Řezání – pily Druhy pil Řezání patří k základním truhlářským úkonům.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:30.
Advertisements

DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tematická oblast: Ruční zpracování kovů Okruh: Řezání
Potřebné pomůcky Žák si připraví: ostré nůžky na papír
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Jan Mihalík zpracováno:
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
R U Č N Í Ř E Z Á N Í D Ř E V A.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Digitální učební materiál
Řezání na hrubou délku Krácení řeziva na požadovanou délku + nadmíra. Odstranění vadných míst (suky, trhliny). Přeřezávací kotoučové pily. Posuv na zub.
Výroba dveřních křídel rámové konstrukce
Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Spojování vlysů rohové
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Integrovaná střední škola, Slaný
PILY..
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Řezání na kotoučových pilách
Řezání dřeva Patří mezi třískové obrábění. Jako rotační nástroj je zde pilový kotouč nebo oběžný nástroj – nekonečný pilový pás. Materiál je řezán v kruhovém.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Stolní kotoučová pila Název školy
Hoblování Touto operací dáváme dřevu základní tvar a vzniká hladký povrch. Hoblujeme ve směru vláken, kolmo a šikmo na vlákna nebo na čelných koncích.
Spoje dřevěnými spojovacími prostředky
Jednorázová aplikace intravenózních léků
Řezání na pásových pilách
Zkracování na hrubou délku
Ostření nástrojů Ostření pil – pilový list upneme do skřipce nebo čelistí svěráku tak, aby vyčnívala jen potřebná část, aby se při pilování list nechvěl.
Technologický postup výroby jednoduchého okna z lepeného eurohranolu s izolačním dvojsklem.
Nářadí pro ruční opracování dřeva - pily Člověk a svět práce Technické materiály Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad používání ručních mechanizovaných nástrojů.
Technologie – Dělení materiálu (řezání)
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_644_ŘEZÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
BOZP Pravidla pro práci s ručními elektrickými dřevoobráběcími stroji.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název školyStřední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školyPionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Zpracování dřeva Vypracoval : Lukáš Karlík
VY_32_INOVACE_10_1_13.
Pilování.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výroba špalíku na broušení
Rohové a středové spoje plošných dílců
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Název: Výrobní postup hrací kostky Autor: Adam Burda
KVÍZ. KVÍZ Co je to broušení? mechanická beztřísková operace mechanická operace mechanická třísková operace další.
Ruční obrábění plastu I
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Dýhování Sesazenka – rozměrově přizpůsobené, sesazené a navzájem spojené dýhové listy. Při výrobě se využívá podobnosti až shodnosti dýhových listu jdoucích.
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

Řezání – pily Druhy pil Řezání patří k základním truhlářským úkonům. Řezání příčné a podélné. Řezání v jiných směrech je vždy jejich kombinací. Druhy pil Rámové – rosečka, hrubé řezání podél i napříč, osazovačka, jemné řezání podél i napříč pro přesné rozměry, vykružovačka, (vypínačka) řezání zakřivených dílců (úprava pro rychlé vysazování listu)

Vsazené pily – ocaska, rozřezávání desek (kde nelze použít rámovou pilu) čepovka, jemné ozubení, zhotovování čepů,

děrovka, úzký list na prořezávání otvorů vzdálených od kraje desky, dýhořezka, pilka na dýhy s výměnným listem.

speciální pily, svlakovka, lupenková pila…

Ozubení pil – trojúhelníkové nesouměrné: - přímé, - s předním sklonem, - zadním sklonem. Trojúhelníkové souměrné

Příčné řezání (zkracování) – zadní sklon ozubení (až trojúhelníkový). Podélné řezání (rozřezávání) – přímé ozubení nebo přední sklon.

Zuby pilového listu, se počítají na 1 coul. Pilky hrubé 8-16 zubů, střední 18-22 zubů, jemné až 30zubů. Rozvod pilových zubů Zuby střídavě vyhnuté na obě strany. Pro suché a tvrdé dřevo menší rozvod. Mokré a měkké větší rozvod zubů. Čím větší rozvod, tím hrubší řez. Jednostranně rozvedená pila a tupý pilový list, pila v řezu „zabíhá“.

Rozvedení zubů závisí na tloušťce pilového listu s  0,8 mm rozvod na jednu stranu a = 0,15 – 0,4 mm, s >0,8 rozvod a = 0,3 – 0,6 mm. Zkroucený pilový list neudržíme v rovině řezu.

Řezání rámovou pilou – nasadíme vhodný list (rosečka, osazovačka), provedeme jeho kontrolu, pilu uchopíme oběma rukama za rukojeti, ve kterých je upevněn pilový list, opřeme šňůrou o prsa, pohledem na hřbet pilového listu ho zkontrolujeme, případně srovnáme pootočením rukojeti. Při řezání je rám pily skloněn doprava asi o 35o a zuby směřují od sebe. Pomocí kolíku napneme provaz napínadla. Po skončení řezání uvolníme pilový list kolíkem napínadla.

Pilu nasadíme koncem, u kterého ji držíme, přesně na pravou stranu rysky, podél které máme materiál uříznout. List pily opřeme o nehet levé ruky, kterou zároveň držíme delší konec řezaného materiálu, lehce a pomalu s mírným nakloněním táhneme k sobě až vznikne mělký zářez. Po přesném zaříznutí řežeme dlouhými tahy po pravém okraji rysky a kolmo ploše řezaného dřeva. Při zpětném pohybu pilu trochu nadlehčujeme.