Státní organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní organizace Organizace, jejichž zakladatelem je státní nebo obecní samospráva Dělení:  Státní podnik – slouží k podnikání  Rozpočtové a příspěvkové.
Advertisements

Neziskové organizace a jejich vztah k veřejným rozpočtům v ČR
Rozpočtové hospodaření obcí
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 26. listopadu 2013.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Obecně prospěšné společnosti Státní neziskové organizace.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Místní rozpočtové jednotky
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
Vládní neziskové organizace
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Právní procesy.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Finanční a rozpočtové právo
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
STÁTNÍ PODNIK.
Vymezení majetku státu
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Rozpočtové právo-pojem
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Státní podniky ING. DAVID SLAVATA, PH.D.. Zákon č. 77/1997 Sb.  Podnik je právnickou osobou  Podnik nemá vlastní majetek, má právo hospodařit s majetkem.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací JMK
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Státní organizace.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Obsah veřejných rozpočtů III
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Subjekty obchodněprávních vztahů
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Místní rozpočtové jednotky
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Státní organizace

Základní charakteristika jsou právnickými osobami, mají právní subjektivitu jsou majetkově nezpůsobilé - nemají vlastní majetek hospodaří s majetkem státu, závazky vzniklé z jejich činnosti jsou jejich závazky, avšak uhrazují se z majetku státu pokládají se za jev přechodný 3 druhy státní příspěvkové organizace státní podniky státní fondy

Základní charakteristika - pokračování v několika vlnách byl zredukován jejich počet počátek 90. let 20. století – privatizace nabytí účinnosti ZMS – transformace na organizační složky státu řada státních příspěvkových organizací se přeměnila na příspěvkové organizace krajů (na základě zákona č. 157/2000 Sb.) některé státní organizace se přeměnily na subjekty obcí (§ 57 ZMS) 79 státních příspěvkových organizací se přeměnilo na veřejné výzkumné instituce (zákon č. 341/2005 Sb.)

Majetkoprávní vztahy státní organizace vstupují do 2 druhů majetkoprávních vztahů klasické vnější majetkoprávní vztahy – s FO a PO mimo stát specifické vnější majetkoprávní vztahy se státem s jinými státními organizacemi

Právní úprava Hospodaření státních organizací s majetkem státu se řídí ZMS Výjimka – státní podniky, jejich hospodaření se řídí zákonem č. 77/1997 Sb., o státním podniku režim organizačních složek státu uměle naroubovaný na státní organizace

Problémy současné právní úpravy právo hospodaření s majetkem státu sice formálně opuštěno, řada zvláštních zákonů s ním však počítá, např. zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy ZSP Vynětí státních podniků z režimu ZMS má zásadní dopad na vztahy mezi státními podniky a těmi státními organizacemi, které jsou v režimu ZMS – lze použít pouze obecnou právní úpravu (občanský zákoník, obchodní zákoník), blíží se klasickým vnějším vztahům

Státní příspěvkové organizace právnické osoby napojené na státní rozpočet vyvíjejí neziskovou činnost zřizovány zřizovací listinou, někdy přímo zákonem, určující je hlavní činnost zřizovatel určuje finanční vztahy, základní nástroje - příspěvek na provoz – pokud rozpočtové náklady převyšují rozpočtové výnosy odvod z provozu – pokud je to obráceně individuální a systémové dotace na financování programů a akcí, návratné finanční výpomoci, odvody z odpisů stát ručí za jejich závazky Příklad – Ředitelství silnic a dálnic, Národní památkový ústav

Státní podniky právnické osoby provozující podnikatelskou činnost s majetkem státu vlastním jménem a na vlastní odpovědnost, někdy přirovnávány k obchodní společnosti s jediným společníkem - státem zapisují se do obchodního rejstříku dvojí právní režim podniky v režimu platného zákona č. 77/1997 Sb., podniky v režimu již zrušeného zákona č. 111/1990 Sb., dobíhají, většinou jsou v likvidaci důkazy dvojího přístupu zákonodárce zákon č. 305/2000 Sb. – 5 nových státních podniků zákon č. 77/2002 Sb. – Správa železniční dopravní cesty další příklady státních podniků - Lesy ČR, Česká pošta, Řízení letového provozu ČR

Státní podniky - pokračování kmenové jmění podniku = obchodní majetek podniku, tedy souhrn věcí, práv a jiných majetkových hodnot, k nimž má podnik právo hospodařit při svém vzniku, zapisuje se do obchodního rejstříku určený majetek – vymezen v zakládací listině, má zvláštní režim lze s ním nakládat jen se schválením zakladatele tímto majetkem podnik neodpovídá za své závazky, problematické - zvýhodnění ve srovnání s jinými dlužníky stát ručí za závazky státního podniku jen v případech, kdy to stanoví zákon

Státní fondy právnické osoby zřizované zákonem za účelem finančního zabezpečení stanovených úkolů charakterizuje je účelovost a různorodá působnost v důležitých sférách života společnosti příklady – Státní fond životního prostředí, Státní fond kultury, Státní zemědělský a intervenční fond