Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Přehled současných a budoucích problémů teplárenství
Webové portály LDS/MDS
Presentation Title 1st September 2002
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o. Potenciál KVET v ČR Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.

Účel stanovení potenciálu KVET Dne 11. února 2004 byla přijata Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/8/ES o podpoře kombinované výroby tepla a elektřiny založené na poptávce po užitečném teple na vnitřním trhu s energií. Tato směrnice ukládá členským státům EU řadu povinností, mimo jiné implementovat zásady směrnice do národní legislativy, vytvořit systém vydávání záruk původu elektřiny, zavézt vhodnou formu státní podpory, umožnit přístup elektřiny vyráběné formou KVET na trh, zpracovávat roční statistiky o vnitrostátní výrobě KVET, atd. Jednou z povinností členských států EU je nejpozději do 21. února 2006 zveřejnit zprávu o potenciálu vysokoúčinné KVET. Zpracováním podkladů pro Zprávu o potenciálu vysokoúčinné KVET v ČR byla pověřena firma ORTEP, s.r.o.

Východiska pro určení potenciálu KVET Analýza stávajícího stavu (struktura užití paliv, výroba elektřiny a užitečného tepla, technologie energetických zdrojů, současný podíl KVET na trhu). Predikce vývoje budoucích energetických potřeb (změny ve struktuře užití paliv, vývoj potřeb tepla a elktrické energie.) Stanovení metodiky a vyhodnocení technického potenciálu KVET (technický potenciál reprezentuje teoretickou možnost instalovat zařízení KVET všude tam, kde se vyskytne potřeba užitečného tepla). Stanovení metodiky a vyhodnocení ekonomického potenciálu KVET (ekonomický potenciál představuje prakticky dosažitelnou úroveň rozvoje KVET vycházející z reálných obchodních a ekonomických podmínek.

Analýza stávajícího stavu – spotřeba PEZ pro výrobu tepla a elektřiny celkem

Analýza stávajícího stavu – základní bilance tepla a elektrické energie   Bilance výroby a spotřeby elektrické energie (2003) Svorková výroba elektrické energie celkem 83 TWh Vlastní spotřeba zdrojů elektrické energie - 6 TWh Dodávka elektrické energie ze zdrojů celkem 77 TWh Saldo obchodní bilance import – export -17 TWh Dodávka elektrické energie pro tuzemský trh 60 TWh Ztráty v přenosových a distribučních sítích -6 TWh Tuzemská spotřeba elektrické energie celkem 54 TWh Bilance výroby a spotřeby tepla (2003)   Teplo z CZT Teplo z DZT Teplo celkem Výroba tepla ve zdrojích celkem 220 PJ 180 PJ 400 PJ Vlastní spotřeba zdrojů tepla -10 PJ - Dodávka tepla ze zdrojů celkem 210 PJ 390 PJ Ztráty v tepelných sítích celkem - 30 PJ Tuzemská spotřeba tepla celkem 360 PJ    

Analýza stávajícího stavu – struktura výroby tepla a elektrické energie

Analýza stávajícího stavu – výroba tepla a elektřiny ve zdrojích KVET

Predikce vývoje budoucích energ Predikce vývoje budoucích energ. potřeb – výroby tepla a elektrické energie        

Predikce vývoje budoucích energ Predikce vývoje budoucích energ. potřeb – výroby tepla a elektrické energie     Elektřina Jedn. 2005 2010 2015 2020 2025 2030 Výroba elektrické energie celkem TWh/r 78,2 82,3 80,9 85,0 87,5 89,2 PJ/r 282 296 291 306 315 321 Teplo Jedn. 2005 2010 2015 2020 2025 2030 Výroba tepla v CZT PJ/r 220 222 225 228 230 232 Výroba tepla v DZT 188 213 246 254 256 Výroba tepla celkem 408 435 457 474 484 488    

