Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dýhování Sesazenka – rozměrově přizpůsobené, sesazené a navzájem spojené dýhové listy. Při výrobě se využívá podobnosti až shodnosti dýhových listu jdoucích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dýhování Sesazenka – rozměrově přizpůsobené, sesazené a navzájem spojené dýhové listy. Při výrobě se využívá podobnosti až shodnosti dýhových listu jdoucích."— Transkript prezentace:

1 Dýhování Sesazenka – rozměrově přizpůsobené, sesazené a navzájem spojené dýhové listy. Při výrobě se využívá podobnosti až shodnosti dýhových listu jdoucích ve svazku za sebou. Svazek je z jednoho kmene a listy řazeny v pořadí jak byly děleny.

2 Vnější sesazenky – vyrábějí se z listů, které na sebe přesně navazují
Vnější sesazenky – vyrábějí se z listů, které na sebe přesně navazují. Zhotoveny z krájené dýhy okrasných nebo cizokrajných dřevin. Určeny pro olepování povrchů nábytkových dílců viditelných – čelní plochy, hrany.

3 Vnitřní sesazenky – obdoba vnějších, určeny na olepování vnitřních
Vnitřní sesazenky – obdoba vnějších, určeny na olepování vnitřních ploch – zásuvky, půdy, dna a police skříní.

4 Sesazenky pro výrobu a konstrukci desek – olepování neviditelných
Sesazenky pro výrobu a konstrukci desek – olepování neviditelných ploch nábytku.

5 Sesazování obrazců Podélné, příčné, úhlopříčné, na křížovou spáru, do šachovnice, mozaikové, ornamentové.

6 Sesazenky se připravují o 20 – 25 mm delší a o 10 – 15 mm širší než rozměry hotových dílců. Řežeme pilkou na dýhy nebo pásovou pilou s jemným ozubením.

7 Větší počty dýhových přířezů spárujeme mackem
Větší počty dýhových přířezů spárujeme mackem. Sevřeme mezi dvě příložky s přesahem 1 – 2 mm, aby se kraje neohýbaly.

8 Příčné a šikmé spáry řežeme ostrým řezáčem nebo dýhořezkou
Příčné a šikmé spáry řežeme ostrým řezáčem nebo dýhořezkou. Spárované přířezy klademe těsně k sobě a přelepíme lepící páskou, kolmo a podél nebo strojem pomocí tavného vlákna. Nelepíme nikdy více než dvě vrstvy pásky. (prolisování, probroušení)

9 Při strojním zpracování se používají střihací nůžky
Při strojním zpracování se používají střihací nůžky. Kontrolujeme těsnost slepených listů. Vadná místa opravujeme pomocí raznic (kruhové, oválné, nepravidelné) tak, abychom nenarušili původní kresbu. Snažíme se předcházet opravám vhodným výběrem a obrýsováním.


Stáhnout ppt "Dýhování Sesazenka – rozměrově přizpůsobené, sesazené a navzájem spojené dýhové listy. Při výrobě se využívá podobnosti až shodnosti dýhových listu jdoucích."

Podobné prezentace


Reklamy Google