Vliv teploty na růst populace půdních bakterií a jejich N - mineralizaci a vliv teploty na populace bakteriemi živícími se hlístice Effects of Temperature.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Testování parametrických hypotéz
Advertisements

Koloběhy látek Cyklus vody.
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Zadání bakalářské práce Stabilita vstřikování dávek do velikosti 1D šneku.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
Katedra pedologie a ochrany půd
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Ekologické aspekty liniových staveb
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
Planeta Země – Pedosféra
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
Charakteristika ekosystému
Tepelné zpracování kompozitů pro frikční aplikace Jiří Gabryš Den Doktorandů 2008 při tepelném zatě � ování v inertní atmosféře.
MIKROBIOLOGIE PŮDY   Úvod Hlavní skupiny mikroorganismů
Populační ekologie. Požadavky Každý bude mít referát na semináři o zajímavém problému z populační ekologie Zkouška bude ústní Praktika budou dvouhodinová,
Ovlivňuje vodní režim krajiny Zásoba nezbytných látek Má vliv na zdraví člověka, půdní organismy mohou zvyšovat imunitu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo projektu:
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Využití mikrobiálních inokulací pro revitalizaci půd O. Mikanová Výzkumný ústav rostlinné výroby - Ruzyně.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Lineární regrese.
Metabolismus bakterií
Směsi plynů Rozdělení výpočtu plynů :
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Jan Vávra Působení auxinu u Oscillatoria sp. pozorované in situ.
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Motivační příklad – 1a Vliv rodičů a prostředí na vývoj mláďat Nejstarší mládě v každém hnízdě měřeno ve věku X dní Vysvětlující údaje: počet mláďat, stáří.
Hodnocení vlivu minerálního hnojení na mikrobiální společenstva v dlouhodobém polním pokusu na trvalém travním porostu Stanislav Malý Národní referenční.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Organická hmota v půdě Rozdělení půdní organické hmoty (podle stupně přeměny) Humusotvorný materiál Meziprodukty rozkladu a syntézy (nespecifické látky)
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Vedoucí bakalářské práce: RNDr. Lubica Pospíšilová, CSc.
Dvoufaktorová analýza rozptylu
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
(podle stupně přeměny)
Miroslav Fér Stanovení obsahu humusu Miroslav Fér
Mikrobiální oživení zeminy po procesu termické desorpce
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
Tepelné zpracování kompozitů pro frikční aplikace
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Populační růst.
Neparametrické testy pro porovnání polohy
Karsologie Jiří Faimon
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Doc. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D. jaro 2014
Degradace různých plastů pomocí bakterií:
Abiotický faktor půda.
Půdy.
Transkript prezentace:

Vliv teploty na růst populace půdních bakterií a jejich N - mineralizaci a vliv teploty na populace bakteriemi živícími se hlístice Effects of Temperature on Population Growth and N Mineralization of Soil Bacteria and a Bacterial-feeding Nematode (Li Huixin, Kazuyuki Inubushi and Johji Miwa Microbes and Environments, 2001) Pro kurz Populační ekologie 08/09 upravil Jiří Mach

Úvod Hlístice „požírající“ půdní bakterie jsou jejich největšími konzumenty v půdním ekosystému Obecně je 20 – 50% hlístic v půdě bakteriovorních, v místech s velkou mikrobiální aktivitou ale až 90 – 99% Bakteriovorní hlístice mohou zapříčinit zvýšení mineralizace N (mikrobiální rozklad organicky vázaného dusíku na NH 4 + ), a to díky požírání a rozptýlení bakterií. Velikost příspěvku hlístic ke zvýšení N-mineralizace částečně závisí na metabolismu a populační dynamice hlístic Metabolismus a populační dynamika hlístic jsou obvykle závislé na teplotě

Cíle Zjistit vliv teploty na růst populace dvou druhů půdních bakterií, P. fluorescens a B. subtilis, a bakteriovorních hlístic C. elegans. Zjistit vliv interakcí na N-mineralizaci v gnotobiotickém mikrokosmu

Uspořádání experimentu Připraveny tři typy mikrokosmů (do nádoby, obsah 200 ml, přidáno 50 g půdy…) Kontrola(S), Bakteriální inkubace (SP,SB), Inkubace s hlísticemi(SPN, SNB) Všechny tři mikrokosmy byly rozděleny do tří inkubátorů při teplotách 15, 20 a 25 °C Měření (destruktivní metoda) probíhala po 7, 14 a 21 dnech od přidání mikroorganismů/hlístic Měřena byla hustota bakterií a hlístic a množství minerálního N v půdě Veškerá data byla vyhodnocena pomocí testu ANOVA, pak pomocí Tukey´s multiple range test

Výsledky

roste