Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Advertisements

Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Programování funkcí v Excelu
Aplikační a programové vybavení
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
Databázové systémy 1 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.
Registr přechodných pobytů
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Analýza informačního systému
Tabulkový procesor.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Referát č. 17 Tabulkový procesor
MS ACCESS DOTAZY.
BASE Bielefeld Academic Search Engine Vyhledávací program zaměřený na akademické a další odborné zdroje. Prohledává více než.
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Prostorové dotazy. Buffer = obalová zóna Input Features = vstupní vrstva Output Feature Class = nově vytvořená třída s výsledky (Shapefile) Distance.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Moravská zemská knihovna v Brně
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
GetInfo Portál pro oblast techniky a přírodních věd. Pokrývá asi 160 mil.
ANOPRESS Databáze TAM TAM (Plné texty českých novin a vybraných časopisů)
Prostorové dotazy.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
Odpovězte na následující otázky
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
časté dotazy uživatelů Editor článků Vložení formátovaného textu do článku z dříve připraveného dokumentu.
Geografické informační systémy
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Geografické informační systémy. Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy.
Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování.
Makra v Excelu syntaxe. Zápis nahraného makra SubEnd Sub O klíčová slova Sub a End Sub – začátek a konec makra O komentáře O text za znakem ', až do konce.
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Databázové systémy a SQL
Databázové systémy a SQL
Jednotná informační brána (JIB)
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Portál pro oblast techniky a přírodních věd. Pokrývá asi 160 mil
Seznamy digitálních knihoven
Seznamy digitálních knihoven
Databázové systémy a SQL
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz na další lišty nástrojů (editor, katalog, vyhledávání)

Výběr dat Interaktivně Pomocí atributových dotazů Pomocí prostorových dotazů

Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy Atributy mohou být různých datových typů – číselné typy (Short Integer, Long Integer, Float, Double) – textové řetězce (Text) – datum (Date) – geometrie (Geometry) - pro prostorová data povinný atribut – Object ID (FID) - pro prostorová data povinný atribut

Práce s atributy Pravé tlačítko v záhlaví sloupce - kontextové menu – Sort Ascending/Descending - seřadit vzestupně/sestupně – Summarize - udělá sumarizační tabulku – Statistics - vypočítá statistické údaje nad atributem

Atributové dotazy Z hlavního menu ArcMap - Selection - Select By Attributes) Zobrazí se návrhová tabulka dotazů – Layer - nastavujeme v které vrstvě budeme dělat výběr – Method - nastavujeme typ výběru (nový, přidat do výběru, odebrat z výběru) Výběr je vlastně SQL dotazem do atributové tabulky. Základní schéma dotazu je „vyber všechny objekty z tabulky pro které platí podmínka“ V podmínce je možné používat hodnoty atributů a různé operátory. Je možné použít i číselné konstanty.

Atributové dotazy Operátory „je větší, je menší, rovná se, nerovná se, závorky“ – "AREA" > – "NAZEV" = 'Praha' (textové řetězce v apostrofech) Operátory AND, OR, NOT pro logické hodnoty – ("AREA" > ) AND ("NAZEVORP" = 'Benešov') – ("AREA" > ) OR ("NAZEVORP" = 'Benešov') – NOT( "NAZORP" = 'Benešov')

Atributové dotazy Podtržítko _ u textových řetězců = právě jeden znak – ('B_r') (vyhovuje Bor, Ber, Bar ) Procento % u textových řetězců = libovolný počet znaků (i žádný znak) – ('B%r') (vyhovuje Br, Bar, Boží Dar ) Pro porovnání řetězců existuje operátor „LIKE“ – "NAZEV" LIKE 'P%' (vše, co začíná na P) Tlačítko Get Unique Values/Complete List vrátí seznam všech unikátních hodnot pro danný atribut v tabulce

Co s výsledkem dotazu Vybraná data lze exportovat – jako novou vrstvu (pouze dočasné uložení) - pravé tlačítko nad názvem vrstvy a pak Selection - Create Layer... – jako nová data (trvalé uložení) - pravé tlačítko nad názvem vrstvy a pak Data - Export Data - Selected features

Odpovězte na následující otázky 1.nejmenší obec v ČR podle rozlohy 2.obec s nejmenším počtem obyvatel v ČR k v jaké ORP (obec s rozšířenou působností) se tato obec nachází 4.jakou má tato obec rozlohu 5.kolik je celkem obcí v ČR 6.jaká je rozloha celé ČR v km 2 7.které obce v ČR mají větší rozlohu než Brno 8.jaká je průměrná rozloha jedné obce v ČR 9.jaká je rozlohou nejmenší obec v ORP Tábor 10.jaká je průměrná rozloha jedné obce v ORP Tábor 11.kolik obcí v ČR začíná na písmeno A 12.kolik obcí v ČR má v názvu "Lhota" 13.kolik názvů obcí v ČR má přesně 10 písmen (včetně mezer) 14.kolik obcí v ORP Tábor končí na "ice" 15.které obce mají obyvatel a jsou v Moravskoslezském kraji 16.které obce mají hustotu obyvatel větší než 2000 obyv. / km 2 17.kolik je obcí v ČR, kde mezi lety 1991 a 2001 vzrostl počet obyvatel alespoň o 100% 18.jaká je rozloha všech obcí začínajících písmenem K ve všech ORP, které začínají písmenem K 19.kolik obcí v ČR mimo Středočeský kraj má přes 1000 obyvatel