VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
KOLÁČE – SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a.
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝROBA KONZUMNÍHO CHLEBA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Kobliha – schéma pracovního postupu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
výroba piva – kvašení a dokvašování
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z VAŘENÝCH ZRN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI - PŘÍKLADY 2. březen 2013VY_32_INOVACE_160307_Cyklus_s_podminkou_na_konci_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
VÝROBA LÁMANKOVÉHO CHLEBA
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
VÝROBA TOUSTOVÉHO CHLEBA
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z HOTOVÝCH SMĚSÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_498 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Identifik á tor materi á lu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba banketek Autor Hana Nykodymová Anotace.
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba pizza pečiva Autor Hana Nykodymová Anotace.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suchary, strouhanka, macesy
Výroba listového těsta
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady
Výroba koblih Předmět: Technologie Pekař
Sázení a vypékání výrobků
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY březen 2013 VY_32_INOVACE_OVY_090308 VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Rymlová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

obr.1: Míchací stroj Diosna Výroba těsta Příprava surovin – Do manipulačních nádob navážíme jednotlivé suroviny dle přiložené receptury a žádaného množství výrobků (zlepšující přípravek, cukr krupici, vodu pitnou o teplotě 35 °C, pekařské droždí, sůl jedlou, rostlinný olej). Pšeničná mouka hladká speciál se dávkuje automaticky přímo do díže míchacího stroje. Výroba těsta – Způsob vedení těsta je tzv. přímý – do díže míchacího stroje nadávkujeme pšeničnou mouku hladkou speciál a ostatní navážené suroviny včetně vody. míchání těsta – 3 minuty pomalu 2 minuty rychle Vymíchané těsto zraje při teplotě dílny asi 20 minut. obr.1: Míchací stroj Diosna

obr. 2: Dělicí stroj Fortuna k výrobě klonků Dělení těsta Řádně vyzrálé těsto dělíme na díly požadované hmotnosti; např. u pletýnek (60 g) je hmotnost navažovaného těsta 1 980 g. Těsto řádně ztužíme, aby se dosáhlo stejnoměrné pórovitosti. Po krátkém odležení se těsto vloží do dělicího stroje, kde se rozdělí na klonky o hmotnosti 66 g (navažuje se o 10 % těsta více z důvodu ztrát při pečení). Ztužené klonky se nechají mírně překynout, asi 3 až 8 minut, a pak se ručně vkládají do rohlíkovacího stroje. obr. 2: Dělicí stroj Fortuna k výrobě klonků

obr. 3: Rohlíkovací stroj Tvarování pletýnek Na rohlíkovacím stroji se stočené klonky odebírají po třech kusech; ručně se rozvalují na tenčí pramínky a splétají ve tvaru copu do pletýnek. Hotové pletýnky se ručně odebírají a osazují na předem připravené plechy. Plechy se ukládají do policových vozíků, ve kterých se vytvarované výrobky pečou. obr. 3: Rohlíkovací stroj obr. 4: Policové vozíky

Kynutí pletýnek Vozíky s osázenými plechy dopravíme do boxové kynárny. Teplota kynárny 40 °C Vlhkost kynárny 80 % Doba kynutí 25 až 30 minut Po vykynutí jsou výrobky před pečením vlhčeny vodou. obr. 5: Boxová kynárna

Pečení pletýnek Pečení pletýnek probíhá v boxových pecích za přítomnosti páry. Teplota pečení 250 °C Doba pečení 6 až 7 minut Upečené výrobky se chladí při teplotě dílny, poté se ručně ukládají do manipulačních přepravek připravených pro expedici výrobků. Boxová pec

CITACE ZDROJŮ obr.1: Mísicí stroje těsta na All.biz Dnepropetrovsk Ukrajina. [online]. © 2010-2013 [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://www.ua.all.biz/cs/misici-stroje-testa-g2217099 obr. 2: Dělící stroje těsta na All.biz Dnepropetrovsk Ukrajina. [online]. © 2010-2013 [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http: http://www.ua.all.biz/cs/stroje-k-deleni-testa-g1666958 obr. 3: Stroje a zařízení. ARTOS CZ, spol. s r.o. - Pekařské technologie. [online]. 2013 [cit. 2013-03-15]. Dostupné z: http://www.artos.cz/stroje-zarizeni.html?sub=rohlikovaci obr. 4: Policové vozíky z pekařskými formamina All.biz Dnepropetrovsk Ukrajina. [online]. © 2010-2013 [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://www.ua.all.biz/cs/policove-voziky-z-pekarskymi-formami-g522045 obr. 5: Kynárna box - Pekass » Pekařské stroje - Pekass s. r. o. [online]. [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://www.pekass.cz/kynarna-pekass