JAN AMOS KOMENSKÝ * 28.3.1592 v Nivnici + 15.11.1670 v Naardenu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

Jan Amos Komenský Učitel národů.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ (1592 – 1670) „Učitel národů“.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _05_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jan Ámos Komenský.
Doba Jana Amose Komenského
Registrační číslo projektu:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Jan Amos Komenský ( JV Morava – Amsterdam)
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
Identifikátor materiálu: EU
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jan Ámos Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
3/ Česká exilová literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Jan Amos Komenský.
Reálie - bankovky.
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Jan Amos Komenský 8. ročník.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
ČESKÁ BAROKNÍ NEKATOLICKÁ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Název:Jan Amos Komenský Autor: Mgr. Andrea Jílková Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:český jazyk a literatura Ročník:první Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Jan Ámos Komenský.
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Státní občanství VY_32_INOVACE_03-43 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

JAN AMOS KOMENSKÝ * 28.3.1592 v Nivnici + 15.11.1670 v Naardenu

Jan Amos brzy osiřel a žil u své tety Zuzany Nohálové ve Strážnici Jan Amos brzy osiřel a žil u své tety Zuzany Nohálové ve Strážnici. Roku 1611 odešel na univerzitu do Herbornu v Německu. Z Herbornu se r. 1613 vydal do Heidelbergu na teologickou fakultu. V roce 1614 se vrátil pěšky přes Norimberk a Prahu na Moravu. Poznatky ze svých cest uplatnil později při vydání své mapy Moravy.

V r. 1616 byl Komenský vysvěcen na bratrského kněze a r V r. 1616 byl Komenský vysvěcen na bratrského kněze a r. 1618 působil ve Fulneku, kde se oženil. Na podzim 1621 po bitvě na Bílé hoře se musel skrývat, protože bratrští kněží byli císařem vypovězeni ze země. V r. 1622 mu manželka i oba synové zemřeli na mor. V tomto období vzniklo dílo Labyrint světa a ráj srdce, které věnoval Karlu ze Žerotína, na jehož panstvích se skrýval.

V září 1624 uzavírá Komenský 2. sňatek s Marií Dorotou Cyrillovou V září 1624 uzavírá Komenský 2. sňatek s Marií Dorotou Cyrillovou. Z tohoto svazku měl 4 dcery a syna. 1626 cestuje do Berlína za českými emigranty, pak do Haagu k Fridrichu Falckému. V Amsterodamu vydává Mapu Moravy (vyšla 1627). V r. 1628 odchází s rodinou do polského Lešna a navždy opustil svou vlast. V Lešně jeho 2. manželka v r. 1648 zemřela. V r. 1649 se oženil s o více než třicet let mladší Janou Gajusovou. V Lešně vydává Didaktiku (1632), Informatorium školy mateřské (1630), kde uvažuje, jak uspořádat školství na demokratických základech. Tyto spisy jsou psány česky. Když nemohl pracovat pro české školy, další díla psal v latině: Velká didaktika (Didactica magna) a zpracoval učebnici latiny, díky které se stal proslulý v celé Evropě.

Je zván do cizích zemí (Anglie, Nizozemí, Uhry, Švédsko), aby modernizoval školství. Při požáru Lešna přichází o veškerý majetek a své rukopisy, nejvíce ho trápí ztráta rukopisu Českého slovníku - Poklad jazyka českého. Nakonec odchází do Amsterodamu, kde žije do konce svého života, pohřben je v Naardenu.

Pokoušel se modernizovat školství Pokoušel se modernizovat školství. Napsal řadu pedagogických spisů, které měly velký ohlas, a proto byl označován za učitele národů. Zdůrazňoval nutnost vzdělání bez ohledu na původ a pohlaví, a to v mateřském jazyce. Vysvětloval řadu pedagogických zásad - názornost, přiměřenost, postupnost, důraz na praxi. Prosazoval, aby v učebnicích byly texty doplněny obrázky a aby byla škola hrou ( Schola ludus - soubor latinských školních her, které mají aktivizovat žáky a výuku činit zajímavou a názornou) .

JAN AMOS KOMENSKÝ UČITEL NÁRODŮ