Centrum distančního vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Hodnocení prací posílaných tutorovi k opravě PhDr. Miroslava Dvořáková 2008.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Jak vytvářet studijní texty SPŠ Olomouc, Cíle  Objasnit pojem studijní text;  Uvést charakteristické rysy studijního textu;  Navrhnout strukturu.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Didaktická média v dějepisném vyučování
TUTORIÁL UHERSKÉ HRADIŠTE TERMÍN: TERMÍN: Zhodnocení úkolů Zhodnocení úkolů Úprava textu do distanční podoby Úprava textu do.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Digitální učební materiál
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Distanční studijní texty
e-learning Lucie Rohlíková
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Elektrochemie, úvod Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Personalizace výuky prostřednictvím e-learningu. Struktura učebnice pro e-learning Obsah učebnice = struktura předmětu, kapitol cíleTabulka aktivni slovesa.docTabulka.
Distanční vzdělávání na VŠFS
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/
BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Obhajoba BP.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Psát není tak složité, aneb pojďte s námi tvořit Metodický portál.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Institut Celoživotního Vzdělávání
Didaktické formy.
Obecná didaktika ÚVOD.
Vzor individuální prezentace
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Centrum distančního vzdělávání pátek, 14. dubna 2017 SEMINÁŘ úterý, 18. ledna 2005, 13.00 -16.00 hod. TVORBA TIŠTĚNÝCH DISTANČNÍCH STUDIJNÍCH OPOR A NÁSTROJE PRO PODPORU DISTANČNÍHO STUDIA Centrum distančního vzdělávání Biskupské náměstí 1 771 11 Olomouc www.cdiv.upol.cz

CÍLE SEMINÁŘE Odborně diskutovat o problematice distančních studijních opor Vysvětlit používání pojmu „OPORY“ Správně aplikovat strategie psaní distančního výukového textu Poznat postup tvorby studijních opor v praxi autor distančního textu metodik distančního vzdělávání Vydavatelství UP Získat přehled o dalších možných studijních oporách „nástrojích“ v distančním vzdělávání

OBSAH SEMINÁŘE 1. Textové opory 1.1. Zpracování nedistančního textu do distanční podoby 1.2. Různá řešení úprav Jak psát kvalitní tištěnou distanční studijní oporu? 3. Pilotáž výukového distančního textu 4. Komunikace, spolupráce autora studijní opory a metodika distančních textů 5. Oponentský metodický posudek 6. Typografické zpracování 7. Další možné opory „nástroje“ pro podporu distančního studia

TEXTOVÉ OPORY 1.1 ZPRACOVÁNÍ NEDISTANČNÍHO TEXTU DO DISTANČNÍ PODOBY Nedistanční zpracování Distanční zpracování

1.2. Různá řešení úprav J. K l e v e t a S t á t n í p o l i t i k a z a m ě s t n a n o s t i M. H a l u š k o v á – F. K o l l á r P r o j e k t o v ý m a n a ž m e n t Š. N o v á k o v á T r e s t n í p r á v o A. S t a n ě k Vy b r a n é k a p i t o l y z p o l i t o l o g i e M. D r b o h l a v á M e t o d i k a p r á c e

Distančně koncipovaný studijní text určen pro samouky výukový text je členěn a zprostředkování odborných znalostí je dávkováno výukový text slouží jako pracovní sešit studijní text obsahuje nástroje pro podporu samostudia - aktivizační a motivační prvky studijní text poskytuje zpětnou vazbu

2. Jak psát kvalitní tištěnou oporu? pátek, 14. dubna 2017 2. Jak psát kvalitní tištěnou oporu? MAKROSTRUKTURA název, obsah, návaznost tématických celků, předmětů nebo modulů v rámci distančního studijního programu MIKROSTRUKTURA návaznost, posloupnost prezentace jednotlivých dávek učiva i úkolů určených studujícím Literatura pro zájemce Motivační a aktivizační prvky Vizualizace Členění textu na kapitoly a podkapitoly Rozdělení textu na

