Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Typologie spojů ze dřeva Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_19 Název DUMu: Čep a dlab Pro obor vzdělávání: L/02 Předmět: Konstrukce Ročník: UZD-2 Autor: Bc. Václav Pihera Datum:

2 Čep a dlab

3 Čep a dlab (zařazení) Jedná se o rámový spoj středový.
Je to spoj lepený. Dělí se na: průchozí neprůchozí Používá se: v nábytkářství v tesařství ve stavebním truhlářství

4 Čep a dlab (charakteristika)
U čepových spojů jsou čepy vlepené do vyfrézovaného, vyvrtaného nebo vydlabaného otvoru. Spoj se používá u širších vlysů, nebo u připojení středových příčných a vodorovných vlysů.

5 Čep a dlab (charakteristika)
Spojení na čep a dlab se používá u rámů se širokými vlysy, například při výrobě rámových dveří. Rýsování a zhotovení spoje se provádí podobně jako při spojení na čep a rozpor, dlab se však neprořezává až k čelnímu konci vlysu, ale dlabe se jako otvor. Pro zajištění co nejpevnějšího spojení má být čep co nejdelší, proto bývá průběžný přes celou šířku vlysu.

6 Čep a dlab (charakteristika)
V tom případě je spoj na vnější straně rámu viditelný. Při takovém spojení čelního dřeva s podélným mohou při seschnutí čelního dřeva - šířky čepu vzniknout nežádoucí viditelné spáry, proto se čep z vnější strany zajišťuje klíny. Šířka čepu činí asi dvě třetiny šířky vlysu.

7 Čep a dlab (výroba) Rozeznáváme čepy průchozí a neprůchozí.
Čep se narýsuje stejným způsobem, průběžný dlab rýsujeme z obou stran, neprůběžný ze strany nasazení čepu. Délka čepu je v tom případě asi o 1 mm kratší něž hloubka dlabu, aby v dlabu zůstalo místo pro přebytek lepidla a osazení čepu dolehlo těsně nad plochu dlabaného vlysu.

8 Čep a dlab (výroba) Dlab průběžný se dlabe postupně z jedné, potom z protilehlé plochy. K zhotovení dlabu používáme čepovací dláto odpovídající šířky a často kontrolujeme kolmost jeho vedení. U neprůběžného dlabu je důležité přesné dodržení hloubky dlabu, proto během práce často kontrolujeme hloubku skládacím metrem nebo posuvným měřítkem.

9 Čep a dlab (výroba) Při stanovení hloubky dlabu musíme počítat s tím, aby mezi dnem otvoru a protilehlou plochou vlysu zůstala dostatečná vrstva dřeva. U některých dřevin je to podle druhu 5 až 8 mm, u tvrdých 3 až 5 mm, otvor dokončujeme opatrně, abychom neprosekli dlátem protější plochu.

10 Čep a dlab (charakteristika)

11 Čep a dlab (charakteristika)

12 Zdroj materiálů: NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce v interiéru. Praha: Grada, 2006, ISBN NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce Nábytku. Praha: Grada, 2003, ISBN JOSTEN, Elmar; REICHE, Thomas; WITTCHEN, Bernd. Truhlářské konstrukce. Grada: Praha, 2011, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Příručka pro truhláře. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2006, ISBN KANICKÁ, Ludvika; HOLOUŠ, Zdeněk. Nábytek. Praha: Grada, 2011, ISBN KOUŘIL, Jan; BUBEN, František. Truhlářství. Praha: Grada, 2003, ISBN SLAVICKÝ, Richard. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2001, ISBN

13 Zdroj materiálů: HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2007, ISBN WÖHRLIN, Traugott. Nábytkové slohy. Praha: Grada, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google