Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

EVROPSKÁ INTEGRACE Mgr. Michal Oblouk.
OSN OSN= organizace spojených národů
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Organizace spojených národů
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Název materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Mír po válce. Spolupráce velmocí OOOOSN 1945 NNNNorimberský proces 1945 – 1946 ( s nacistickými válečnými zločinci) ppppodpis mírových smluv.
VY_32_INOVACE_2D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
OSN (United Nations Organization)
Všeobecná deklarace lidských práv
Mezinárodní organizace
VY_32_INOVACE_3D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Petr Machala. Co mají tyto obrázky společné? Dokážete stručně popsat příčiny a řešení sporu? "Ctím názor pana prezidenta, mně je taky líto, že srbský.
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Studená válka.
Mezinárodní vztahy ve 20. letech
Studená válka 1. fáze uč
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
TRANSATLANTICKÉ VZTAHY EU Vývoj vztahů mezi ES/EU a USA po r
Počátek studené války
Rozdělená Evropa.
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
Studenoválečnický konsenzus. 1. „studenoválečnický konsenzus“ 2. Dlouhý telegram ( ) 3. Trumanova doktrína 4. Evropský program obnovy – OEEC.
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
80. Léta a Reaganova doktrína. Volební kampaň 1980 Kritika předchozích administrativ Reaganova doktrína I. Reaganova doktrína II. Projekt SDI Vztahy se.
OSN.
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Cesta ke studené válce v Evropě
EVROPSKÁ INTEGRACE Mgr. Michal Oblouk.
Svět ve 2. pol. 20. stol..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
4.Fáze (70. a 80. léta).
Karibská (kubánská) raketová krize
Mezinárodní organizace
STUDENÁ VÁLKA 1.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
STUDENÁ VÁLKA 1.
Cesta ke studené válce v Evropě
Studená válka - úvod.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

Nový svět Petr Machala

Jaké byly výsledky II. světové války?

Kdo byl vítězem II. světové války?

Co to byla studená válka? Vzniká „železná opona“… (Fulton 1946) „Mír nemožný, válka nemyslitelná“

1947 – šíření komunismu 1947 – zadržování komunismu (Trumanova doktrína) kapitalistický blok (USA)  socialistický blok (SSSR) tzv. bipolární svět (konflikt) Kdy začala studená válka?

po roce 1989 po pádu „železné opony“ - mezinárodní spolupráce ve všech oblastech důraz na kolektivní obranu a společnou bezpečnost Kdy skončila studená válka?

bylo těžké definovat, kdo je protivník a kdo spojenec je nemožné jednat na vlastní pěst, tj. bez spolupráce s ostatními vyloučena byla holá síla v řešení mezinárodních sporů použití síly musí být v souladu s rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN Jaký měl být svět?

1.Společný vesmírný výzkum. 2.Společný vědecký výzkum. 3.Spolupráce kriminalistů, tajných služeb. 4.Svět mírový, bez válek. 5.Omezené výdaje na zbrojení… Jak se měl nový svět odrazit v životě lidí?

Děkuji za pozornost.