Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
zpracovaný v rámci projektu
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_08.
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
ÚČTOVÁ TŘÍDA 1 ZÁSOBY.
Oceňování majetku a závazků
Krátkodobý finanční majetek a jeho účtování
04_Materiál - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_259.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Krátkodobý finanční majetek a jeho účtování.
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 2: FINANČNÍ ÚČTY
FINANCE 2014/2015.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
TÉMA: Účtová třída 2: Majetek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_293.
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Devátá přednáška z UCPO
Čtvrtá přednáška z UCPO
Úvodní přednáška z Účetnictví pojišťoven
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_263.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
UC_A1_Základy účetnictví
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Téma: Účtová třída 3 (dokončení)
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Osmá přednáška z UCPO TÉMA: Náklady a výnosy.
Účetní závěrka a zveřejňování informací1 Bankovní účetnictví Účty emisní banky.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Systémy územních rozpočtů
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.07 RočníkDruhý.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
Call opce a put opce Datum: 16. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.02 RočníkPrvní.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MAJETEK A JEHO ČLENĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Definice finančního majetku
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
Anotace Charakteristika účtů ve 2. účtové třídě, členění účtů, oceňování.
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Transkript prezentace:

Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1 Druhá přednáška z UCPO Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1

Účtování o pozemcích a stavbách (nemovitostech) Pojišťovna nakupuje na fakturu budovu, která bude sloužit jako její pobočka ve Vyškově. Kupní cena budovy činí 10 000 000 Kč, DPH je 19%. Realitní kanceláři zaplatila v hotovosti provizi ve výši 5% kupní ceny. Pojišťovna je plátcem DPH. Úkol: Oceňte danou budovu a zaúčtujte veškeré účetní operace, které s nákupem souvisí. Řešení: Ocenění budovy: Pořizovací cenou. Do ní patří kupní cena a provize. DPH se u plátce DPH účtuje zvlášť a do pořizovací ceny nevstupuje!!!

Účtování 2xx - Pořízení DNHM 3xx – Různí věřitelé Kupní cena budovy na faktuře 10 000 000 500 000 10 000 000 1 900 000 DPH účtovaná u plátce DPH 3xx – DPH 2xx - Pokladna PS xxx 1 900 000 500 000 Úhrada provize v hotovosti

Převod budovy do účetní evidence v PC Po zjištění pořizovací ceny budovy na účtu 2xx – Pořízení DHNM je možno budovu zavést do účetní evidence. 1xx - Stavby 2xx – Pořízení DHNM PS 10 500 000 10 500 000 10 500 000 Převod budovy do účetní evidence v PC

Ustanovení o odpisech finančního umístění a opravných položkách Novela vyhlášky č. 502/2002 Sb. zrušila možnost účetního odpisování složek finančního umístění a tvorby opravných položek k finančnímu umístění. Odpisy se týkají především budov. Dnes platí, že se finanční umístění přeceňuje reálnou hodnotou, která již zachycuje změny vyplývající ze změněné hodnoty finančního umístění. Z tohoto důvodu již nelze účtovat o odpisech finančního umístění a opravných položkách k finančnímu umístění.

Účtování o finančním umístění v podnikatelských seskupeních Tato účtová skupina slouží k účtování majetkových účastí pojišťovny ve třetích osobách. Majetkové účasti se člení na: Majetkové účasti v podnicích s rozhodujícím vlivem – vyšší než 50% podíl na ZK, Majetkové účasti v podnicích s podstatným vlivem (20-50% na ZK), Ostatní majetkové účasti. K evidenci jednotlivých druhů majetkových účastí slouží samostatné účty.

Pojišťovna nakupuje převodem z bankovního účtu akcie společnosti Fido, a.s. v hodnotě 50 000 000 Kč, které zakládají 5% podíl pojišťovny na ZK společnosti Fido. Zaúčtujte. Pozn. Pokud by byly s nákupem spojeny vedlejší pořizovací náklady, je nutno účtovat přes účet Pořízení DFM. 2xx – Běžné účty 1xx – Ostatní majetkové účasti Nákup majetkového podílu ve výši 5% ZK 50 000 000 50 000 000

Účtování o jiných finančních umístěních V účtové skupině Jiná finanční umístění se účtuje o takových účetních případech týkajících se finančního umístění, o nichž nelze účtovat v jiných účtových skupinách účtové třídy 1. Účtuje se tu např. o: cenných papírech s pevným výnosem, cenných papírech s proměnlivým výnosem, podílech a vkladech pojišťovny v investičních společnostech a fondech, hypotekárních půjčkách, depozitech u bank, uměleckých dílech, sbírkách, atd. pořízených z prostředků technických rezerv, atd.

Účtování o depozitech při aktivním zajištění V této účtové skupině účtuje pojišťovna přebírající zajištění o pohledávkách za třetími osobami, které postupují část rizika a to ve výši záručních depozit složených u prvojistitele nebo jiné třetí osoby. Jedná se tedy o tzv. aktivní zajištění, nebo-li o pojištění pojišťovny složením záručního depozita. Za tímto účelem si pojišťovny zřizují účet s názvem např. 1xx – Pohledávky ze složených depozit.

Účtování finančního umístění v životním pojištění, je-li nositelem investičního rizika pojistník V uvedené účtové skupině se účtuje o pohledávkách z finančního umístění jménem pojištěných s pojistnou smlouvou životního pojištění. Typickým účetním případem této účtové skupiny je účtování pohledávek pojišťovny z jejích smluv uzavřených s nějakým investičním fondem, nebo účtování o finančním umístění určeným ke krytí závazků k pojištěným. Na úhradu všech závazků vůči zmíněným pojištěným se vytváří technická rezerva. Účet 1xx – Pohledávky z finančního umístění jménem pojištěných pak slouží k účtování výše uvedených případů.

Účtování o derivátech Deriváty se člení na pevné termínové operace a opce. Opcemi se rozumí, že kupující opce (majitel) má právo u nákupní opce (call opce) koupit nebo finančně vypořádat, a u prodejní opce (put opce) právo prodat nebo finančně vypořádat stanovený podkladový nástroj (finanční aktivum) za předem určenou cenu k určitému datu, nebo kdykoliv před splatností opce. Na druhé straně prodávající opce (výstavce) má u nákupní opce povinnost prodat nebo finančně vypořádat a u prodejní opce povinnost nakoupit nebo finančně vypořádat podkladový nástroj (finanční aktivum) za předem pevně určenou cenu. Ostatní deriváty se považují za pevné termínové operace. K účtování o derivátech slouží účty 1xx - Pevné termínové operace, 1xx - Nakoupené opce a 1xx - Prodané opce.

Pojišťovna nakoupila za účel krytí svých finančních rizik 20 ks kupních opcí v hodnotě 10 000 Kč. Kupní cenu uhradila z BÚ. Zaúčtujte. 1xx – Nakoupené opce 2xx – Běžné účty Nákup kupních opcí 10 000 10 000