Predikce vývoje budoucích energ. potřeb – struktura užití paliv dle SEK        

Metodika výpočtu technického potenc. KVET – rozdělení zdrojů do skupin Modernizace stávajících kapacit velkých zdrojů na uhlí a biomasu Výstavba nových kapacit velkých zdrojů na plynná a kapalná paliva Výstavba nových kapacit středních zdrojů na zemní plyn Výstavba nových kapacit středních zdrojů spalujících biomasu Výstavba nových kapacit malých zdrojů na plynná a kapalná paliva Výstavba a rekonstrukce kapacit v ostatních zdrojích KVET

Metodika výpočtu technického potenc. KVET – příklad výpočtu

Výsledky výpočtů technického potenc. KVET

Metodika výpočtu ekonomického potenciálu KVET Ekonomický potenciál vychází z technického potenciálu a stanoví se podle vztahu : EP = TP * ke * km * kt kde : EP – ekonomický potenciál výroby el. v KVET TP – technický potenciál výroby elektřiny v KVET ke – koeficient ekonomické výhodnosti realizace (vychází z investiční náročnosti, cen paliv a energií, provozních a dalších souvisejících nákladů) km – koeficient mimoekonomické průchodnosti (respektuje ochotu nést podnikatelská rizika, stavební a technickou připravenost, administrativní náročnost, atd.) kt – koeficient časového rozlišení (respektuje životní cyklus zdrojů, soudobost realizací a postup výstavby)

Výpočet ekonomického potenciálu KVET – příklad stanovení koeficientu ekonomické výhodnosti realizace (ke)

Výpočet ekonom. potenciálu KVET – výsledné koeficienty ekonomické výhodnosti realizace (ke)

  Výpočet ekonom. potenciálu KVET – výsledné koeficienty mimoekonomické výhodnosti (ke) a výsledné koeficienty časového rozlišení (kt)     Vyhovění mimoekonomickým kritériím a výše koeficientu mimoekonom. průchodnosti Km Velké zdr. na uhlí a biom. Velké zdr. na plyn a olej Střední zdroje na zem. plyn Střední zdroje na biomasu Malé zdr. na plyn a olej Ostatní zdroje KVET Touha po nezáv. a moderní technice ANO ANO/NE Ochota nést podnikatelské riziko NE Stavební a technická připravenost Administrativně procesní náročnost Obslužná a provozní náročnost Koef. mimoekonom. průchod. Km 1,0 0,6 0,2 0,8 Koeficient časového rozlišení Kt Velké zdr. na uhlí a biom. Velké zdr. na plyn a olej Střední zdroje na zem. plyn Střední zdroje na biomasu Malé zdr. na plyn a olej Ostatní zdroje KVET Hodnota Kt pro rok 2005 1,0 0,0 Hodnota Kt pro rok 2010 0,25 Hodnota Kt pro rok 2015 0,50 Hodnota Kt pro rok 2020 0,75      

  Výpočet ekonomického potenciálu KVET – příklad výpočtu pro vybranou skupinu zdrojů          

  Výpočet ekonomického potenciálu KVET – celkové výsledky výpočtu po skup. zdrojů          

  Výpočet ekonomického potenciálu KVET – celkové výsledky výpočtu po letech          

Výpočet ekonom. Potenc. KVET – schrnutí výsledků   Výpočet ekonom. Potenc. KVET – schrnutí výsledků          

Obsah Zprávy o potenciálu KVET v ČR Úvodní kapitola (vymezující problematiku) Přehled výsledků (souhrn hlavních výstupů) Národní energetická politika a její cíle (výstupy SEK) Hlavní východiska analýzy (spotřeby, paliva, ceny) Technický potenciál (teoretické možnosti KVET) Ekonomický potenciál (praktické možnosti KVET) Bariéry a překážky (obchodní, legislativní, ekonomické) Národní strategie rozvoje (formy podpory)

E-mail : karafiat@ortep.cz Děkuji za pozornost Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o. Braunerova 21 180 00 Praha 8 Tel. : 283 840 357 E-mail : karafiat@ortep.cz