Kjótský protokol Eva Káňová, 252470 Listopad, 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Ochrana Ovzduší - cvičení 4 Globální problémy
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zelená nebo červená úsporám? Čtyři důvody, proč je program „Zelená úsporám“ předvolební kampaní Strany zelených.
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
CoM a ENESCOM. Program Pakt starostů Proveditelnost úsporných opatření a přínosy pro obec Inventura stavu spotřeby energií v obci Plán akcí vedoucích.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
Globální oteplovaní.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Vnější dimenze energetické politiky EU
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Ekosystémy přírodní a umělé
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Ekologický přínos Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Projekt PCF a přínosy JI projektů ke snižování emisí Jaroslav Maroušek SEVEn Ostrava, červen 2005.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Společná obchodní politika EU
Kjótský protokol, Národní alokční plán Současnost a příprava na období
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Zkušenosti se sledováním uhlíkové stopy Airport Carbon Accreditation
12. přednáška Legislativa, voda, direktiva o vodě
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Transkript prezentace:

Kjótský protokol Eva Káňová, Listopad, 2010

Kjótský protokol - protokol k Rámcové úmluvě OSN o klimatických změnách - průmyslové země se dohodly na snížení emisí skleníkových plynů - skleníkové plyny: oxid uhličitý (CO 2 ), methan (CH 4 ), oxid dusný (N 2 O), hydrogenované fluorovodíky (HFCs), polyfluorovodíky (PFCs) a fluorid sírový (SF 6 ) - název odvozen od japonského města, kde byl v prosinci 1997 dojednán

Přepočet skleníkových plynů na ekvivalent oxidu uhličitého - skleníkové plyny mají různou schopnost vyvolávat skleníkový efekt a různou životnost v atmosféře - přepočet v současnosti: 1 t N2O = 310 t (CO2)ekv (uhlíkového ekvivalentu) 1 t CH4 = 21 t (CO2)ekv

Ratifikace Kjótského protokolu -v platnost vešel až 7 let po vzniku, jelikož musely být splněny podmínky:  Ratifikace alespoň 55 státy.  Ratifikace tolika státy Dodatku I (tedy průmyslově vyspělými zeměmi), aby jejich podíl na emisích všech států Dodatku I v roce 1990 činil alespoň 55 %. -komplikace s druhou podmínkou – státy čekaly s ratifikací na dobu, kdy budou přijata přesná pravidla pro tzv. flexibilní mechanismy, odečítání propadů a podobně -o těchto pravidlech se jednalo na řadě dalších konferencí smluvních stran Rámcové úmluvy -K 16. prosinci 2004 ratifikovalo Kjótský protokol 132 zemí, z toho 37 zemí uvedených v Dodatku I. Emisní podíl států Dodatku I, které Protokol ratifikovaly, na celkových emisích států Dodatku I je 61,6 %. 16. prosinci prosinci2004

 Zelená – protokol ratifikovaly  Červená – podepsaly, ale odmítly ratifikovat  Šedá – nepodepsaly

Diferencované snížení emisí -Redukce emisí má být o 5,2% diferencovaným snížením, na kterém se země dohodly -EU15 mají snížit emise o 8% -USA sníží o 7% -Kanada, Maďarsko, Japonsko a Polsko o 6% -Rusko, Nový Zéland a Ukrajina budou stabilizovat emise na hladině roku Norsko může zvýšit emise o 1%, Austrálie o 8%, Island o 10%

Ekonomické důsledky snižování emisí - přijaté závazky představují investice do energeticky úsporných technologií, podporu úspor energie v obytném sektoru, vývoj a podporu energeticky méně náročných forem dopravy a podporu udržitelného hospodaření v lesích - vlády by měly odstranit deformace trhu s energiemi (dotace) a měly by podporovat inovace s cílem podpořit energeticky úsporné technologie

Flexibilní mechanismy - mají státům umožnit, aby zajistily snížení emisí na území jiného státu nebo odkoupily od jiného státu právo vypouštět skleníkové plyny - typy mechanismů: -obchodování s emisemi (Emission Trading, ET) -jestliže země A emituje např. o 10 mil t CO 2 méně, než jí ukládá protokol, může tento rozdíl prodat zemi B (=redistribuce), v konečném důsledku plní závazek obě -společně zaváděná opatření (Joint Implementation, JI) -Zakládá se na rozdílu nákladů na redukci emisí v různě průmyslově vyspělých zemích -Stát A investuje do zemí střední a východní Evropy, kde dochází k neefektivnímu využívání tepla a elektřiny, a dostane za to emisní kredity; zmíněné státy si nemohou snížení započíst do závazku, ale získají investice a vyspělou technologii -mechanismus čistého rozvoje (Clean Development Mechanism, CDM). -Země Dodatku I mohou financovat projekty na skutečné snížení emisí ve státech třetího světa za kredity započitatelné do splnění závazku

Započítávání propadů a počítání kreditů - Závazky nemusí být splněny pouze snížením emisí, ale také mohou vytvářet a chránit tzv. propady uhlíku – umožnit ukládání uhlíku v lesích či půdě - využívat flexibilních mechanismů budou moci jen státy, které řádně evidují své vlastní emise a vytvořily registr pro evidenci získaných kreditů, aby nedocházelo k podvodům vylepšujícím emisní bilanci určitých států

Kritika Kjótského protokolu -daň z prdění (farttax) -Zemědělské státy měly platit daň z říhání a flatulence dobytka, nakonec se po protestech od toho ustoupilo, protože dobytkem emitované plyny pocházejí ze spásání vegetace – jde tedy o uzavřený kruh, při kterém nedochází ke zvyšování ani snižování emisí -vývoz emisí -Evropské firmy stěhují výrobu do zemí, kde regulace skleníkových plynů neexistuje, a pak hotové výrobky dováží zpět do EU -podvody s povolenkami -Trh s povolenkami se stal obětí kriminality (jde o daňové uniky), kdy povolenky byly vydány neoprávněně a jsou tedy neplatné -zdražení energií -Alternativní zdroje energie jsou stále ještě dražší než fosilní paliva

Nástupce Kjótského protokolu  Kjótský protokol vyprší v roce 2012  V Kodani v r 2009 měla být podepsána nová mezinárodní smlouva, avšak konference selhala  Další jednání budou v Bonnu, Jihoafrické republice a v roce 2012 výroční konference v Riu

Literatura  Kjótský protokol. [online]. 2010, [cit ]. Dostupný z WWW:  Kjótský protokol. [online]. 2010, [cit ]. Dostupný z WWW: