GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na zásady při přípravě a Anotace Materiál poukazuje na zásady při přípravě a úpravě tabulí používané při slavnostním stolování. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova přípravné práce, inventář Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 17 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí Slavnostního stolování
PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE příprava musí proběhnout v dostatečném časovém předstihu veškeré přípravné práce musí být ukončeny ½ hodiny před zahájením přípravné práce zahajujeme kontrolou stavu místnosti včetně WC sestavení tvaru tabule, srovnání a upevnění stolů
PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE příprava veškerého inventáře, včetně uložení inventáře do režonu
PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE prostření ubrusů založení květinové výzdoby založení slepých talířů, deček, dezertních talířů a ubrousků založení příborů, skla
PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE založení pečivových talířů, menu, jmenovek, dochucovacích prostředků, těsně před příchodem hostů i pečivo (banketky) uspořádání židlí kolmo nebo šikmo ke stolu
PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE příprava pomocných stolů příprava dalších prostor pro servis aperitivů, kávy a digestivů závěrečná kontrola, osobní příprava
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.