. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

MONITORING PACIENTŮ UŽÍVAJÍCÍCH ArthroStop® PLUS
Možné etické problémy klinických studií v psychiatrii
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Online nástroje pro podporu klinického rozhodování
Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_02.
1 1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „ Zavádění.
MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU
Projekt EU ve Fakultní nemocnici Olomouc
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Meta-analýza v epidemiologii a toxikologii
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Měření frekvence nemocí v populaci.
Metodologie výzkumu J.Hendl.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské biofyziky Univerzita.
Marketingový informační systém MIS. MIS  systém činností, vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací, nezbytných pro kvalitnější.
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc. Dětská klinika.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Zásady experimentální práce (především v biologii)
ZÁKLADY EPIDEMIOLOGICKÝCH STUDIÍ
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Základy zpracování geologických dat
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika.
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
3. SEMINÁŘ měření frekvence nemocí v populaci.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Typy epidemiologických studií
Univerzita Palackého v Olomouci
- váhy jednotlivých studií
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
OCHRANA A PODPORA ZDRAVÍ I
Rutinní zdravotnická statistika
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Statistika a výpočetní technika
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Prevence a léčba VAP – od dojmů k důkazům ?
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Transkript prezentace:

. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu Metodické minimum pro analýzu publikací

Otázka ve tvaru „PICO“ P patient (pacient, populace,problém) I intervention (intervence, expozice) C comparison (srovnání intervencí) O outcome (výsledek)

Klinický případ Hospitalizace Chlapec, 4 roky, opakované záněty středního ucha, oboustranná paracentéza, polinotické potíže, terapie ATB 12-14 x ročne Hospitalizace Akutním zánět středního ucha, bronchopneumonie, sinusitida Reparacentéza Antibiotická léčba

Klinická otázka ve formátu PICO Transformace klinické otázky do struktury PICO Pacient (Patient)/problém/populace Děti předškolního věku, opakované záněty středního ucha (otitis media) Intervence (Intervention)/expozice (většinou léčba, diagnóza, prevence, rizika, epidemiologie atd.) Léčba Paracentéza Antibiotika Srovnání (Comparison) intervencí Možnosti prevence výskytu opakovaných epizod otitis media, např. vakcinace Výsledky (Outcome) Redukce počtu opakovaných epizod otitis media, snížení rizika komplikací.

Výběr a analýza článku z časopisu Při výběru studie respektujte validitu epidemiologického důkazu a aktuálnost publikace. Přednost má (pokud existuje): Systematický přehled/meta-analýza Randomizovaná kontrolovaná studie a dále podle pyramidy důkazu. Při interpretaci postupujte dle připravených vzorů pro Klinické studie Klasické přehledy Systematické přehledy (meta-analýzy).

Pyramida důkazů – česky Design studií Hierarchické uspořádání vědeckých důkazů v biomedicíně zahrnuje kromě výsledků primárního výzkumu i formy sekundárního výzkumu (systematické přehledy a meta-analýzu). Systematické přehledy, meta-analýza Randomizované kontrolované pokusy Kohortové studie Studie případů a kontrol Kazuistiky, série kazuistik Odborné posudky, konzultace Laboratorní výzkum

Pyramida důkazů - anglicky

Definice nejčastějších typů publikací

Typ publikace Přehledový článek (review) Klasické review subjektivní a nekvantitativní souhrn dvou a více vědeckých studií; převládá hledisko autora/autorů které studie zařadit které údaje z nich použít. Systematické review kvantitativní kombinace dvou nebo více souvisejících studií, tj. uvádí se počet zařazených studií a jejich design např. 15 RCT souhrnné počty pacientů hledání „společného jmenovatele“ formulace závěrů pro praxi pro další výzkum. Meta-analýza systematické review, které používá statistické metody pro hodnocení studií. Potomková J., Význam systematických přehledů pro medicínu založenou na důkazu. Pediatrie pro Praxi 2004(2):105-106. http://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-200402-0017.php

Systematické review statistické zpracování výsledků meta-analýza Studie 1 Studie 2 Studie 3 Studie 4 Kombinace výsledků Meta-analýza