METODICKÉ PRVKY KAPITOLY ODBORNÉHO VÝUKOVÉHO TEXTU Obsah Úvod + podpis autora textu viz. příloha

Ikony Vysvětlivky k ikonám viz. příloha viz. www.cdiv.upol.cz v rubrice pro autory studijních opor UP

STUDIJNÍ CÍLE 1. Po prostudování této kapitoly budete umět ………….. 2. Po prostudování této kapitoly byste měli umět………………………

Průvodce studiem na začátku jednotlivých kapitol viz. příloha Vstupní znalosti Stanovený čas ke studiu viz. www.cdiv.upol.cz v rubrice pro autory studijních opor UP viz. příloha Literatura pro zájemce

NÁSTROJE PRO PODPORU SAMOSTUDIA 1. Motivační prvky = všechny kvalitně zpracované prvky, které jsou nedílnou součástí distanční opory = osobní styl psaní, schopnost autora navázat prostřednictvím textu dialog se studentem, vedení dialogu podle schématu „JÁ“ a „VY“.

Vizuální prvky systematicky zařazené obrázky k odlehčení s volbou vhodných barev k lepší názornosti, pochopení nastudovaného učiva zařazení vizuálních prvků prostřednictvím grafů, schémat, „m i n d map“

MIND MAPA M i n d mapa je nástroj pro kreativní myšlení, pro uspořádání myšlenek a dat strukturovaným způsobem. Dovoluje načrtnout hlavní myšlenky a zviditelnit jasně a přehledně vztahy mezi nimi. Zrod mentálního mapování Tony B u z a n 1974 „U s e Y o u r H e a d“ - „uživatelská příručka pro používání mozku“ www.buzan.co.uk. listserv@maelstrom.stjohns.edu

PRAVIDLA MENTÁLNÍHO MAPOVÁNÍ Začít výstižným obrázkem ve středu. Vytvářet z něho hlavní a další úrovně větví. Používat klíčová slova, jedno slovo na lince. Používat velká tiskací písmena. Používat barvy, obrázky, symboly a geometrické tvary. Používat šipky a další prostředky pro vyjádření vzájemných vazeb.

V současnosti již existuje i speciální počítačový program, který dovoluje vytvářet a rozvíjet struktury mezi fakty a myšlenkami a zaznamenávat je. MIND MANAGER X5

Proč by měl distančně koncipovaný studijní text být prokládán mentální mapou??? Výhody mentálního mapování: jasně definuje ústřední téma nebo myšlenku odborného výukového textu, ukazuje relativní význam každé myšlenky, prostřednictvím spojení a sousedství určuje vztahy mezi klíčovými slovy, usnadňuje vybavování odlišností jednotlivých mentálních map, umožňuje snazší vytváření nových propojení může být jedním z aktivizačních prvků.

! 2. Aktivizační prvky (L e a r n i n g by d o i n g) Efektivní didaktické ztvárnění výukového textu distanční povahy podporují systematicky vypracované: Kontrolní otázky + klíč Cvičné testy + klíč Slepá zkouška + klíč + hodnocení Doporučení autora pro studující: příklad: Jak se připravit ke zkoušce?

Myšlenka čínského filozofa K O N F Ú C I A žijícího 500 let před našim letopočtem „ Co jsem slyšel, to jsem většinou zapomněl.“ „ Co jsem uviděl, to mne zaujalo.“ „ Co jsem však sám udělal, to jsem pochopil.“

Členění kapitol na podkapitoly Rozdělení textu na hlavní a popisný sloupec Hlavní sloupec Popisný sloupec 70 - 80% 20 – 30% - text - prostor pro poznámky - grafy - komentáře k textu - schémata - stručný popis obrázků - tabulky - ikony - obrázky - aktivizační prvky

Shrnutí Pojmy k zapamatování (Slovníček pojmů) Estetická stránka R e l e v a n t n o s t výukového textu studijní opory vzhledem k vytyčeným vzdělávacím cílům !!!Pilotáž textu

Závěr Odborný profil autora Použité zdroje

3. PILOTÁŽ TEXTU = zpětná vazba pro autora odborného výukového textu od kolegů, od profesionálů, kteří píší distanční texty, také od absolventů distančního studia U nás zatím neobvyklá pro svoji finanční náročnost, o její důležitosti pro zabezpečení kvality odborného výukového textu pro samostudium není pochyb.

