k rehabilitaci velmi blízko, protože mnoho nervových nemocí se projevuje i poruchami pohybového aparátu. Pohybová léčba je jednou z hlavních metod rehabilitace a rovněž podstatnou neurologickou léčbou. Pohybová léčba je jednou z hlavních metod rehabilitace a rovněž podstatnou neurologickou léčbou. Rehabilitace je novolatinský pojem. V ČR velmi dobře organizoval rehabilitaci prof. R. Jedlička ve známém a po něm pojmenovaném ústavu v Praze na Vyšehradě. Zde vyšla v roce 1916 i publikace, možno říci, že dodnes moderní, „Výchova mrzáků, zvláště vojínů-invalidů ku práci výdělečné“. Rehabilitace je novolatinský pojem. V ČR velmi dobře organizoval rehabilitaci prof. R. Jedlička ve známém a po něm pojmenovaném ústavu v Praze na Vyšehradě. Zde vyšla v roce 1916 i publikace, možno říci, že dodnes moderní, „Výchova mrzáků, zvláště vojínů-invalidů ku práci výdělečné“.

9 Neurologie v rehabilitaci Neurologie v rehabilitaci Rehabilitace zasahuje na třech základních úrovních a její místo je zde nezastupitelné: Rehabilitace zasahuje na třech základních úrovních a její místo je zde nezastupitelné: Orgán a jeho funkce Orgán a jeho funkce Subjekt – člověk, který je orgánovou poruchou limitován v nejrůznějších situacích Subjekt – člověk, který je orgánovou poruchou limitován v nejrůznějších situacích Prostředí, ve kterém žije, které může být facilitující, nebo bariérové. Prostředí, ve kterém žije, které může být facilitující, nebo bariérové.

10 Rozdělení poruch nervového systému Podle místa postižení se mohou nervová onemocnění dělit na afekce (postižení chorobou): Podle místa postižení se mohou nervová onemocnění dělit na afekce (postižení chorobou): Mozku Mozku Míchy Míchy Periferních nervů Periferních nervů Obalů centrálního nervstva (mozkových a míšních plen) Obalů centrálního nervstva (mozkových a míšních plen) Celých nervových systémů Celých nervových systémů Svalů Svalů Vegetativního nervstva Vegetativního nervstva Některé afekce kostí a kloubů, zvláště páteře Některé afekce kostí a kloubů, zvláště páteře

11 Rozdělení poruch nervového systému Podle příčiny můžeme choroby dělit na: Podle příčiny můžeme choroby dělit na: Infekční – zánětlivé Infekční – zánětlivé Demyelinizační Demyelinizační Nádorové Nádorové Cévní Cévní Záchvatovité Záchvatovité Úrazovité Úrazovité Otravy nervového systému Otravy nervového systému Degenerativní Degenerativní Vývojové poruchy Vývojové poruchy

12 Opakování Kdy vznikl samostatný obor neurologie? Na přelomu 19. a 20. století K jakému oboru má neurologie blízký vztah? K rehabilitaci Jak se nazývá ústav, který u nás proslavil rehabilitaci? Jedličkův ústav Podle dělíme poruchy nervového systému? Podle místa postižení a podle příčiny


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google