Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rohové a středové spoje plošných dílců

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rohové a středové spoje plošných dílců"— Transkript prezentace:

1 Rohové a středové spoje plošných dílců
Spojování pomocí ozubů nebo sdružených čepů se používá pro spárovky a překližky. Spoje jsou kryté, polokryté a otevřené, které vykazují největší pevnost a jsou dekorativním prvkem výrobku.

2 Rýsování – ozubů, provádíme na upravených deskách s čely do pravého úhlu, rejskem orýsujeme podél čela tloušťky materiálů, na čelo desky zakreslíme pomocné čáry ve vzdálenosti 1/4 h od okraje desky. Zbývající část rozdělíme na tolik stejných dílů, aby se každý díl rovnal 1,5 až 2 h. V dělících bodech označíme osy ozubů, na ně uprostřed tloušťky dřeva naneseme na každou stranu 1/4 h. Šikmost ozubů 75 až 80o (měkké dřevo – tvrdé dřevo). Po zhotovení ozubů se přerýsují na desky ke zhotovení rybin.

3

4

5 Rýsování sdružených čepů, provádíme na upravených deskách s čely do pravého úhlu, oboustranně narýsujeme délky čepů a rozporů, provedeme rozvržení rozporů tak, aby tloušťka byla ½ až 1h. Rozteč rozporů 0,5 – 2 h. U středových sdružených čepů se nejprve rýsují a zhotovují čepy, poté se orýsují na desku a zhotoví se dlaby.

6 Zhotovení – ozubů otevřených, provádíme čepovací nebo osazovací pilou stejně jako u rámů, mezizubí ozubů a čepů dlabeme plochým hraněným dlátem z obou stran. Těsnost a pevnost spoje závisí na kvalitě provedení.

7

8 Zhotovení - ozubů polokrytých, obtížnější, náročnější na přesnost, procházejí do ¾ tloušťky, ozuby se řežou šikmo a dočistí hraněným dlátem.

9 Zhotovení - ozubů krytých, je ještě obtížnější.

10 Zhotovení - sdružených čepů, vyžaduje velkou přesnost, postup shodný jako u rámů, mezizubí odstraňujeme hraněným dlátem.


Stáhnout ppt "Rohové a středové spoje plošných dílců"

Podobné prezentace


Reklamy Google