Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění výrobních postupů ovocných specialit. Šablona číslo materiálu: III/2-25 III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
O VOCNÉ SPECIALITY na.jpg?uselang=cs Autor: Ranveig
P LNĚNÉ POMERANČE Výrobní postup omyté pomeranče rozpůlíme, vykrojíme z nich dužinu a nakrájíme na kousky přidáme nakrájený banán, jahody a pokropíme likérem vmícháme žloutkovou smetanu (vychlazený ZŽK opatrně smísíme se šlehačkovou náplní v poměru 1 : 1) připravenou hmotu vložíme zpět do vyhloubených pomerančů vrch ozdobíme šlehačkou a dílkem pomeranče
H OŘÍCÍ JABLKA Výrobní postup oloupaná, jádřinců zbavená jablka krátce blanšírujeme ve sladkém nálevu po vychladnutí naplníme rýžovou kaší ochucenou vanilkou před podáváním pokryjeme bílkovým krémem lehce poprášíme moučkovým cukrem a dáme zapéct nakonec na vrch položíme kostku cukru navlhčenou koňakem a zapálíme podáváme hořící
JAHODOVÝ JABLKA Výrobní postup menší, oloupaná jádřinců zbavená jablka blanšírujeme ve sladkém nálevu po vychladnutí prostor po jádřinci vyplníme jahodami, které rozmačkáme a prosypeme moučkovým cukrem takto upravená jablka položíme na piškotový koláček a celé přestříkáme šlehačkou náplní povrch ozdobíme celou jahodu potřenou agarem
B ANÁN SE ŠLEHAČKOU Výrobní postup oloupaný banán položíme na talíř a přelijeme studeným vanilkovým přelivem ozdobíme šlehačkou Vanilkový přeliv – mléko, cukr, krémový prášek, žloutky a vanilkový lusk šleháme ve vodní lázni. Poté přecedíme a vychladíme.
PAŘÍŽSKÝ BANÁN Výrobní postup oloupaný banán položíme na talířek poté přelijeme kakaovou polevou nakonec ozdobíme pařížskou šlehačkou můžeme také potahovat v CKP a dle potřeby ozdobíme
ZÁPIS Ovocné speciality Plněné pomeranče Hořící jablka Jahodová jablka Banán se šlehačkou Pařížský banán
P OUŽITÉ ZDROJE g?uselang=cs Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, ISBN