4. Komunikace, spolupráce autora a metodika distančních textů Nakladatelská licenční smlouva Vydavatelství Univerzity Palackého a autora o zpracování díla Metodický návod = nedílnou součástí této smlouvy Ukázka Metodického návodu a Zákona č. 121/2000 Sb. „Právo autorské a právo s ním související“!

5. Oponentský metodický posudek Vypracování posudku Základní informace k autorovi a publikaci Základní informace k oponentovi Kritéria k hodnocení studijní opory Závěrečné vyjádření oponenta 2. Doporučení ke korekci

6. Typografické zpracování Zdroj: Pokyny pro autory, Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, listopad 2004 autor studijní opory technický redaktor

NOVINKY OD ÚNORA 2005 NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH CDV UP Stručně o textech Příručka pro autory Metodický návod pro psaní studijních opor Seznam ikon a vysvětlivky k ikonám Vypočítání obtížnosti odborného výukového textu Diskusní fórum

LITERATURA L. EGER, H.BARTOŇKOVÁ: Studijní texty v DiV H. ZLÁMALOVÁ: Úvod do distančního vzdělávání III. Národní konference, Distanční vzdělávání v České republice, současnost a budoucnost. Sborník příspěvků. Praha, 2004 E - L e a n i n g. Sborník příspěvků ze semináře a soutěže E - L e a r n i n g 2004. Hradec Králové, 2004

Další možné opory „nástroje“ pro podporu distančního studia Elektronické nástroje = vzdělávání OFF – line, nevyžaduje připojení k síti Internet učební materiály jsou distribuovány na paměťových nosičích (FD, CD, DVD)

Multimediální studijní opory = vzdělávání On-line, výuka vyžaduje zapojení počítače do sítě Internet „on-line kurzy“, „on-line univerzity“ - mají přesně nadefinované cíle, obsah - spousty studijních materiálů - přesně stanovené požadavky - vypracovaný systém hodnocení a kontroly práce studujících http://www.smartlearn.de/fernunterricht/Vorteile.html http://www.isl.de

Charakteristika studijní texty a jednotlivé multimediální elementy jsou aplikovány s cílem zvýšit motivaci u studujících, zvýšit názornost, míru pochopení a zapamatování učiva - multimediální zpracování spočívá ve využití barev, obrázků, mentálních map, grafů, animací, využití zvuku, hyper-odkazů

LMS L e a r n i n g M a n a g m e n t S y s t e m systém pro řízení výuky v současnosti nejdokonalejší úroveň elektronického vzdělávání komplexní systém pro podporu výuky (DiV) Ústředním nástrojem LMS je metodicky a multimediálně zpracovaný distanční hypertext - (h-text).

HYPERTEXT je strukturovaný text, rozdělen na různé úseky, nazývané uzly, které jsou propojeny odkazy text je obohacený o „h y p e r l i n k y“ po kliknutí na h y p e r l i n k u se okamžitě zobrazí příslušná část jiného textu

Literatura a www odkazy na téma „Elektronické vzdělávání“ E-l e a r n i n g v distančním vzdělávání (D. N O C A R, I. H O B L Í K O V Á, M. V Š E T U L O V Á, L. S N Á Š E L O V Á) http://e-learn.fri.utc.sk/elearn2003/zbornik/Sarmanova.pdf http://www.e-learn.cz http://www.elearningeuropa.info http://www.cdiv.upol.cz/www/konference/NcDiV 2004/Nocar.pdf

Seznámení s prostředím v sekci „Tvorba distančních studijních opor“ BARBORKA Seznámení s prostředím v sekci „Tvorba distančních studijních opor“ Kalendář Slovník DiV Diskuse viz. studovna

Děkuji Vám za pozornost! Mgr. Simona F e i t o v á metodik distančního vzdělávání Telefon: 58 563 128 E-mail: feitova@rupnw.upol.cz