Hydroxykyseliny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Advertisements

Ústí nad Labem Ústí nad Labem.
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty HRA:AZ-kvíz
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Názvosloví.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Deriváty Karboxylových Kyselin
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Monosacharidy Cukry.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
MONOSACHARIDY (izomerie)
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholy a Fenoly.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_171.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
chemické složení organismů
SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrL228 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMListopad.
Deriváty karboxylových kyselin
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY UHLOVODÍK Ů ve svých molekulách obsahují vedle atomů ………. a ………. ještě atom ………. atom kyslíku: elektronová konfigurace : 1s 2 2s 2 2p.
Estery Kyslíkaté deriváty
Sloučeniny v organismech
Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_08_Optická izomerie, hydroxykyseliny.
S UBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN RNDr. Marta Najbertová.
CUKRY = SACHARIDY.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_044_Karboxylové kyseliny v domácnosti Ch_044_Deriváty uhlovodíků_Karboxylové kyseliny v domácnosti Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Deriváty karboxylových kyselin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELINY
Deriváty karboxylových kyselin
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Karboxylové kyseliny.
Transkript prezentace:

Hydroxykyseliny

OBECNÝ POPIS jedná se o substituční deriváty karboxylových kyselin jejíchž molekuly obsahují jednu nebo více hydroxylových skupin -OH. hydroxylové skupiny zvyšují kyselost, ovšem méně než skupiny halogenů. chemicky se chovají jako kyseliny i jako alkoholy.

Optická izomerie označíme-li dvě molekuly jako optické izomery, znamená to, že stavba jedné molekuly vypadá jako zrcadlový obraz druhé molekuly. tyto molekuly musí obsahovat asymetrický chirální uhlík. rozlišujeme pak dva izomery jako: levotočivé - L pravotočivé - D

VÝZNAMNÍ ZÁSTUPCI kyselina 2-hydroxypropanová kyselina mléčná kyselina 2-hydroxypropanová vzniká jako produkt metabolismu cukrů. používá se jako redukční činidlo při výrobě barev, k odvápňování kůže, apod. nachází se v kvašeném zelí, kysaném mléku, kyselých okurkách.

VÝZNAMNÍ ZÁSTUPCI opticky aktivní, tedy jde o optický izomer. kyselina mléčná opticky aktivní, tedy jde o optický izomer. L-kyselina mléčná D-kyselina mléčná

VÝZNAMNÍ ZÁSTUPCI kyselina hydroxybutandiová kyselina jablečná kyselina hydroxybutandiová volně se nachází v nedozrálém ovoci (jablka, hrozny). společně s kyselinou vinnou je meziproduktem metabolismu rostlin

VÝZNAMNÍ ZÁSTUPCI kyselina α,α'-dihydroxyjantarová kyselina vinná kyselina α,α'-dihydroxyjantarová využívá se se svými solemi v barvářství jako mořidlo, v potravinářském průmyslu při výrobě kypřících prášků a v chemických průmyslech. společně s kyselinou jablečnou je meziproduktem metabolismu rostlin

VÝZNAMNÍ ZÁSTUPCI kyselina citronová kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová neboli citrát nachází se v citrusových plodech. zabraňuje srážení krve navázáním kationtů meziprodukt metabolismu cukrů u savců.  

VÝZNAMNÍ ZÁSTUPCI kyselina o-hydroxybenzoová kyselina salicylová kyselina o-hydroxybenzoová společně se svými deriváty se využívá v lékařství. kyselina acetylsalicylová neboli Acylpyrin používá se jako antipyretikum a analgetikum.

VÝZNAMNÍ ZÁSTUPCI kyselina 2-oxopropanová kyselina pyrohroznová kyselina 2-oxopropanová důležitý meziprodukt metabolismu cukrů u savců.