Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM 12. 12. 2006, Praha Josef Fiřt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Ceny elektřiny a souvisejících služeb v roce 2008
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Transkript prezentace:

Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt - ERÚ

2 Seminář AEM, I.Rámec práce ERÚ pro stanovení CR a pravidel pro rok 2007 II.Elektroenergetika III.Podpora výroby elektřiny z OZE a KVET IV.Teplárenství V.Plynárenství

3 seminář AEM, I.Rámec práce ERÚ pro stanovení CR a pravidel pro rok 2007  dosavadní zkušenosti s otevřením trhů v EU a ČR →nenaplněná očekávání → kritika KZ →nefunkční trhy →omezené obchodování mezi státy EU →výsledky z Národních zpráv →výsledky z průzkumu EK →nespolehlivost dodávek

4 seminář AEM,  reakce EK →výsledky z Národních zpráv 12/06 →návrh 3. balíčku legislativních opatření 01/07 →jednotná EP států EU →diskuze k Zelené knize →konkrétní opatření (kontroly, prověrky)

5 seminář AEM, III.Elektroenergetika  Od plně otevřený trh Změna dodavatele elektřiny pro jednotlivé kategorie OZ VO (vvn a vn) MOPMOO (vvn) ( ) celkem

6 seminář AEM,  Národní zprávy→ malá konkurence → vznik velkých monopolů → trhy s elektřinou málo funkční → nedostatek elektřiny → nestabilita TSO → růst ceny elektřiny  spolupráce TSO → nový model rozúčtování → koordinované centrum

7 seminář AEM,  Cena elektřiny na rok 2005 → silová elektřina → 2 aukce ČEZ → + 16% → regulovaná část ceny → ERÚ → + 1,2%

8 seminář AEM,  zkušenosti z fungování trhu  novelizace „Pravidel trhu s elektřinou“  provoz PS ( a )  úprava kodexu PS  umbundling DS  vliv na poplatek za distribuci

9 seminář AEM, III.Podpora výroby elektřiny z OZE a KVET  Podpora výroby elektřiny ze zdrojů užívající OZE je dle zákona č. 180/2005 → výkupní ceny → zelené bonusy  základní principy podpory zachovány  u stávajících zdrojů nárůst + 2% (výkupní ceny)  zelené bonusy → zahrnut nárůst silové elektřiny + 15%

10 seminář AEM,  další změny → CR 8/2006 →zvýšení podpory cíleně pěstované biomasy (16,6%) a zelené biomasy (+ 11%) →nová kategorie pro větrné elektrárny →pro VE ponechána cenová úroveň roku 2006

11 seminář AEM, IV.Teplárenství  pro rok 2007 platí stejná pravidla jako od  v roce 2006 řešena celá řada sporů → cena tepla → navýšení ceny → rozúčtování  cena tepla po r → promítnutí paliv. nákladů → uhelná + 4% → zemní plyn - 2,9%

12 seminář AEM, V.Plynárenství  od – 2. etapa otevírání trhu s plynem → cca OZ → cca odběrných míst  trh funkční  stále platí regulační opatření → max. ceny → nákupní ceny plynu od RWE – TG → nákupní ceny DS od RWE – TG → za služby PZP

13 seminář AEM,  od PS unbundling (RWE – TG – NETT)  v r příprava unbundlingu DS → model → přecenění → náklady  od – otevření trhu  od – konec regulace

14 seminář AEM,  cena plynu → kolísání → 4. Q 2005 strmý nárůst (23%) → r klidný průběh; 4. Q pokles → po 1. Q 2007 pokles- ø 8,6% všichni KZ - ø 4, 2% KZ-D → cena zemního plynu po 1. Q → dle smlouvy mezi dodavatelem a odběratelem (pro komoditu) → nebude klesat

15 seminář AEM,  zkušenosti z trhu s plynem → novela vyhl. ERÚ „Pravidla obchodování s plynem“ → příprava novely EZ  problém – řešení přístupu obchodníků k PZP  smlouvy na dodávku plynu - z RF končí v r z Norska končí v r. 2017

16 Děkuji za pozornost