Význam sektoru obchodu v české ekonomice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Automobilový průmysl ČR v roce 2013 Základní údaje a fakta
Advertisements

Extrémy Čech a Slovenska v EU
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
HLAVNÍ TRENDY ROKU 2006 koncentrace trhu nabrala prudce tempo, TOP 10 obchodníků má 63% podíl na trhu rychloobrátkovým zbožím - o 10 pct více než před.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
17. května 2007Moderní obchodVÝVOJ A STRUKTURA ČESKÉHO OBCHODU 1 INCOMA Research TOP50 ČESKÉHO OBCHODU: VÝVOJ TRHU A ŘETĚZCŮ Zdeněk Skála, INCOMA Research.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
HDP= hrubý domácí produkt
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Ruská federace x WTO a OECD
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
11 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 ČLFA - financování podnikatelských subjektů v roce Financování podnikatelských subjektů celkem 2.Leasing.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Vývoj příjezdového cestovního ruchu za 1. až 3. čtvrtletí 2007 v České republice Tisková konference v rámci veletrhu MADI 6. listopad 2007 Výstaviště Letňany.
Benson Oak: Plány na rozvoj společnosti Setkání s novináři KK Central, Praha 22. květen 2008 | 14:00 hod. CONFIDENTIAL UNTIL RELEASE SUBJECT TO BO REVIEW.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Význam odvětví cestovního ruchu pro české hospodářství
Semestrální projekt – Podniková ekonomika 2
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Podnikatelský záměr Název prodejny: Sweet Cupcakes
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Hospodaření obcí v roce 2016
Tisková konference ČMKOS
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Hospodářství (ekonomika)
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Makrotrendy Zlínského kraje
Malé a střední podnikání
Základy ekonomie Seminář 11..
Tisková konference ČMKOS
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Význam sektoru obchodu v české ekonomice Tisková konference 16. dubna 2015

Vliv obchodu na českou ekonomiku Jan Mládek

Sektor obchodu v České republice Podíl na HPH v roce 2014 Hrubá přidaná hodnota (HPH) = HDP minus daně a dotace HPH v ČR dosáhl v minulém roce 3 861 miliard Kč Sektor obchodu, dopravy a ubytování se na HPH podílel téměř 18 % (692 miliard Kč) Po sektoru průmyslu (33 %) je obchod 2. nejdůležitějším sektorem z pohledu podílu na HPH Pouze sektor obchodu tvoří více než 10 % HPH české ekonomiky

Sektor obchodu v České republice Podíly jednotlivých sektorů na HPH v roce 2014

Sektor obchodu v České republice Zaměstnanost v sektoru obchodu v roce 2014 Celkový počet zaměstnaných v roce 2014 dosáhl téměř 4,9 milionu Počet pracujících v sektoru obchodu dosahuje dlouhodobě cca. 700 tisíc Podíl sektoru obchodu na celkové zaměstnanosti přesahuje 14 % Včetně podnikatelů (OSVČ) pak podíl obchodu na celkové zaměstnanosti dosahuje až 18 %

Sektor obchodu v České republice Investice do rozvoje obchodní sítě Investice do rozvoje obchodní sítě v českém maloobchodě i velkoobchodě dosáhly od roku 1993 přes 600 mld. Kč Přímé zahraniční investice v průmyslu činily přes 850 mld. Kč Největšími investory v obchodu jsou velké nadnárodní řetězce Investice 10 největších maloobchodních společností tvořily 60 % (přes 350 mld. Kč) z uvedených 600 miliard Kč

Sektor obchodu v ČR zblízka Marta Nováková

Sektor obchodu v České republice 6 klíčových přínosů sektoru obchodu Obchodní síť v ČR je jedna z nejmodernějších v Evropě Zavádí nové trendy a moderní technologie Jeden z největších podílů prodejní plochy v přepočtu na obyvatele (1,5 m2) Stále se zvyšující podíl e-obchodu na tržbách maloobchodu (7,1 % v 2014 oproti 6,1 % v 2013) Absorboval mnoho pracovníků z průmyslových oborů Vytváří flexibilní pracovní příležitosti

Sektor obchodu v České republice Zaměstnanost v sektoru obchodu v roce 2014 Automobily 11 % Z celkového počtu zaměstnanců sektoru obchodu tvoří téměř polovinu (46 %) zaměstnanci sekce maloobchodu 10 největších zaměstnavatelů v této sekci zaměstnává 36 % pracujících v maloobchodě (cca. 85 tisíc pracovníků) Maloobchod 46 % Velkoobchod 43 %

Sektor obchodu v České republice Průměrná hrubá měsíční mzda v roce 2014 Průměrné hrubé měsíční mzdy se v jednotlivých sekcích liší Ve všech sektorech dochází k jejich kontinuálnímu růstu Nejvyšší úrovně dosahují mzdy ve velkoobchodě (27 866 Kč) Velmi rozdílné úrovně vykazují mzdy v podnicích maloobchodu v členění do a nad 250 zaměstnanců Celkový průměr 22 879 Automobily 23 146 Velkoobchod 27 866 Maloobchod průměr 18 196 Maloobchod I. (do 250 zaměstnanců) 15 963 Maloobchod II. (nad 250 zaměstnanců) 20 449 (v Kč)

Sektor obchodu v České republice Tržby v jednotlivých sekcích v roce 2014 Celkem 3 599 Automobily 409 Velkoobchod 2 235 Maloobchod celkem 956 Maloobchod I. (do 250 zaměstnanců) 501 Maloobchod II. (nad 250 zaměstnanců) 455 Tržby dosáhly cca. 3 600 miliard Kč Tržby za automobily tvořily v sekci obchodu 11 % Velkoobchod se na tržbách podílel 62 % Podíl tržeb maloobchodu dosahoval 27 % více než z poloviny se na nich podílely malé a střední podniky (v mld. Kč)

Sektor obchodu v České republice Tržby e-shopů v období 2008 - 2014 2013 2012 2011 2008 Tržby e-shopů v mld. Kč 65, 7 56, 8 50 43, 1 25, 5 Tržby z e-shopů stouply v roce 2014 o téměř 9 miliard oproti roku 2013 Trend nákupů na internetu dlouhodobě roste Tržby v roce 2014 byly 2,5x vyšší než v roce 2008

Roční spotřební vydání celkem Sektor obchodu v České republice Spotřební vydání domácností za maloobchodní položky v roce 2014 V roce 2014 spotřební vydání domácností stouplo o 1 % Průměrná česká domácnost utratí ročně na osobu více než 120 tisíc Kč Ve struktuře spotřeby tvoří maloobchodní položky celých 60 % Průměrná čtyřčlenná domácnost tedy měsíčně utratí v maloobchodě více než 24 tisíc Kč Roční spotřební vydání celkem Kč./os. 121 944 Podíl MO položek v % 60,3 Ročně za MO položky Kč/os. 73 560 Měsíčně za MO položky 6 130

Děkujeme za pozornost