Josef Škvorecký - narodil se 27. ledna 1924 v Náchodě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Advertisements

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Rozbor uměleckého textu
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
Realistický román.
SAMIZDATOVÁ A EXILOVÁ LITERATURA
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Romantismus.
KAREL ČAPEK.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Josef Škvorecký – život a dílo
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Guy de Maupassant
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.4.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Josef Škvorecký životopis Josefa.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Balada pro banditu.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
ČESKÁ LITERATURA 2. POL. 20. STOLETÍ (exilová)
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD. DÍLO ► PENTALOGIE, hlavní postava – DANNY SMIŘICKÝ – podává obraz o čes.společnosti od 2.světové války po zkušenosti.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková JOSEF ŠKVORECKÝ JOSEF ŠKVORECKÝ (Náchod) –
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_08
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Městská tematika – Ignát Hermann
Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
Německá próza mezi válkami
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Transkript prezentace:

Josef Škvorecký - narodil se 27. ledna 1924 v Náchodě náchodské reálné gymnázium, pražská lékařská fakulta , doktorát z filosofie - po vojně redaktorem nakladatelství Odeon, pracoval v dvouměsíčníku Světová literatura - 1958 se oženil se Zdenou Salivarovou, dcerou knihkupce a nakladatele - 1969 předsedou redakční rady časopisu Plamen - poté odcestoval přednášet do USA - začal pracovat na univerzitě v kanadském Torontu a zde se usadil v oboru literatury, divadla a filmu - 1971 s manželkou založili nakladatelství Sixty-Eight Publishers - od 1990 jako emeritní profesor žije a tvoří v Torontu a občas navštěvuje Čechy

Díla Zbabělci Prima sezona – studentská léta za protektorátu (prolog) Tankový prapor – vojenská služba v 50. letech Mirákl – politická detektivka Příběh inženýra lidských duší Dvě legendy Sedmiramenný svícen – život Židů za války Povídky tenorsaxofonisty Dívka z Chicaga (poezie) Blues libeňského plynojemu (poezie) Franz Kafka, jazz a jiné marginálie

Hlavní hrdinové v dílech -díla psány v ich-formě -vypravěč hodnotí osoby a události, útočí proti lidské podlosti a malosti, zlobě a rozkladnosti, ale sebe sama vůbec nezbavuje viny na tom, že tato podlost a malost, zloba a rozkladnost v našem životě ještě existují -hrdinové jsou zasaženi a bezmocni -usvědčuje maloměšťáka z krutosti a zbabělství, útočí proti jeho přízemnosti až polemicky -jeho hrdinové nestojí nikdy nad životní bídou a malostí, jsou uprostřed ní

Zbabělci Jeden z kritiků jmenoval román Josefa Škvoreckého Zbabělci jako knihu, která podstatně zasáhla do dvacetiletého vývoje naší literatury, a odůvodnil to tím, že tento román ve své době „pohnul ledy“. Zbabělci představují ve vývoji naší socialistické prózy zřetelný zlom. Tento román byl pro mnohé nepřijatelný a pro některé dokonce představoval hrozbu ideové diverze, vpád cizáckých vlivů do naší domácké idyly. „Nedával už žádná historická poučení, nepsal beletrizovanou učebnici určitého úseku děje. Žádná jeho postava nabyla zosobněním některé známé společenské kategorie. Škvorecký bez zábran realizoval jen svou osobní zkušenost a z ní vytvořil dosud nepoznaný lidský typ, vdechl život složité, rozporné lidské bytosti – a skrze ni poukázal k některým dosud neobjeveným zkušenostem květnových dnů na malém městě.“

Hlavní hrdina -Danny „Hlavní hrdina Danny znepokojoval „nesrovnalostmi“ svých myšlenek a činů, rozporností svých citů a svého chování.“ „Danny byl „složen“ z mnoha rozporných rysů, jež dohromady tvořily nedělitelný celek.“ „Z celého Dannyho vztahu ke skutečnosti, z jeho rozporného hodnocení života i sebe sama vyplývala i jeho ironie a především jeho sebeironie.“ „Danny je strhován živelnou silou nového světa, zastesklo se mu po životě nějak jiném, než byl tenhle dosavadní. Dokáže se vysmát hurávlastencům, provokovat je jazzem a výstřednostmi, ale nedokáže jít za svým steskem. „

Děj Děj románu se odehrává ve východočeském maloměstě Kostelci. Je zde zachycen konec druhé světové války. Události jsou líčeny z pohledu ústřední postavy a zároveň vypravěče Dannyho Smiřického. Danny je bývalý gymnazista, pracuje v kostelecké továrně a ve volném čase hraje se svými přáteli v amatérské jazzové kapele na saxofon. Nelíbí se mu pokrytecký měšťácký život, z něhož uniká díky svým přátelům a jazzové hudbě. Na jeho postavě chtěl autor zachytit atmosféru posledních válečných dnů (4.-11.5.1945) tak, jak ji prožívala tehdejší mládež. Největší organizátoři při prvním střílení zalézali do kanálů a hrdinství zbývalo na mladé kluky. Danny se účastní revoluce, jejímž střediskem je kostelecký pivovar, je svědkem vražd zajatých Němců, které jsou páchány v Kostelci, podílí se také na zničení německého tanku. Kdo by si ale myslel, že to vše dělá pro vlast, tak se mýlí. Chce se líbit holkám a hlavně Ireně. Ta však už má jiného přítele. Nakonec přijedou Rusové na pomoc. Danny se těší na nový život a na neznámou holku, kterou jednou potká v Praze.