Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Strukturální politika
Evropský sociální fond
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Regionální politika RP ČR.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Rozpočtová a fiskální politika
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Nástroje regionální politiky v České republice Česká regionální politika si nevytvořila žádné vlastní specifické nástroje a využívá standardní ekonomické a finanční nástroje. Vývoj nástrojů používaných k podpoře regionálního rozvoje v devadesátých letech v podstatě úzce souvisí s budováním institucionálního a legislativního rámce české regionální politiky. Po vstupu ČR do Evropské unie, se více využívají regionálně diferencované nástroje než dosud. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje regionální politiky v České republice Spektrum schválených a reálně používaných nástrojů českou regionální politikou se v průběhu posledních patnácti letech poměrně dost výrazně měnilo. Ke změnám docházelo jednak v důsledku formování svébytné české regionální politiky, jednak díky různým inspiracím jak z teoretické sféry, tak i z praktického uplatňování různých typů nástrojů v zahraniční, jednak pod vlivem měnící se hospodářské politiky státu a odvětvových politik, a v neposlední řadě, zejména v posledních cca 7-8 letech v důsledku nezbytnosti kompatibility s komunitární regionální politikou. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře regionální politiky uvedené v Zásadách regionální politiky vlády – rok 1992 V zásadách byly uvedeny níže uvedené druhy nástrojů : –regionální pobídky typu finančního i fiskálního: - z finančních jsou uvedeny: podpory úvěrování podnikatelů poskytováním záruk za komerční úvěry a změkčováním úvěrových podmínek, dále investiční granty, zvýhodnění při reinvestování zisku a rekvalifikační dotace, - z fiskálních jsou uvedeny oba základní druhy, a to zrychlené odpisy a daňové úlevy, –regionální plánování, uvedena je podpora informačních a regionálních studií, –využití veřejných zakázek, –jako zvláštní opatření je uvedena decentralizace státních orgánů a institucí. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře regionální politiky uvedené v Zásadách regionální politiky vlády – rok 1998 Schválené zásady regionální politiky vlády České republiky z roku 1998 deklarovaly, že je možno využívat k zabezpečování základního cíle regionální politiky standardní, existující a fungující ekonomické a finanční nástroje, které současně nebudou narušovat hospodářskou soutěž a konzervovat zastaralou regionální ekonomickou strukturu. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře regionální politiky uvedené ve Strategii regionálního rozvoje – rok 2000 Ve Strategii regionálního rozvoje ČR z roku 2000 je prezentován úzký vějíř nástrojů. Uvádí se v ní, že regionální politika tedy nebude mít vlastní specifické nástroje a bude využívat standardních ekonomických a finančních nástrojů s tím, že v odůvodněných případech budou regionálně diferencované, např. podpora podnikatelských aktivit, nebo aplikované s větší intenzitou ve vybraných regionech, např. podpora veřejného sektoru. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje regionální politiky v České republice Pobídkové nástroje (finanční pobídky a podpora; nástroje regionální politiky v užším smyslu) Institucionální nástroje (informace a poradenství; měkká infrastruktura) Programování (není ve Strategii regionálního rozvoje ČR explicitně uvedeno jako nástroj, i když z kontextu jako nástroj vyplývá) Zabezpečování infrastruktury Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře RP stanovené v zákoně č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, v aktuálním znění Od roku 2001 je možno poskytnout finanční podporu na opatření obsažená ve státním programu regionálního rozvoje nebo v programu rozvoje územního obvodu kraje v souladu se zákonem ve formě: a) dotací, například obchodním společnostem a ostatním právnickým osobám na investiční rozvoj přinášející nová pracovní místa nebo obcím na technickou a investiční přípravu průmyslových ploch, b) úvěrů se zvýhodněnou úvěrovou sazbou a dobou splatnosti, případně jinou formou, c) návratných finančních výpomocí. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře regionální politiky uvedené v SRR ČR – rok 2006 Strategie regionálního rozvoje se opírá o operační programy strukturálních fondů: regionální operační programy (zpracovávané a implementované regiony soudržnosti), integrovaný operační program, sektorové operační programy (připravované jednotlivými resorty, avšak explicitně respektující i regionální dimenzi problému), operační programy přeshraniční spolupráce, operační program Praha. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře regionální politiky uvedené v SRR ČR – rok 2006 Strategie explicitně uvádí nástroje u vybraných typů regionů (viz §4 zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, v aktuálním znění): a)regiony se soustředěnou podporou státu - strukturálně postižené regiony, b)regiony se soustředěnou podporou státu - hospodářsky slabé regiony, c)ostatní regiony - regiony s vyšší průměrnou mírou nezaměstnanosti, než je průměrná úroveň v České republice. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře regionální politiky uvedené v SRR ČR – rok 2006 Zaměření podpory ve strukturálně postižených regionech: na přilákání nových podnikatelských aktivit, do oblasti vzdělávání, celoživotního učení, školení, do technické infrastruktury vyššího řádu (pro firmy v oblasti high-tech, výzkumu, vývoje technologií). Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře regionální politiky uvedené v SRR ČR – rok 2006 Zaměření podpory v hospodářsky slabých regionech: investice do vzdělávání, rozvoj malého a středního podnikání, výstavbu technické infrastruktury, zejména dopravní, informační apod. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nástroje k podpoře regionální politiky uvedené ve Strategii regionálního rozvoje ČR – rok 2006 Zaměření podpory v regionech s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností: místní malé a střední podnikání a služby, technickou infrastrukturu, opatření k rozvoji venkova, základní sociální infrastrukturu. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Komparace nástrojů české RP s nástroji používanými v regionálních politikách členských zemí EU Infrastrukturní pomoc Finanční podněty Restriktivní prostředky Decentralizace vládních úřadů Regionální alokace veřejných investic a vládních zakázek Regionální rozvojové agentury Makropolitické nástroje Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Děkuji za pozornost Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102