TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezilidské vztahy na pracovišti
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
V e d e n í l i d í.
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
George Elton Mayo Australský psycholog, sociolog a teoretik, zakladatel teorie managementu - školy "human relations„ (lidských vztahů) (1880 –1949)
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Strategický leadership
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_15.
K126-Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví
Jan Škoda Nikola Kačerová
Ústav pedagogických věd
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
2. Ročníkový pohovor - Imatrikulace Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
Douglas McGregor (1906 – 1964).
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Fakulta zdravotnických studií
Studijní program Ekonomika a management
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
James Champy *1942 Massachusetts, USA. Biografie 1963 Massachusetts Institution of Technology 1968 titul na Boston College Law School 1969 Index Systems.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_12.
- narozen roku 1906 v Michiganu - studium psychologie na College of the City of Detroit - první titul v roce studium na Harvardu, kde získal.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Lyndall Fownes Urwick Vypracovali: Filip Devera Otto Jarolímek.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Životopis Manažer, spisovatel, filozof, sociolog
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
T3 Osobnost vedoucího. Management = umění ? = věda ? Manažerem se člověk rodí ? stává na základě praxe ? naučí být ve škole ?
Frederick Winslow TAYLOR
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Styly vedení.
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Management bk 505, bp 505.
Personální strategie mezinárodní firmy
Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor MANAGEMENT garant oboru: doc. Ing. Petra Horváthová, Ph.D.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vysoká škola sociálně správní, Havířov. jedna z nejmladších soukromých vysokých škol v ČR státní souhlas od listopadu 2007 výuka zahájena v září 2008.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Prof. Ing. Cyril Höschl, Dr.Sc.. Cyril Höschl se narodil v Klatovech. Cyril Höschl se narodil v Klatovech. Vystudoval v Praze na Vysoké.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMarketingový.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Fakulta zdravotnických studií
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Návrh kvalifikačního standardu Září 2010
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Diversity management organizace Masarykův ústav vyšších studií Autor: Eliška Jelínková 2016/2017 Vedoucí práce: Ing. Martin Šikýř Ph.D. Oddělení manažerských.
POJEM A VÝVOJ MANAGEMENTU
Psychologie dospělých
Ovlivňování II. Ladislava Kuchynková.
Transkript prezentace:

TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC DOUGLAS MCGREGOR

ŽIVOTOPISNÁ FAKTA Narozen v roce 1906 v Detroitu (USA) Zemřel v roce 1964 na infarkt Obor: psychologie – (psychologicko-sociální přístupy) Věnoval se pohledu vedoucích pracovníků na řadové zaměstnance – jejich přístupu k nim, přístupu zaměstnance k práci Získal vysokoškolské vzdělání na City colege of Detroit na Harvardově univerzitě Od mládí pracoval v McGregorově institutu, které byl roku 1895 založen jeho dědečkem Thomasem McGregorem, institut pomáhal námořníkům, kteří byli bez práce – až 1000 lidí ročně

1923 – zahájení studia na univerzitě 1926 – 1931 – přerušení studia 1935 – dokončení studia Působil jako prezident Antioch College a jako profesor řízení na Massachusetts Institute of Technology. Působil jako konzultant v několika firmách – vztahy mezi nadřízenými a podřízenými

VZDĚLÁNÍ 1923-1925 bakalářský titul na Rangoon Istitute of Technology 1925-1926 – Oberlin University, Ohio – psychologie 1931-1932 – titul Bachelor of Arts na Wayne University, Detroit – psychologie 1933 – titul M.A. (magistr společenských věd), Harvard University – psychologie 1935 – titul Ph.D., Harvard University (obor experimentální psychologie, téma jeho dizertační práce –”Citlivost oka na sytost barev”, on sám byl barvoslepý 1943 – docent (psychologie) 1948 – profesor

PROFESNÍ KARIÉRA 1921-1925, 1930-1932 – McGregorův Institut, asistent generálního manažera 1926-1930 – firma obchodující s pohonnými hmotami, zpočátku jako obsluha u čerpací stanice v Buffalu, později se stal manažerem pro oblast Detroitu 1935-1937, Harvard University, odborný asistent v oboru sociální psychologie 1937-1948, Massachusetts Institute of Technology, první učitel psychologie na této škole 1943-1945, Dewey Almy Company (firma zabývající se výrobou pryžových výrobků), konzultant v oblasti lidských vztahů 1948-1954, Antioch College, Yellow Springs, Ohio, prezident univerzity 1954-1964, Massachusetts Institute of Technology, fakulta managementu, profesor managementu

Wayne State University (Bc.) Harvard University (M.A.,Ph.D)

ČÍM SE KONKRÉTNĚ ZABÝVAL 1933 - s Henri Fayolem zvolen nejoblíbenějším spisovatelem managementu Eseje na téma Leadership and Motivation The Professional Manager z roku 1967.

PUBLIKACE Jeho nejvýznamnější publikací je kniha “The Human Side of Enterprise” (“Lidská stránka podniku”), která vyšla v roce 1960 jako reakce na poměry ve velkých monolitických korporacích, jež v té době získávaly dominantní postavení V této publikaci je prezentována známá teorie X a Y, představující dva extrémní názory na vztah člověka k práci a tomu odpovídající formy řízení Vyšla v roce 1960

TEORIE X A Y

TEORIE X Zaměstnanci: Mají vrozený odpor k práci Nevyhledávají zodpovědnost Jsou radši vedeni Nejsou spolehliví Nejsou motivovaní Nezajímají se o firmu Nejsou schopní změny Musejí být často kontrolováni

TEORIE Y Zaměstnanci: Chtějí pracovat Vyhledávají zodpovědnost Jsou iniciativní Jsou spolehliví Snaží se o využití příležitosti Mají potřebu pracovat tvořivě Potřebují mít pocit důležitosti Nepotřebují být kontrolováni

The Human Side of Enterprise Teoretické vlastnosti úspěšného manažera Předvídat a usměrňovat lidské chování Respektovat lidi Správně využít odbornou znalost Rozvoj manažerského talentu Nelpět na tehdejším pohledu na management

DĚKUJEME ZA POZORNOST