Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
ECVET v Programu celoživotního učení
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Struktura poradenského procesu
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Výstupy z Úvodního semináře
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Uplatňování konceptu ucelené rehabilitace u integrovaných žáků a studentů s tělesným postižením v ČR.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
LĚČEBNĚ OZDRAVNÉ POBYTY PRO DĚTI MOŘSKÝ KONÍK VZP ČR MUD R. PAVEL HORÁK, CS C., MBA ŘEDITEL VZP ČR.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Struktura poradenského procesu
Bc. Magdalena Zábranská
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Tisková konference
Pedie Co mají společné?.
Školská sociální práce
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání projektu: 3 roky

Partneři projektu ► Univerzity a školy při nemocnicích účastnických zemí ► Česká Republika ► Finsko ► Maďarsko ► Německo ► Norsko ► Rusko

Zaměření projektu  Projekt je zaměřen na vytvoření vzdělávacích materiálů spojených s problematikou žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, zejména pak na skupinu dětí s chronickým onemocněním

Účel projektu/ zdůvodnění Děti s chronickým či jiným závažným onemocněním musí čelit řadě obtíží: Děti s chronickým či jiným závažným onemocněním musí čelit řadě obtíží: Psychická zátěž Psychická zátěž Fyzická zátěž Fyzická zátěž Sociální dopad Sociální dopad Dopad na vzdělávání Dopad na vzdělávání

Dopad na vzdělávání Psychická a fyzická zátěž Psychická a fyzická zátěž Dlouhodobé/ opakované absence Dlouhodobé/ opakované absence Vyčlenění z běžného prostředí Vyčlenění z běžného prostředí Adaptace na změnu charakteru vzdělávání Adaptace na změnu charakteru vzdělávání Adaptace na nové prostředí Adaptace na nové prostředí Obtíže spojené s návratem zpět do kmenové školy/ re-integrace Obtíže spojené s návratem zpět do kmenové školy/ re-integrace

Mnoha obtížím, které jsou spojeny s nemocí nelze zabránit Mnoha obtížím, které jsou spojeny s nemocí nelze zabránit Lze zmírnit důsledky dopadu onemocnění na dítě s chronickým onemocněním Lze zmírnit důsledky dopadu onemocnění na dítě s chronickým onemocněním

Re-integrace do kmenové školy ► Působení na žáka: ► Pedagogické ► Terapeutické ► Psychologické ► Sociální ► Dostatečná informovanost všech zainteresovaných osob

Účelnost projektu ► Doplnění vzdělávání a dalšího vzdělávání učitelů – zaměření se na problematiku chronicky nemocných ► Předpoklady pro úspěšnou re-integraci chronicky nemocných dětí ► Co-operace učitelů – škola při nemocnici a kmenová škola ► Podpora spolupráce s rodiči

Zaměření projektu Chronická/ závažná onemocnění ► Rakovina ► Diabetes ► Astma ► Cystická fibróza ► Poruchy příjmu potravy ► ADHD ► Epilepsie

Hlavní cíl projektu Podpora procesu re-integrace a péče o děti s chronickým onemocněním Vyvinutí materiálů Vyvinutí materiálů Informační materiály Informační materiály Vzdělávací materiály Vzdělávací materiály Podpůrné materiály Podpůrné materiály Materiály pro další vzdělávání učitelů Materiály pro další vzdělávání učitelů

Hlavní aktivity projektu Zpráva o situaci v oblasti vzdělávání v účastnických zemích – srovnávací analýza (rozdíly, změny, výměna zkušeností) Zpráva o situaci v oblasti vzdělávání v účastnických zemích – srovnávací analýza (rozdíly, změny, výměna zkušeností) Výzkum potřeb učitelů a rodičů dětí s chronickým onemocněním (jaké informace chybí, s jakými problémy se učitelé a rodiče potýkají) Výzkum potřeb učitelů a rodičů dětí s chronickým onemocněním (jaké informace chybí, s jakými problémy se učitelé a rodiče potýkají) Vytvoření podpůrných, poradenských a informačních materiálů v multimediální podobě Vytvoření podpůrných, poradenských a informačních materiálů v multimediální podobě Testování, evaluace a distribucí vyvinutých materiálů Testování, evaluace a distribucí vyvinutých materiálů

Cílové skupiny Komu jsou určeny vytvořené materiály Komu jsou určeny vytvořené materiály Učitelé běžných školy Učitelé běžných školy Učitelé ve školách při nemocnicích (účelem je zlepšení spolupráce při re-integraci žáka zpět do kmenové školy) Učitelé ve školách při nemocnicích (účelem je zlepšení spolupráce při re-integraci žáka zpět do kmenové školy) Děti školního věku Děti školního věku Rodiče Rodiče

Očekávané výstupy ► Zmapování současné situace v oblasti vzdělávání dětí s chronickým onemocněním v evropských zemích ► Rozvoj modulárních kurzů v multimediální formě ► Produkce didaktických materiálů a výukových materiálů – CD ROM, Internet ► Diseminace výsledků a produktů projektu