Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha 7.10.2004 www.ote-cr.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Uplatnění malé novely zákona 458/2000 Sb
Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM SUCS.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
JUDr. David Bauer ředitel odboru 28 – Regulace a metodika účetnictví
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha

2 Termíny a pojmy - legislativa  Vykládají se ve smyslu posledního platného znění: Energetického zákona (Zákon 458/2000 Sb v platného znění) Vyhlášky Energetického regulačního úřadu, kterou se stanoví pravidla pro organizování trhu s elektřinou a zásady tvorby cen za činnosti Operátora trhu (Vyhl.č.459/2003 Sb.kterou se mění Vyhl. č.373/2001 Sb. ve znění Vyhl.č.12/2003 Sb.) Vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu, kterou se stanoví způsob organizace krátkodobého trhu s elektřinou (Vyhl. č.19/2002 Sb.) Vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu, kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání údajů (Vyhl.č.218/2001 Sb. ve znění Vyhl.č.450/2003 Sb.) Cenového rozhodnutí ERÚ č. 26/2003, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb.

3 Legislativní změny v r  Daňový zákon  Energetický zákon  Zákon o obnovitelných zdrojích  Zákon o emisích  Sekundární legislativa

4 Legislativní povinnosti  Registrace držitelů licencí a stanovených OZ v IS OTE – přiděleno ID RÚT  Držitel licence na distribuci uzavře Smlouvu o předávání údajů s Operátorem trhu  Operátor trhu založí pro držitele licence na distribuci jeho distribuční síť  Příslušný REAS založí předávací místo mezi distribučními soustavami  Držitel licence na distribuci zaregistruje v této síti OPM opr.zákazníka,který mění dodavatele a výrobní OPM

5 Registrovaný účastník trhu - RÚT  Povinnost zaregistrovat se u Operátora trhu s elektřinou, a.s. (dále jen Operátor trhu) mají účastníci trhu s elektřinou, kteří jsou držiteli licence na výrobu elektřiny, přenos elektřiny, distribuci elektřiny, obchod s elektřinou a dále oprávnění zákazníci, kteří se chtějí stát subjekty zúčtování, nebo chtějí změnit svého dodavatele (Vyhl.459/2003 Sb.§16 odst.5). Zaregistrováním se stávají registrovanými účastníky trhu s elektřinou - RÚT. Podrobnosti způsobu registrace jsou uvedeny v Obchodních podmínkách.

6 Obecný postup registrace - RÚT  Registrace – vyplnění registračního formuláře (vzor A)  Odeslat vyplněný formulář na adresu:  Komunikace s OTE – kontrola údajů  Úhrada příslušných poplatků (držitel licence 500,-Kč; OZ bez poplatku)  Předání ověřených kopií dokladů a podepsaných předaných formulářů  Účastník obdrží registrační číslo a údaje jsou zaregistrovány v IS OTE  Podmínky instalace přístupu do IS OTE (CDS) v případě požadavku RÚT (registrační formulář vzor C) a uzavření smluvního vztahu

7 Podmínky instalace přístupu do IS OTE (CDS)  Registrace oprávněných osob RÚT – vyplněný formulář vzor C pro každou osobu  Operátor trhu přidělí osobám ID USER  RÚT si objedná (objednávka na přístupové prvky pro určené osoby a dohodne si formu a způsob předání (případně instalace)  RÚT uhradí vystavenou objednávku  Operátor trhu nastaví k danému datu přístupová práva do IS OTE

8 Uzavření smlouvy - RÚT  Registrace (viz. předchozí kroky, formuláře vzor A, C)  Požadavek na uzavření příslušného typu smlouvy  Identifikační údaje za RÚT do záhlaví smlouvy a Příloha č.2 – Zmocněnci pro komunikaci  Přípravná schůzka  Operátor trhu připraví na základě předaných údajů čistopis smlouvy k podpisu  Podpis smlouvy

9 Celkový přehled smluv  A-Smlouva o zúčtování odchylek  B-Smlouva o přístupu na organizovaný krátkodobý trh s elektřinou  C-Smlouva o předávání údajů (distribuční+přenosová soustava)  D-Smlouva o zúčtování regulační energie  E-Smlouva o předávání údajů o regulační energii  Q-Smlouva o provozování vyrovnávacího trhu s regulační energií  W - Smlouva o přístupu na vyrovnávací trh s regulační energií  U-Smlouva o přístupu do IS OTE (CDS)

10 Smlouva o předávání údajů  Tuto smlouvu uzavírají s Operátorem trhu provozovatelé distribučních a přenosové soustavy na základě § 16 odstavec 3 Vyhl.č.459/2003 Sb.kterou se mění Vyhl. č.373/2001 Sb. ve znění Vyhl.č.12/2003 Sb.)  Předmětem této smlouvy je bezúplatná spolupráce ve vzájemné součinnosti za účelem plnění práv a povinností Provozovatele ve smyslu § 25 odstavec 11 písmeno f) Energetického zákona a Operátora trhu ve smyslu § 27 odstavec 6 písmeno b) Energetického zákona.

11 Smlouva o předávání údajů-legislativa  § 25 odstavec 11 písmeno f) Energetického zákona - Provozovatel distribuční soustavy je povinen : f) zajišťovat měření v distribuční soustavě včetně jejich vyhodnocování a předávat výsledky měření a další nezbytné informace operátorovi trhu; podrobnosti stanoví prováděcí právní předpis,  § 27 odstavec 6 písmeno b) Energetického zákona – Operátor trhu má právo vyžadovat: b) od provozovatele přenosové soustavy a provozovatelů distribučních soustav naměřené a vyhodnocené údaje a další nezbytné informace pro plnění svých povinností

12 Smlouva o předávání údajů-aktuální stav  Uzavřeno: 8x REAS 1x ČEPS 14x lokální distributor Připraveno: 3x

13 Subjekt zúčtování - SZ  Subjektem zúčtování je Registrovaný účastník trhu (RÚT), který uzavřel s Operátorem trhu Smlouvu o zúčtování odchylek (dále jen smlouva o zúčtování).

14 Přílohy ke smlouvám  Obchodní podmínky-Revize 04-leden 2004  Formulář pro stanovení výše finančního zajištění  Zmocněnci pro komunikaci v oblasti smluvní a provozní

15 Obchodní podmínky – přehled částí 1.obecná ustanovení 2.zabezpečený přístup do IS OTE 3.zúčtování odchylek 4.krátkodobý trh s elektřinou-denní trh 5.krátkodobý trh s elektřinou-vnitrodenní trh s elektřinou a vyrovnávací trh s regulační energií 6.formuláře a ostatní přílohy Obchodních podmínek 7.finanční zajištění 8.reklamace 9.příjem a poskytování dat 10.výbor účastníků trhu 11.stavy nouze v elektrizační soustavě 12.závěrečné ustanovení

16 Přílohy Obchodních podmínek  Příloha č.1-Formát zpráv EDI  Příloha č.2- Formát zpráv XML

17  Děkuji za Vaši pozornost, konkrétní případy můžeme řešit po telefonické dohodě na tel