Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Typologie spojů ze dřeva Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_04 Název DUMu: Tupá spára s kolíky Pro obor vzdělávání: L/02 Předmět: Konstrukce Ročník: UZD-2 Autor: Bc. Václav Pihera Datum:

2 Tupá spára s kolíky

3 Tupá spára s kolíky (zařazení)
Jedná se o rozšiřovací spoj. Je to spoj lepený. Je vhodný na: boky skříní stolové desky

4 Tupá spára s kolíky (charakteristika)
Zvýšené trvanlivosti lze dosáhnout kolíky ve spoji. Kromě toho jsou kolíky pomůckou při lepení. Délka kolíků by měla činit asi dvojnásobek až 2,5 -násobek a průměr kolíku 2/5 tloušťky dřeva. Aby otvory zachytily přebytečné lepidlo musejí být kolíky o 2 mm až 3 mm kratší než otvory na kolíky.

5 Tupá spára s kolíky (charakteristika)

6 Tupá spára s vloženým perem

7 Tupá spára s vloženým perem (zařazení)
Jedná se o rozšiřovací spoj. Je to spoj lepený i nelepený. Je vhodný na: boky skříní stolové desky

8 Tupá spára s vloženým perem (charakteristika)
Lepené spáry mohou být zajištěny i vloženými pery. Konstrukce odpovídá nelepeným spojům s vloženým perem. Někdy se jako pomůcky pro zajištění spoje při lepení používají i tvarová vložená pera (lamely).

9 Tupá spára s vloženým perem (rozkreslení)

10 Stabilizátory

11 Stabilizátory (charakteristika)
Skryté stabilizátory - lepené přířezy z masivu mohou být navlečeny na hliníkové tyče kvůli stabilizaci velkých ploch. Důležité je, aby tyče měly v délce dostatečnou vůli.

12 Stabilizátory (rozměření kolíku)

13 Stabilizátory (charakteristika)

14 Okrajnice

15 Okrajnice Okrajnice zabraňují borcení masivních ploch.
Mohou být spojeny na pero, na čep s rozklínováním, nebo mohou být do čelního konce vlepeny. Lepené okrajnice by neměly být širší než 200 mm. Na širších půdách mohou být okrajnice lepeny pouze uprostřed, protože spojujeme příčné dřevo s podélným a musíme zohlednit jeho rozdílné pracování - bobtnání a sesychání.

16 Okrajnice s drážkou lepená uprostřed, - vlepená do drážky,

17 Okrajnice začepovaná a zaklínovaná, lepená pouze uprostřed,
nakolíkovaná a lepená pouze uprostřed, s tloušťkou větší než tloušťka desky.

18 Okrajnice

19 Podélná spojení

20 Podélná spojení (charakteristika)
Podélná spojení umožňují napojení (spojení) dřevěných dílů ve směru vláken. Zhotovujeme je proto, abychom zvětšili délky, které se běžně prodávají, nebo z důvodu vyřešení konstrukce. V truhlářství používáme spojení na délku především u konstrukce oken a vnitřních prvků interiérů nebo u výrobků, které jsou dlouhé.

21 Podélná spojení (charakteristika)
Pro volbu spojení na délku je rozhodující zatížení dřeva a účel jeho použití. Při průmyslovém zpracování dřeva se často setkáváme s ekonomicky úsporným a velmi trvanlivým spojením na klínové čepy. Tento tvar spoje se frézuje speciální frézou na přiříznutých koncích materiálů.

22 Podélná spojení (ve výkresu)

23 Podélná spojení (charakteristika)
Pomocí klínového tvaru vznikají tvarově uzavíratelné plochy spojů s velkým podílem podélného dřeva pro lepení. Vyfrézované dřevěné díly se musí slepit během 24 hodin, neboť by mohly změnit svůj tvar díky borcení v důsledku sesychání či bobtnání.

24 Podélná spojení (charakteristika)
Spojení na délku se používá pro lamelování okenních hranolů, vazníky z vrstveného lepeného dřeva a prodloužení prken. Jiná, nejčastěji řemeslně vyrobená, málo pevná spojení na délku jsou: šikmé spáry, přeplátovaní, rozpor a čep.

25 Podélná spojení rozrýsování

26 Podélná spojení (charakteristika)
Rozebíratelné spoje jsou různé závěrné čepy, např. francouzský závěrný čep, kosý zaklínovaný plát… Při klížení vrstev se slepí stejně hoblovaná prkna ve více vrstvách, přičemž spáry jsou navzájem k sobě posunuté. Spojení používáme u dveří a oken s kruhovým obloukem, nebo u zaoblených stolových lubů.

27 Podélná spojení rozrýsování

28 Zdroj materiálů: NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce v interiéru. Praha: Grada, 2006, ISBN NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce Nábytku. Praha: Grada, 2003, ISBN JOSTEN, Elmar; REICHE, Thomas; WITTCHEN, Bernd. Truhlářské konstrukce. Grada: Praha, 2011, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Příručka pro truhláře. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2006, ISBN KANICKÁ, Ludvika; HOLOUŠ, Zdeněk. Nábytek. Praha: Grada, 2011, ISBN KOUŘIL, Jan; BUBEN, František. Truhlářství. Praha: Grada, 2003, ISBN SLAVICKÝ, Richard. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2001, ISBN HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2007, ISBN WÖHRLIN, Traugott. Nábytkové slohy. Praha: Grada, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google