Teplo ZŠ Velké Březno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Projekt teplo Na fyziku.
Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
TERMIKA Nauka o teple James P. Joule (1818 – 1889)
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Síla a její měření.
Teplo jako fyzikální veličina
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
zpracovaný v rámci projektu
Tepelné jevy.
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Digitální učební materiál
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Šíření tepla prouděním a zářením
Gravitace.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A JEJICH JEDNOTKY.
Měrná tepelná kapacita
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výkon ZŠ Velké Březno.
Polohová energie ZŠ Velké Březno.
Vedení tepla (kondukce)
Síla opakování.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Elektrický proud a elektrické napětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Hydrostatický tlak – výpočet (soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_14 Název materiáluIzobarický.
Hustota a její měření.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Elektrické spotřebiče
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
zpracovaný v rámci projektu
TEPLO.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
zpracovaný v rámci projektu
Třída 3.A 15. hodina.
Změna vnitřní energie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Energie ZŠ Velké Březno.
Transkript prezentace:

Teplo ZŠ Velké Březno

Co budu na konci hodiny znát? Dovedu vysvětlit pojem teplo. Poznám jednotku tepla. Zjistím jakým způsobem se teplo vypočítá. Pochopím význam veličiny měrná tepelná kapacita.

Opakování vědomostí Na čem závisí vnitřní energie? Jakým způsobem lze zvýšit vnitřní energii tělesa? Jaký je správný fyzikální zápis fyzikální veličiny elektrický proud a elektrické napětí?

Co je to teplo? Teplo je fyzikální veličina udávající energii, kterou si vyměňují tělesa různé teploty. Označení fyzikální veličiny teplo Q = 5 J

Jaká je jednotka tepla? Jednotka fyzikální veličiny teplo je joule. Starší jednotkou byla kalorie (cal)

Na čem závisí velikost tepla? Teplo je tím větší, čím větší je rozdíl teplot. Čím větší je hmotnost tělesa, tím více tepla k jeho ohřátí potřebujeme. Teplo nutné k ohřátí za jinak stejných okolností závisí na látce.

Jak se teplo vypočítá Teplo Q, které musíme dodat tělesu, aby se jeho teplota zvýšila z teploty t1 na teplotu t2, určíme podle vzorce Q=c.m.(t2- t1). Potřebujeme k tomu znát hmotnost tělesa m a měrnou tepelnou kapacitu látky c.

Co je měrná tepelná kapacita látky? Měrná tepelná kapacita látky je veličiny, která vyjadřuje množství tepla, které musíme dodat konkrétní látce o hmotnosti 1 kg k ohřátí o 1 °C.

Měrné tepelná kapacity konkrétních látek