Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Základy IT Tomáš Sládek
Základy počítačů a kancelářský software
Procesory Filip Skulník.
Základní součásti PC Základní Škola.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
16 - Binární logika Logické operace v dvouhodnotové algebře. Přípustné hodnoty proměnných jsou teda pouze logická 0 (FALSE - nepravdivý) a logická 1 (TRUE.
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Nejsložitější integrovaný obvod
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
Opakování hardware a software.
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
MainBoard.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Výroky "Nemyslím si, že by na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích." (Thomas J. Watson, IBM, 1943) „Pro pokrytí celosvětových potřeb.
Hardware.
PROCESORY.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Hardware osobních počítačů
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Procesory.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Technologie počítačů 1. Stavba počítače © Milan Keršláger
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Technologie počítačů 1. Stavba počítače
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vnitřek skříně počítače
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Centrální procesorová jednotka
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1

Dnešní přednáška dokončení softwaru (stahování z internetu a adresářová struktura) jak funguje počítač typy počítačů hardware jak vybrat počítač

Dvojková soustava užíváme pouze dva symboly, 0 a 1 = stavy el. obvodu (vypnuto a zapnuto) jednoznačná reprezentace i aritmetika, jako v desítkové soustavě počítač nám vše přepočítává, ale sám počítá v dvojkové soustavě  numerická matematika

Logické obvody počítač umí základní operace integrované v obvodech, vše extrémně minimalizované

Trocha historie 1623 – mechanický kalkulátor (pravděpodobně využit Keplerem) náš princip – 30. léta 19. století (Charles Babbage) –nedostavěn, ale teoreticky funkční a programovatelný –parní pohon lámání německých šifer projekt Manhattan – vývoj atomové bomby

Typy počítačů koncepce –von Neumanova: –Harvardská architektura:

Typy počítačů osobní počítač –PC –notebook chipy všude kolem nás superpočítače –speciální konstrukce

Hardware veškeré fyzické vybavení počítače počítač složen z –počítačové skříně (procesor, operační paměť, grafická karta, chladiče, základní deska, zdroj, disky, řadiče pro připojení zařízení,…) –vstupně-výstupních zařízení (monitor, klávesnice, myš, tiskárna, reproduktory,…)

Procesor (CPU) CPU = central processing unit srdce počítače čte instrukce a vykonává příkazy dnes již ne velikost skříně  mikroprocesory (množství integrovaných obvodů v jedné placičce)

Mikroprocesor má vlastní jazyk = „strojový kód“, ten se skládá z instrukcí, které umí hlavní součásti –řadič –registry –aritmeticko-logická jednotka

Parametry procesorů délka operandu (4 – 64 bitů) počet jader –více jader je vynuceno fyzikálními omezeními na vývoj lepších jedno-jádrových procesorů rychlost jádra typ datové sběrnice

Chladič chladit je nutno obecně více součástí vznik tepla –přepínáním tranzistorů –otáčením elektromotorku zdroje tepla: procesor, základní deska, grafická karta, disk,…

Chladič typy –pasivní chladič –aktivní chladič –zaprášený chladič –další (tekutinou, „akvárium“)

Chlazení

Operační paměť (RAM) Random-Access memory = „paměť s libovolným přístupem“ jsou rychlé, ale drahé závislé na napájení

Operační paměť propojena s procesorem pomocí sběrnice mezičlánek – vyrovnávací paměť typu cache architektura paměti

Základní deska (mother board) všechny součásti je třeba propojit a napájet sloty na další součástky paměť, ve které je BIOS