Nápoje Teplé Studené káva koktejly nealko čaj limonády Kakao, čokoláda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z tvarohového těsta
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
Projektový den - vaření
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
Kavárny Střední odborná škola Otrokovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Pokrmy z brambor.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.20 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.21 SOU Obořiště
VY_32_INOVACE_11_ODV_645_Str
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.19 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.16 SOU Obořiště
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Káva.
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Start-up 100ml ovocného zákysu s pomerančovou příchutí,50g hruškového nízkotučného jogurtu,1zarovnaná lžička rozpustné kávy,1 lžička dietní vlákniny zákys,jogurt.
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Moučníky z litého těsta
Mexická kuchyně.
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Technologie Ročník:III.
charakteristika kovového inventáře
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Štědrovečerní večeře.
Pečení na anglický způsob
Lasaně zapečené se zeleninou
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec.
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Šlehačkový dort s ovocem
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
KRÉMY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: krémy, charakteristika, kakaový, máslový Autor:
Etiketa konzumácie nápojov
Transkript prezentace:

Nápoje Teplé Studené káva koktejly nealko čaj limonády Kakao, čokoláda Svařené víno Míchané nápoje alko grog punč

Káva kávu upravujeme vždy z čerstvé pitné vody a jemně mleté kávy       nádoby a přístroje, ve kterých kávu připravujeme, musí být čisté a odmaštěné      upravenou kávu ihned podáváme, aby nechladla a neztrácela na vzhledu a chuti

Příprava kávy Kávu nevaříme, ale spařujeme Na 1 porci kávy použijeme 0,5 – 0,7 g mleté kávy Kávu nikdy nepřipravujeme dopředu a neohříváme

Pití kávy je pro nás vášní a káva fenomén, který nás fascinuje http://www.stream.cz/video/45/4398-jak-se-co-dela-kava/?word_id=483184

Čaj Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj.

http://www.stream.cz/video/45/150020-jak-se-co-dela-caj Čaj vás zahřeje zevnitř, zároveň vám umožní zapomenout na čas a uvolní vás. Ale dokáže toho ještě mnohem víc. Konvice na vodu vodu na čaj vařte raději v konvici - je to stylovější. I když v elektrické varné konvici je zase vaření rychlejší. Pokud chcete zůstat věrni starým tradicím, používejte konvici ze staré ušlechtilé oceli. Hliník přenáší do vody rakovinotvorné látky, takže se mu raději obloukem vyhněte.

Šálek na čaj čaj se nejlépe pije ze šálků z tenkého porcelánu se širokým hrdlem. Čajové aroma se tu může rozvinout optimálním způsobem

Čaj o páté

Kakao

Hrnek na vaření mléka si vypláchneme studenou vodou, vlijeme mléko a dáme vařit. Asi 1 dcl mléka si necháme stranou. Zatím zvlášť v hrnečku rozmícháme kakao s moučkovým cukrem, pomalu přiléváme zbývající studené mléko a dobře rozmícháme kvedlačkou. Než začne mléko vřít, tuto kašičku - směs přidáme do horkého mléka a společně provaříme - asi 2 minuty. Stále mícháme ode dna, aby se kakao nepálilo. Kakao servírujeme do připravených šálků a podáváme s čerstvým pečivem. Můžeme pít horké, osvěží i studené

čokoláda Do každého hrníčku dáme 1 lžičku kakaa, 1,5 lžičky cukru, 1 lžičku chladného mléka a čokoláda důkladně rozmícháme na hladkou kaši. Čokoládu si na jemném struhadle nastrouháme a připravíme do mističky. Zbylé mléko ohřejeme pozvolna až do doby, kdy se na něm začnou objevovat bublinky. Opatrně jej za stálého míchání lijeme do připravených šálků. Nakonec každý hrníček ozdobíme lžičkou strouhané čokolády a podáváme

Grog Do ohnivzdorné misky (obsah 3 dl) nalijeme rum, citronovou šťávu a ochutíme cukrem, hřebíčkem, skořicí i citronovou kůrou. Nepoužíváme nerezové ani smaltované nádobí - pouze skleněné. Obsah dolijeme vodou a pomalu přivedeme k varu. Nevaříme! Tekutinu přecedíme do silnostěnného poháru, do kterého nezapomeneme vložit lžičku, aby nepraskl, a můžeme podávat. (Brandy grog), whisky (Whisky grog). Pokud chceme experimentovat, můžeme rum nahradit džinem (Gin grog), brandy

Svařené víno

Svařené červené víno přecedíme do varné sklenky a podáváme. Do nerezového hrníčku dáme cukr, skořici, citronovou kůru, hřebíček a nalijeme víno. Na ohni silně zahřejeme, ale dbáme, aby směs nepřišla do varu. Svařené červené víno přecedíme do varné sklenky a podáváme.

Punč Jablečnou šťávu a čaj nalijeme do hrnce. Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Jablko oloupeme a nakrájíme na nudličky. Šťávy z ovoce a jablko přidáme do hrnce spolu s kořením a cukrem. V hrnci vše ohřejeme na 80 až 85 °C. Hrnec odstavíme z plotny a přidáme pálenku. Promícháme a můžeme podávat.

Koktejly Jak je známo člověk jí i pije i očima. U míchaných nápojů to platí dvojnásob. A tak se nebojte zapojit do přípravy svojí fantazii a některým z následujících způsobů ozdobit své produkty a dovést je tak k dokonalosti

Jablečný koktail 2 jablka, 2 lžíce cukru, 0,75 l mléka, citronová šťáva Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme. Přidáme citronovou šťávu a cukr podle chuti. Vlijeme mléko a vše našleháme do pěny. Podáváme vychlazené

Limonády

Nápoje jsou stejně důležitou součástí potravy jako pokrmy Studené ovocné nápoje pijeme po celý rok, v horkých letních dnech nám ovocná limonáda nejen uhasí žízeň, ale nás i příjemně osvěží a povzbudí Nealkoholické ovocné nápoje se připravují z ovoce, citronové šťávy, sirupů, vody, sodovky, nebo minerálky. Hlavně dětem podáváme nápoje mléčné a smetanové. Ovoce bývá součástí i alkoholických nápojů, například koktailu nebo bowle.

Jahodová bowle Limonáda s ovocem 50 dg ovoce, 0,5 l vody, 10 dg cukru, 4 lžíce citronové šťávy Ovoce rozmixujeme, přidáme cukr a citronovou šťávu. Nalijeme do sklenic a podáváme s množstvím ledu Jahodová bowle 50 dg jahod, 20 dg cukru, 0,5 l bílého vína, 0,5 l sektu, 0,25 l sodovky Jahody krájíme na plátky, prosypáváme cukrem a vkládáme do nádoby na bowli. Zalijeme je bílým vínem a necháme vyluhovat (jahody lze pokapat maraschinem, nebo koňakem). Před podáváním doplníme sekt a sodovku.