Výroba elektrické energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
ELEKTRÁRNY.
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Digitální učební materiál
Energetika.
2 Výroba elektrické energie
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Výroba a rozvod elektrické energie
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Vypracovali: Pavla Korešová Tomáš Pech Tomáš Soták Jan Šembera
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
Elektrárny v ČR.
Tematický workshop pro studenty SPŠ stavební v Opavě
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Společenské a hospodářské prostředí
Digitální učební materiál
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Fyzika Elektrárny.
Jaderné Elektrárny.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Tepelná elektrárna.
Typy jaderných reakcí.
Výroba elektrické energie
Alternativní zdroje energie - Budoucnost naší planety
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Odvětví průmyslu Česka
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Jak se trvale získává jaderná energie
Výroba elektrické energie - obecná část
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
1.Něco málo o historii elektráren 2.Obnovitelné a neobnovitelné zdroje 3.Tepelné elektrárny – obecně. 4.Ekologické hledisko a TE v ČR 5.Kogenerace 6.Princip.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Fyzika – Jaderná elektrárna
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Výroba elektrické energie

Výroba elektrické energie Klasické elektrárny Tepelné (fosilní paliva; plyn; topný olej) Jaderné (štěpení uranu) Vodní (voda) Elektrárny s alternativními zdroji Sluneční elektrárny (slunce) Geotermální elektrárny (vřídla) Větrné elektrárny (vítr) Slapové elektrárny (příliv, odliv) Biomasa (biologický odpad)

Tepelná elektrárna Účinnost 35-42% 1 kg paliva = 1 kWh el. energie Spálení 1kg paliva = 7m3 kouře Spálení 1kg paliva = 0,3kg popela Snižování NOx a SO2 Snížení podílu síry v uhlí, odsiřování splodin, denitrifikace splodin… Palivový okruh: Skládka uhlí -> Pásový dopravník -> Zásobník uhlí -> Mlecí zařízení -> Hořáky -> Ohniště -> Odvod granulované strusky -> Složiště popílku Parní okruh : Ohniště -> Parní buben -> Turbogenerátor -> Kondenzátor Chladící okruh : Chladící věž -> Kondenzátor Okruh zplodin : Kotel -> Ventilátor -> Elektrostatický odlučovač -> Komín -> Čerpadlo -> Složiště popílku Výroba elektrické energie : Turbogenerátor

Jaderná elektrárna Energie vzniká při řízené štěpné reakci Účinnost až 70% Vyhořelé palivo – ukládá se na 10-40 let a po zapoudření na 105 let Radioaktivní aerosoly, havárie… Primární okruh: Jaderný reaktor (1) -> Kotel (Výměník) (2) Sekundární okruh : Kotel (Výměník) (2) -> Turbogenerátor (4) -> Kondenzátor (6) -> Čerpadlo (3) Chladící okruh : Chladící věž -> Kondenzátor (6) -> Čerpadlo Výroba elektrické energie : Generátor (5)

Vodní elektrárna Využití v ČR na 50%, jen na špičky odběrů Jezové (průtočné) - jejichž spád je vytvořen jezem. Derivační (náhonové) - jejichž spád je vytvořen umělým kanálem (náhonem). Přehradní (akumulační) - jejichž spád je vytvořen pomocí přehrady. Přečerpávací - slouží k vyvažování energetických špiček v rozvodné síti.

Jaké jsou klasické elektrárny ? Otázky ke zkoušení Jaké jsou klasické elektrárny ? Jaké jsou elektrárny s alternativními zdroji ? Z čeho se skládá palivový okruh tepelné elektrárny. Z čeho se skládá parní okruh tepelné elektrárny. Z čeho se skládá chladící okruh tepelné elektrárny. Z čeho se skládá okruh zplodin tepelné elektrárny. V jaké části tepelné elektrárny se vyrábí elektrická energie ? Jaký je princip přílivové elektrárny ? Z čeho se skládá primární okruh jaderné elektrárny. Z čeho se skládá sekundární okruh jaderné elektrárny. Z čeho se skládá chladící okruh jaderné elektrárny. V jaké části jaderné elektrárny se vyrábí elektrická energie ? Jaké jsou druhy vodních elektráren ? Jaký je princip jezové vodní (průtočné) elektrárny ? Jaký je princip derivační (náhonové) vodní elektrárny ? Jaký je princip přehradní (akumulační) vodní elektrárny ? Jaký je princip přečerpávací vodní elektrárny ?