TERAPIE František Kořínek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MapCHECK 2 SUN NUCLEAR corporation
Advertisements

Nukleární medicína a radioterapie
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
(s přihlédnutím k situaci v ČR)
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Interakce ionizujícího záření s látkou
Ústav jaderné fyziky AVČR
Zobrazování aplikátorů a struktur v brachyterapii od 1D po 3D ( 5D )
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Skalární součin Určení skalárního součinu
BIOLOGICKÉ ÚČINKY IONIZUJÍCÍHO ZÁŘENÍ :
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
referát č. 20: ČINNOST LASERU
Využití radioaktivity
Skalární součin Určení skalárního součinu
MUDr. Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ústav biofyziky a informatiky
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
Degradace materiálů vlivem záření IBWS – ve Vlašimi.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Helena Maňáková David Nešpor František.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Počítačová tomografie (CT)
22. JADERNÁ FYZIKA.
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jaderná energie.
Charakteristiky Dolet R
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Ionizující záření v medicíně
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Využití radiotechnologie v onkologii
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Spektrometrie gama záření
Spektrometrie záření gama
Urychlování částic pomocí laseru Pavel Berger, František Navrkal, Tomáš Novotný.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Prof. MUDr. Jozef Rosina, PhD.
Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: radiační onkologie, klinická onkologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/13 (08/2017)
Radioaktivita.
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Aplikace ionizujícího záření a radionuklidů v medicíně
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
podzim 2008, sedmá přednáška
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Nové vyšetrovacie metody použivajúce rádiofarmaká
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

TERAPIE František Kořínek Nukleární medicína TERAPIE František Kořínek

Mukleární terapie Léčba radiofarmaky Léčaba radioterapií Využívá selektivního vychytávání radiofarmaka specifickou tkání. β částice emitované z radiofarmaka poškozují DNA v jadrech selektovaných buněk. Léčaba radioterapií Ozařovací dávka je implementována z vnějšku pomocí svazků fotonového γ záření. Doručení vysoké terapeutické dávky do cílového objemu za současného minymálního ozáření zdravé tkáně.

Léčba radiofarmaky Radiofarmaka jse používají především v radiodiagnostice. 153Sm - EDTMP inj. paliativní léčba bolestivých kostních metastáz při nádorových onemocněních, především karcinomu prostaty, prsu, plic a jiných

Druhy radioterapie Brachioterapie Klasické techniky radioterapie Brachioterapie Terapie externími či fotonovými svazky Speciální techniky radioterapie Stereotaktická tedioterapie a radiochyrurgie Radioterapie pomocí hadronů Neutronová záchytová terapie na bóru (NBCT)

Brachioterapie Provádí se přímím zavedením zářiče do cílového objemu nebo do jeho těsné blízkosti.

Terapie externími fotonovými či elektronovými s svazky Ozařuje se povrch pacienta. Využívá se radiosenzitivity tkání (míry pravděpodobnosti poškození po ozáření určitou dávkou). V praxi je obtížné najít přijatelnou dávku záření a radiosenzitivitu tkání, tak aby jsme dosáhli přijatelného poměru poškození zdravé a nemocné tkáně. Použití více svazků záření, které do pacienta vstupují z různých směrů a protínají se v jednom bode(izocentru).

Klinický lineární urychlovač Urychluje elektrony na jednotky až desítky MeV. Vícelistý kolinátor (MCL)je to část klinického lineárního urychlovače, která zastiňuje paprsky a tím umožní vytvoření různých tvarů radiačního pole. Filtr vytváří stejnou intenzitu(fluenci) záření v definované oblasti

Radioterapie svazky s modulovanou fluencí Vychází z předchozí technologie MCL. Umožňuje navíc vytvářet série nepravidelných subpolí odrážených ze stejného směru s různou relativní vahou.

Stereotaktická radioterapie a radiochirurgie Extrémně vysoká terapeutická dávka záření Nutná vysoká přesnost ozáření Pacient musí být dobře fixován k přístroji

Laksellův gama nůž Alternativně se stereotaktická radioterapie provádí klinickým lineárním urychlovačem se speciálními kolimátory s válcovou aperturou či tzv. mikro-MLC (MLC s proměnnou a velmi malou šířkou lamel).

Laksellův gama nůž Leksellův gama nůž je naprosto unikátní radiochirurgický přístroj. Jde o radionuklidový ozařovač. Zdrojem gama záření je radionuklid 60CoTechnologie nahrazující klasickou operaci při odstraňování nitrolebních lézí (nádorů, cévních malformací) se rozšiřuje po celém světě. V roce 1992 byl LGN instalován v pražské Nemocnici na Homolce.  Technologie  Leksellův gamma nůž se skládá ze tří hlavních komponent: 1) Radiační jednotka (ukrývající 201 zdrojů gama záření sbíhajících se do jednoho ohniska), se čtyřmi vyměnitelnými kolimačními helmicemi a léčebným lůžkem.  2) Leksellův stereotaktický rám (Leksellův koordinátový rám) 3) Plánovací systém.    

Radioterapie pomocí hadronů protony, lehké ionty, neutrony U těžkých nabitých částic se dosahuje maxim deponované energie až hluboko v tkáni blízko max. dosahu částic. Proto lze dosáhnout podstatně vyšší konformity dávkové distribuce (šetření zdravé tkáně) s velmi malým počtem svazků Další výhoda těžkých nabitých částic je v radiobiologii – díky vysokému LET (lineární přenos energie) mají výrazně vyšší radiobiologickou účinnost v oblasti maxima depozice energie – tzv. Braggova píku. Menší okysličení nádoru než u fotonů.

Urychlovače nabitých částic Cyklotrony – zdroje záření deutrony energie 20MeV alfa částice energie do 40 MeV Synchrotrony - zdroje záření zdroje měkkého záření (od několika eV - * 10 keV), synchrotron Elettra zdroje tvrdého záření (od několika stovek eV - * 300 keV), synchrotron ESRF (European Synchrotron Radiation Facility)

Neutronová záchytová terapie na bóru(BNCT) Zdroj neutronů: reaktor nebo urychlovač nabitých částic. Používá se pro léčbu mozkových lézí. Substance s izotopem 10B pro vychytávání postižených tkání. Ozáření svazkem neutronů, dochází k (neutronovému záchytu) s jádrem bóru. Rozpad na 4He a jádro 7Li Energie je deponována přímo v postižené tkáni. Vysoká cenová a technická náročnost a problémy se selektivitou substance.

Plánování léčby Plánování léčby se provádí pomocí moderních výpočetních systémů. Planovací systémi využívají radiodiagnostické metody. Tyto metody řídí počet použitých svazků ozařování, fluenci v bixelech, geometrii aktuálního svazku(úhel ramene urychlovače a úhel rotace stolu s pacientem)

Výsledek úspěšné léčby

Použité zdroje informací http://kdaiz.fjfi.cvut.cz www.neurologiepropraxi.cz www.pediatriepropraxi.cz www.tretipol.cz