Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar. 31. 3. 1962 „Tento román – jako koneckonců většina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar. 31. 3. 1962 „Tento román – jako koneckonců většina."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar. 31. 3. 1962 „Tento román – jako koneckonců většina románů – je obvyklou směsicí tzv. pravdy a tzv. fikce. Ať už je poměr těchto složek jakýkoli, nelze rozhodně tvrdit – jak často vidí mnozí čtenáři -, že postavy románu skutečně žijí a že události v něm zobrazené se skutečně staly. Stejně tak ovšem nelze tvrdit – jak nás na tomto místě ujišťují mnozí autoři -, že „osoby a události následujícího příběhu jsou zcela smyšlené“.“

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk CHARAKTERISTIKA POLISTOPADOVÉHO OBDOBÍ V LITERATUŘE : uplatňuje se žánr autobiografie : slavné osobnosti (K.Gott, J.Brejchová…) vytvoření skupiny autorů bestsellerů: Michal Viewegh, Petr Šabach, Irena Obermannová mnoho knih bestsellerů bylo později zfilmováno: Želary, Šakalí léta, Báječná léta pod psa, Musíme si pomáhat, Láska v nesnázích, Deník šílené manželky… výrazná ženská linie: Petra Hůlová, Lenka Procházková, Petra Procházková, Tereza Boučková (dcera P. Kohouta), Halina Pawlowská, Martina Formanová, Ivanka Devátá, Květa Legátová Co už známe?

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk MICHAL VIEWEGH Životopis narozen 31. března 1962 v Praze, otec inženýr chemie, matka právnička ZDŠ v Sázavě, gymnázium v Benešově, dva roky na Vysoké škole ekonomické jako noční strážný v podniku Chemapol Praha a občas jako průvodčí vlaku a stavební figurant v letech 1983-88 na Filosofické fakultě UK český jazyk a pedagogiku jako učitel na základní škole na Zbraslavi r. 1993 redaktorem nakladatelství Český spisovatel r. 1995 spisovatelem z povolání držitelem ceny Jiřího Ortenaceny Jiřího Ortena jeho tvorba často zfilmovaná nejčtenější a nejpřekládanější český spisovatel 90. let

4 Dílo Michala Viewegha Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Báječná léta pod psa (1992) – hrdinové prožívají období tzv. normalizace. Projevují se zde i autobiografické prvky. Výchova dívek v Čechách (1994) – z prostředí školy a rodiny novodobého podnikatele Účastníci zájezdu (1996) – chování Čechů při zájezdu do ciziny Román pro ženy (2001) – sen o velké lásce se splní Andělé všedního dne (2007)- hlavními postavami jsou mladá vdova, učitel autoškoly, sebevrah a čtyři andělé Román pro muže (2008) – o třech sourozencích středního věku Povídky o lásce (2009)

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Procvičení a pochopení Odpověz písemně na otázky: Jak bys charakterizoval hlavní hrdiny Vieweghových próz? Mají nějaké společné rysy? Jak by sis vysvětlil pojmy „střední proud“ v literatuře a „společenský román“?

6 Procvičení a pochopení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Poznamenej si tři myšlenky, které tě při poslechu rozhovoru s M. Vieweghem zaujmou. rozhovoru Formou podvojného deníku si k nim napiš své komentáře, poznámky, nápady. Diskutuj ve dvojici.

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Napiš několik vět o M. Vieweghovi a jeho tvorbě. Použij uvedená slova. literární tvorba - literary creation (work) myšlenka - idea román – novel hlavní postava románu - the main character of the novel téma - theme

8 Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vyber si nějakou postavu z Vieweghových próz (znáš z filmového zpracování). Pokus se s ní identifikovat. Popiš, co ti na ní je či není blízké. Máš podobnou životní zkušenost jako vybraná postava?

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - http://office.microsoft.com/cs-cz/images http://office.microsoft.com/cs-cz/images Text – Viewegh,M.;Báječná léta pod psa, Český spisovatel 1995, Praha http://www.czechlit.cz/autori/viewegh-michal/# http://www.czechlit.cz/autori/viewegh-michal/# http://cs.wikipedia.org/wiki/Cena_Ji%C5%99%C3%ADho_Ortena Ukázka - http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169663406-ctenarsky- denik/308292320020019-ctenarsky-denik-michal-viewegh-bajecna-leta-pod-psa/http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169663406-ctenarsky- denik/308292320020019-ctenarsky-denik-michal-viewegh-bajecna-leta-pod-psa/


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar. 31. 3. 1962 „Tento román – jako koneckonců většina."

Podobné prezentace


Reklamy Google