Úvod do psychologie 25.10.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
VYBRANÉ OTÁZKY Z PSYCHOLOGIE PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH © SPURNÝ, 2012.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Struktura poradenského procesu
Obecná a vývojová psychologie dne
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Vymezení, funkce, zdroje
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
v pedagogické diagnostice
Sebepoznání klientů KBT v porovnání s dalšími terapeutickými směry Mgr. David Kuneš Psychologický ústav FF MU v Brně.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Komunikace mezi generacemi
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Plánování LASA & FIDO. Úvod Co je to plánování?  Čeho chceme dosáhnout?  Čeho jsme schopni dosáhnout?  Jak toho chceme dosáhnout?  Jak poznám, že.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Teorie motivace Adéla Furiková.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Vůle.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Slohové postupy.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
ANOTACE DUMy Čára mého života I., II., III. tvoří celek materiálů, který vizuálně pomáhá žákům při úvahách o jejich životě minulém, budoucím blízkém a.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Andrea Brožová Doubková
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Řízení a plánování kariéry
1 Životní scénář aneb Naučte se žít v přítomném okamžiku.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Struktura poradenského procesu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přístupy v kariérovém poradenství
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Psychologie dospělých
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Sociální psychologie – CŽV 2012
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Pokročilé metody speciální pedagogiky
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Úvod do psychologie 25.10.2010

Šmidovič Adam LaBerge: Lucid Dreaming

Sakálošová Lenka Lilienfeld a kol Sakálošová Lenka Lilienfeld a kol.: 50 Great Myths of Popular Psychology

Kápl, Štěpán Wright: Twins – And What They Tell Us about Who We Are

„Kdo jsem?“ Instrukce: Napište si na papír co nejvíce poznámek k uvedené otázce Velmi časté – redukování sebe sama na jednu nebo několik málo oblastí, činností; zaměření se na pouze určité rysy Sebepoznání – proces, při kterém hledám co možná nejvíce informací o své osobě (!nejedná se o konečný stav „teď už se znám“!)

K čemu je to dobré? S jakými klienty/-tkami se nejčastější potkávám ve své praxi? Pracovníci pomáhajících profesí (zdravotní pracovníci, lékaři, psychologové …) Ženy na mateřské dovolené Proč právě oni? Zaměřují se často na jednu úzkou oblast, ve které je obtížné dosáhnout úspěchu (sebehodnocení)

Sebehodnocení Výsledkem procesu sebepoznání jsou neutrální informace, my jim ovšem přikládáme nějaký náboj Cvičení: Napište si na kus papíru alespoň deset přídavných jmen, která vás nejlépe vystihují. Teď ke každému z nich připište znaménka +/- podle toho, jestli danou charakteristiku vnímáte jako pozitivní nebo spíše negativní

Sebehodnocení Označili jste víc pozitivních nebo negativních? Pokračování cvičení: Teď si najděte na vlastnostech označených znamínkem (-) něco pozitivního a na adjektivech označených znamínkem (+) nějakou nevýhodu … Sebehodnocení do značné míry závisí na způsobu, jak na sebe pohlížíme (poloprázdná/poloplná číše)

Vývoj sebeobrazu – základní principy Existuje pouze málo našich osobních charakteristik, které lze objektivně měřit … … proto je už od raného věku náš sebeobraz velmi ovlivněn tím, jak nás vidí lidé v našem okolí; zejména v dětství nekriticky přebíráme názory ostatních na naši osobu, tyto introjekty pak přetrvávají mnohdy až do dospělosti a mohou působit značné obtíže Otázka: Dokázali byste najít příklady introjektu?

Vývoj sebeobrazu – základní principy Rodiče se navíc snaží některé aspekty dětí rozvíjet, zatímco jiné nepodporují (např. genderové stereotypy; projekce ze strany rodičů) Děti se pak rodičům chtějí zavděčit a jednají tak (rozvíjejí takové vlohy), aby získali uznání nebo pochvalu To znamená, že náš sebeobraz (sebesystém) v průběhu dospívání do značné míry ovlivňují naši nejbližší

Vývoj sebeobrazu – základní principy V pozdějším dětském věku dochází k nastavování „falešných limitů“ Příklad Otázka: Dokážete najít další příklady?

Vývoj sebeobrazu – základní principy K získání pozitivního sebeobrazu pomáhá dítěti časové srovnávání Kromě časového srovnávání se uplatňuje i sociální srovnávání – výsledek však nemusí být tak pozitivní Během dospívání měníme svůj sebeobraz nejen podle toho, jak nás vidí ostatní, ale také podle toho, jak předpokládáme, že nás vidí ostatní!

Vývoj sebeobrazu – základní principy Dalším principem je identifikace: S nějakým hrdinou z příběhů/filmů/her, s rodičem nebo další blízkou osobou Přebíráme něčí roli, zkoušíme si jeho/její chování, vystupování apod. Posledním způsobem, jak si vytváříme svůj sebesystém, je působení nových podnětů, situací, nutnost řešení nových problémů – to nás vede k objevování dalších doposud nepoznaných osobních vlastností, schopností

Vývoj sebeobrazu – základní principy Většina předešlých principů probíhá nezávisle na naší vůli, nezáměrně Záměrné sebepoznání – aktivní vystavování se novým situacím, přezkoumávání dosavadních pohledů na sebe, hledání dalších charakteristik apod. Nejlepším způsobem, jak lépe poznat sebe sama je, zkoušet něco nového (Pozor ovšem na nutnost zpracování nových informací)

Vývoj sebeobrazu – základní principy Otázka: Jaké jsou základní principy vytváření pohledu na sebe? Připomínky, dotazy, postřehy?