Pierre Bourdieu (habitus). 3 etnografické inspirace 1. etnografický výzkum v Alžíru – strukturalismus (relační přístup) a stálá konfrontace světa idejí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Socioekonomická geografie
Advertisements

Petr Krčál Katedra politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU
Předmět a prameny pracovního práva
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Metodologie historického výzkumu volného času
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Sociální konstruktivismus
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Sociální psychologie Sociální skupiny.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rozdíly mezi osobnostmi
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Sociálně patologické jevy
ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI COPYRIGHT MATOUŠKOVÁ 2013.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Sociální diferenciace
Marxismus a jeho varianty
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Systém soukromého práva
Definice managementu.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Základní principy geografického výzkumu
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
MANAGEMENT - Pojetí managementu
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Mentální reprezentace
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Institut ochránce práv dětí
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Státověda.
7lOSnQ
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Počátky teoretického ekonomického myšlení
Stát Definice, funkce, typy.
Sociologie pro SPP/SPR
Masová média jako mediální instituce
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Veřejné Finance.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Sociální psychologie.
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

Pierre Bourdieu (habitus)

3 etnografické inspirace 1. etnografický výzkum v Alžíru – strukturalismus (relační přístup) a stálá konfrontace světa idejí a světa praxe - relační přístup: společenské praktiky nemají substancionální (ekonomický, politický, estetický, náboženský) charakter, naopak: uchování řádu je zajištěno neustálou změnou substanciálních vlastností - praktická logika: neexistuje jen jedna, ale více praxí, tzn. praktik; každá dílčí praxe – praktika – má svou logiku; zvláštní logiky nemusí nutně zapadat do nějaké super-logiky 2. antisubstancialistou není ken skrze strukturalistickou, relační, pozici, ale rovněž skrze kulturní dispozici - brání se vidět vlastní společnost v „domorodém“ průmětu 3. smysl pro detail; teorie jsou konstruovány z detailu, který se stále rozvíjí a současně zobecňuje, až se z něj teprve vyvine abstraktní pojem

společenský prostor sociální topologie - rozprostraněnost lidí a skupin ve společenském prostoru a (praxe) její reprodukce vzájemná vzdálenost aktérů/agentů je dána soubory jejich zvláštních vlastností, přičemž ke každé vlastnosti přináleží jistý podíl specifické moci aktér je definován jako funkce určitého místa společenského prostoru, tzn. více aktérů v něm může sdílet specifické místo, však žádný v něm nemůže sdílet současně více míst agent = f(x,y,z…)

sociální pole pole je strukturovaným prostorem pozic, dimenzí sociálního prostoru, ale i silovým polem, které vnucuje svá specifická pravidla všem, kdo do něj vstoupí pro každé pole existuje specifický kapitál, který pole silově strukturuje; pole se různě měňavkovitě překrývají, jelikož právě jejich vymezení je předmětem mocenských bojů (např. překrytí politického pole ekonomickým), nicméně uchovávají si svou specifickou logiku - proto je vůbec můžeme rozlišovat -, která určuje hodnotu jednotlivých zvláštních vlastností a pravidla závazná pro dané pole pole jsou charakteristická pro vyspělé společnosti distribuce kapitálu v poli a její pravidla vyhovuje více určitým aktérům a druhým méně; znevýhodnění se snaží zavést heteronomní standardy, které by jim umožnili sociální vzestup; privilegovaní lpějí na ortodoxii i když je pole nabito vnitřním pětím, stále existuje určitá komplicita vůči vnějšímu prostředí, určité společné zájmy, které členy pole spojují

kapitál kapitál - moc nad akumulovaným výsledkem vykonané práce (sociální, kulturní, ekonomický a symbolický…) kulturní kapitál existuje ve 3 formách: ve vtěleném stavu (incorporé), tzn. jako forma trvalých dispozic organismu; v objektivovaném stavu, tzn. v podobě kulturních statků; v institucionalizovaném stavu, tzn. v takové formě objektivace, jako jsou akademické tituly aj. sociální kapitál: soubor aktuálních či potenciálních zdrojů, které jsou spjaty s vlastnictvím trvanlivé sítě více či méně institucionalizovaných vztahů známostí resp. respektu. symbolický kapitál označuje vliv jakékoliv formy kapitálu, který lidé nevnímají jako takový; je to kapitál morální, založený na vlastnictví jiných forem kapitálu kapitály lze navzájem konvergovat: ekonomický v kulturní, kulturní v sociální apod.; konverzemi se vždy něco ztratí

habitus habity - jsou produkty funkčních topos „systémy trvalých a přenosných disposic, strukturované struktury způsobilé k fungování jako struktury strukturující, tzn. jako generační a organizační principy praxí a reprezentací, které mohou být objektivně adaptovány ke svému cíli bez předpokladu vědomé vidiny konců a úmyslného zvládnutí nezbytných operací k jejich dosažení, objektivně „stanovené“ a „pravidelné“ bez toho, aby byly výsledkem poslušnosti pravidlům a, jsouc toto vše, kolektivně dirigovány, aniž by byly výsledkem organizačního jednání nějakého dirigenta.“ (P. Bourdieu. Le sens pratique, str )

habitus habitus se vtělí do lidského těla ve formě trvalé dispozice z habitu jako zřídla povstávají praktiky, tzn. habitus je jako jakýsi sociální kompas, který nám umožňuje orientovat se a plout ve společnosti. habity jsou zvláště třídní, ale lze je diferencovat podle frakcí sociálních tříd

praxe [(habitus)(kapitál)] + pole = praxe (praktiky) P. Bourdieu. La distinction, str.112 jednání je výsledkem spojení „genetických“ sociálních predispozic jednotlivce či skupiny s určitým množstvím různých druhů přisvojené akumulované práce v daném mocensky strukturovaném prostoru