Tepelné akumulátory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

TZ 21 – navrhování otopných soustav
ELEKTRÁRNY.
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Tepelné čerpadlo 1.
Fotovoltaika.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Zdroje elektrického proudu
Tepelné čerpadlo 3.
Systémy pro výrobu solárního tepla
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Sluneční elektrárna.
Elektrotechnika Automatizační technika
Obnovitelné zdroje energie
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Tepelný akumulátor.
Popis a funkce elektrárny
Sluneční energie.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fotoelektrický jev Předmět:
Návrh a konstrukce otopných ploch II
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Solární panely g.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Zdravotechnika Příprava teplé vody II (STA56) Ing. Vladimíra Straková STAVEBNICTVÍ.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Infrazářiče - topné články - vytápění Užití elektrické energie 1 Infrazářiče - topné články - vytápění Ing. Jaroslav Bernkopf.
Trunkát Tadeáš, 1.U. -nevyčerpatelnost -ekologičnost.
Výroba elektrické energie
Modelování energetických systémů budov
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ
Využití energie Slunce
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Solární energie A její využití.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV Registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tepelné čerpadlo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Zdroje elektrického napětí Název školy: Základní škola Brána Nová Paka Autor: Bohumír Včelák Název: VY_32_INOVACE_7_18_FY Téma:Elektrický obvod Číslo projektu:
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické ohřívače vody.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
Fotodioda Nina Lomtatidze
Energie ohně.
Orbis pictus 21. století Topné desky
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Kvantová fyzika.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Výroba elektrické energie
Transkript prezentace:

Tepelné akumulátory

Elektrická akumulační kamna jsou zvláštní typ elektrického topného tělesa akumulujícího tepelnou energii v době výhodné ceny elektřiny (nízký tarif nočního proudu), aby mohla být využita později. Základem elektrických akumulačních kamen jsou topné články umístěné v materiálu akumulujícím teplo. Původně šamotové, nyní feolitové cihly se nahřívají (nabíjejí) a pak dlouho vydávají sálavé teplo. Někdy se elektrické akumulační kamna vybavují ventilátorem, který urychluje předání tepla. Kvůli nízké povrchové teplotě zde může být instalována další izolace, např. vermiculitem a skelnou vatou. Teplotu řídí termostat. V současnosti při volbě vytápění nejsou častá. Důvodem jsou : vysoké pořizovací náklady na kvalitní akumulační kamna a nevyhovující regulace akumulačních kamen ve srovnání s přesnou regulací přímotopů a elektrokotlů. jsou těžká (100–500 kg podle velikosti), velká a mnohdy překračují možné zatížení na m² plochy. nastavení cen u distributorů energie.

Solární (sluneční) elektrárna získává energii ze slunečního záření. Využívá se tepelných účinků světelného záření, čímž se ohřívá kapalina a vzniká pára při přechodu z kapalného skupenství do plynného. Poté se získává elektrická energie přeměnou mechanické energie na energii elektrickou. Toto lze realizovat prostřednictvím : fotoelektrických článků pracujících na principu fotoelektrického jevu prostřednictvím ohřevu média v solárních kolektorech nebo solárních kotlích solárních článků.

Fotoelektrický jev či fotoefekt je fyzikální jev, při němž jsou elektrony uvolňovány (vyzařovány, emitovány) z látky (nejčastěji z kovu) v důsledku absorpce elektromagnetického záření (např. rentgenové záření nebo viditelného světla) látkou. Emitované elektrony jsou pak označovány jako fotoelektrony a jejich uvolňování se označuje jako fotoelektrická emise (fotoemise).

Solární kolektor je zařízení, které přeměňuje sluneční záření, dopadající na zemský povrch, na jiný druh energie, pro lidstvo lépe využitelný. Solární kolektory existují ve dvou základních typech: Fototermický kolektor přeměňuje sluneční záření na tepelnou energii. Sluneční záření dopadá na absorbér kolektoru, který je spojen s trubkovým rozvodem kolektoru. Přenos energie je zajištěn prostřednictvím kapalného teplonosného média, které proudí mezi kolektorem a výměníkem tepla umístěném v akumulační nádobě. Tyto kolektory jsou většinou umístěny na střeše rodinných domů, bytových domů, ale také na administrativních a průmyslových objektech. Fotovoltaický kolektor/panel (běžně označovaný solární panel) vyrábí ze sluneční energie energii elektrickou.

Objasni princip elektrických akumulačních kamen. Otázky ke zkoušení Objasni princip elektrických akumulačních kamen. Popiš nevýhody elektrických akumulačních kamen. Jaké látky se používají pro elektrolyt ? Jaké jsou způsoby přeměny světelné energie u světelné (solární) elektrárny ? Nakresli a popiš princip fotoelektrického jevu. Objasni co je to solární kolektor. Objasni co je fotovoltaický panel.