Vzor pro analýzu přehledového článku Klasické review Název: Prevention of otitis media: now a reality? Zdroj: Vaccine 2009; 27:5748–5754 Autoři: Schuerman L, Borys D, Hoet D, Prymula R. Design: Klasické review (přehledový článek) Poznáme podle toho, že text má členění jako kapitola v knize, je rozdělen do tématických částí: Introduction – Pneumococcal conjugate vaccines – Conclusions. Zařazené studie (na konci textu v sekci References) Počet: 72, publikované v letech od … do….. Co chtěli autoři zjistit? Co autoři opravdu zjistili a jak se dají výsledky uplatnit: V praxi Pro mého pacienta Pro další klinický výzkum.

Vzor pro analýzu přehledového článku Systematické review /meta-analýza Název: Review of randomized controlled trials on pneumococcal vaccination for prevention of otitis media. Zdroj: Pediatr Infect Dis J. 2003;22(6):515-524. Autoři: Straetemans M et al. Design: Meta-analýza Poznáme podle toho, že text má členění jako klinická studie (Introduction – Methods – Results – Discussion – References) Zařazené studie a jejich design: Počet: …/ RCT /vyhledané v databázích, publikované v letech od … do….. Pacienti: n= …. Co chtěli autoři zjistit? Měla studie nějaké slabé stránky? Co autoři opravdu zjistili a jak se dají výsledky uplatnit: V praxi Pro mého pacienta Pro další klinický výzkum.

Typ publikace Randomizovaná kontrolovaná studie Intervenční skupina Délka trvání studie Kontrolní skupina Délka trvání studie RANDOMIZACE Náhodné přiřazení subjektů jednotlivým režimům, např. léčebným. Pojem vznikl v oblasti klinických studií, kde jsou různé typy léčby pacientům přiřazovány náhodně. Pacienti Náhodné rozdělení (randomizace) Srovnání výsledků

Randomizace Definice Náhodné přiřazení subjektů jednotlivým režimům, např. léčebným. Pojem vznikl v oblasti klinických studií, kde jsou různé typy léčby pacientům přiřazovány náhodně.

Vzor pro analýzu klinické studie Randomizovaný kontrolovaný pokus Název: Efficacy of a pneumococcal conjugate vaccine against acute otitis media. Zdroj: N Engl J Med. 2001;344(6):403-409. Autoři: Eskola J et al.. Design: Randomizovaná,multicentrická, dvojitě zaslepená kontrolovaná studie, trvání ……..měsíců/let Pacienti: počety (z toho ……intervenční skupina/……kontrola), ztráta probandů …….%, věkové rozmezí účastníků studie …... Metoda: jakým způsobem byla studie provedena Intervence: Jaké intervence byly srovnávány? Výsledky: Závěry:pro praxi – pro konkrétního pacienta – pro další výzkum.

Typ publikace Kohortová studie (prospektivní) Sledovaná skupina (např. kuřáci) Délka trvání studie Srovnání výsledků Srovnávací skupina (např. nekuřáci) KOHORTOVÁ STUDIE Analytická studie, v níž jsou skupiny jedinců (kohorty) definované na základě expozice sledovány po určité (zpravidla několikaleté) období s cílem porovnat frekvenci výskytu sledovaného jevu v závislosti na expozici. Délka trvání studie

Kohortová studie Definice Analytická studie, v níž jsou skupiny jedinců (kohorty) definované na základě expozice sledovány po určité (zpravidla několikaleté) období s cílem porovnat frekvenci výskytu sledovaného jevu v závislosti na expozici. Sledování může být: prospektivní, zacílené do budoucnosti např. „follow up“ retrospektivní, zaměřené na analýzu již existujících údajů a zjištění.

Studie „follow-up“ Sledování v čase Sledování osob v určitém časovém intervalu za účelem zjištění změn v jejich zdravotním stavu a jeho ukazatelích.

CVIČENÍ Dokončete rozbor studií podle přiložených textů Otitis – klasické review Otitis – systematické review Otitis – randomizovaný kontrolovaný pokus

Potřebujete více informací? Tip pro samostudium Základy epidemiologických studií. RNDr. J. Reissigová, Ph.D. EuroMISE Centrum, Ústav informatiky AVČR, Praha