Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy
Advertisements

Knihovny a vymáhání pohledávek
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Nájem nebytových prostor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Katedra práva ESF
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
PASIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základy soukromého práva přednáška VI. Zánik a zajištění závazků
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Nominální a reálná úroková sazba
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Základy občanského práva – přednáška 4
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceSmluvní.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_10.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Finanční matematika 2. část
Úvěry, splátky, pojištění
Kam s penězi, aby nezahálely
Půjčky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Úvěr od nebankovních institucí.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Závazkové právo – zánik závazků
Závazkové právo Změna závazků
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Modelace úvěru BD Vánek
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.

Příklad č. 1) Věřitel se domáhal soudně plnění z titulu půjčky ve výši 6.000,- Kč spolu s úroky z prodlení. Bylo sjednáno vrácení peněz v hotovosti. Dlužník ve vyjádření k žalobě uvedl, že byl připraven ve lhůtě splatnosti peníze vrátit, přičemž předpokládal, že se věřitel dostaví do jeho bytu k převzetí peněz. Věřitel naopak uvedl, že očekával, až dlužník přinese půjčené peníze k němu do bytu. Na základě ustanovení OZ uveďte, zda, resp. u které strany závazku došlo k prodlení, a jaké jsou jeho důsledky. Věřitel se domáhal soudně plnění z titulu půjčky ve výši 6.000,- Kč spolu s úroky z prodlení. Bylo sjednáno vrácení peněz v hotovosti. Dlužník ve vyjádření k žalobě uvedl, že byl připraven ve lhůtě splatnosti peníze vrátit, přičemž předpokládal, že se věřitel dostaví do jeho bytu k převzetí peněz. Věřitel naopak uvedl, že očekával, až dlužník přinese půjčené peníze k němu do bytu. Na základě ustanovení OZ uveďte, zda, resp. u které strany závazku došlo k prodlení, a jaké jsou jeho důsledky.

Příklad č. 2) Pan Novák si objednal u zahradnické firmy Trávníček a spol., s. r. o. posekání své zatravněné zahrady. Při sekání porostu motorovou strunovou sekačkou došlo k poškození jeho skleníku, jehož několik tabulí bylo rozbito kaménky odraženými strunou sekačky. Pan Novák si objednal u zahradnické firmy Trávníček a spol., s. r. o. posekání své zatravněné zahrady. Při sekání porostu motorovou strunovou sekačkou došlo k poškození jeho skleníku, jehož několik tabulí bylo rozbito kaménky odraženými strunou sekačky. O jakou formu občanskoprávní odpovědnosti za škodu se jedná? O jakou formu občanskoprávní odpovědnosti za škodu se jedná? Může se firma Trávníček a spol., s. r. o. bránit tím, že škodu nezavinila? Může se firma Trávníček a spol., s. r. o. bránit tím, že škodu nezavinila? Změnila by se situace, pokud by škoda vznikla ze stejné příčiny na automobilu pana Nováka při obsekávání venkovního trávníku před domem, které pan Novák mohl přeparkovat do své garáže? Změnila by se situace, pokud by škoda vznikla ze stejné příčiny na automobilu pana Nováka při obsekávání venkovního trávníku před domem, které pan Novák mohl přeparkovat do své garáže?

Příklad č. 3) Pan Novák uzavřel s realitní kanceláří A. B. Real, s. r. o. zprostředkovatelskou smlouvu na koupi pozemku, v níž se zavázal uhradit Kč smluvní pokutu v případě, že nemovitost koupí od vlastníka bez součinnosti se zprostředkovatelem. Pan Novák uzavřel s realitní kanceláří A. B. Real, s. r. o. zprostředkovatelskou smlouvu na koupi pozemku, v níž se zavázal uhradit Kč smluvní pokutu v případě, že nemovitost koupí od vlastníka bez součinnosti se zprostředkovatelem. Může se realitní kancelář domáhat zaplacení náhrady škody přesahující smluvní pokutu? Může se realitní kancelář domáhat zaplacení náhrady škody přesahující smluvní pokutu? Platí závazek pana Nováka i po ukončení zprostředkovatelského vztahu (např. uplynutím doby či odstoupením od smlouvy)? Platí závazek pana Nováka i po ukončení zprostředkovatelského vztahu (např. uplynutím doby či odstoupením od smlouvy)?

Příklad č. 4) Mezi společností X. (postupitel) a panem A. B. (postupník) došlo k uzavření smlouvy o postoupení pohledávky z titulu nezaplaceného nájmu nebytových prostor vůči panu Z.W., přičemž A.B. za uzavření smlouvy zaplatil. Poté pan A.B. zjistil, že pan Z. W. je nezaměstnaný a nemá žádný majetek. Mezi společností X. (postupitel) a panem A. B. (postupník) došlo k uzavření smlouvy o postoupení pohledávky z titulu nezaplaceného nájmu nebytových prostor vůči panu Z.W., přičemž A.B. za uzavření smlouvy zaplatil. Poté pan A.B. zjistil, že pan Z. W. je nezaměstnaný a nemá žádný majetek. Odpovídá postupitel za dobytnost pohledávky? Pokud ano, za jakých podmínek. Odpovídá postupitel za dobytnost pohledávky? Pokud ano, za jakých podmínek.

Příklad č. 5) Váš kamarád si půjčí Kč na vybavení domácnosti od společnosti Rychlý prachy, s. r. o. zabývající se půjčkami. Na prosbu svého kamaráda jste mu poskytli ručení (tzn. prohlásili jste písemně, že za jeho dluh vůči společnosti Rychlý prachy, s. r. o. ručíte). Váš kamarád si půjčí Kč na vybavení domácnosti od společnosti Rychlý prachy, s. r. o. zabývající se půjčkami. Na prosbu svého kamaráda jste mu poskytli ručení (tzn. prohlásili jste písemně, že za jeho dluh vůči společnosti Rychlý prachy, s. r. o. ručíte). Jak se zachováte, pokud: Jak se zachováte, pokud: se na Vás obrátí telefonicky pracovník věřitele, abyste zaplatili dluh, neboť Váš kamarád ve lhůtě splatnosti nezaplatil splátku a v důsledku toho se stal splatným celý dluh a bude požadovat jeho okamžité splacení do 3 dnů se na Vás obrátí telefonicky pracovník věřitele, abyste zaplatili dluh, neboť Váš kamarád ve lhůtě splatnosti nezaplatil splátku a v důsledku toho se stal splatným celý dluh a bude požadovat jeho okamžité splacení do 3 dnů Věřitel požaduje splnění celého dluhu i s příslušenstvím po Vás, ačkoliv víte, že dlužník i s úroky již uhradil Věřitel požaduje splnění celého dluhu i s příslušenstvím po Vás, ačkoliv víte, že dlužník i s úroky již uhradil Dluh zaplatíte za dlužníka a chcete peníze dostat zpět. Dluh zaplatíte za dlužníka a chcete peníze dostat zpět.