JUI - 10. přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Vstup a výstup Ing. Lumír Návrat  katedra informatiky, A-1018 
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Pascal - příklady.
JUI - 3. přednáška Zpracování seznamů, predikátové a vyhodnocovací funkce RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
JUI přednáška Příklad využití Prologu pro tvorbu expertních systémů RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Vytváření, použití dávkových souborů
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
PHP Práce se soubory v PHP - 13
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
JUI - 1. přednáška Funkcionální programování Úvod do jazyka Lisp RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Objekty v CLIPSu RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informatika I 3. přednáška
Práce se soubory. * soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Informatika I 2. přednáška
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
JUI - 9. přednáška Ř ez, negace, práce s databází RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
JUI - 6. přednáška Úvod do jazyka Prolog, struktura programu, datové objekty, unifikace RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Informatika I 7. přednáška RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Informatika I 8. přednáška RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Databáze Caché NLS national language settings.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
Textové soubory Vytváření a zpracování textových souborů.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
Jazyky pro umělou inteligenci RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
6. Typ záznam Strukturovaný datový typ - znamená spojení několika elementů stejného nebo různých typů do jedné proměnné. Např. pole je strukturovaný datový.
Řez, návrat. Predikát řez (!) Vždy splněn Není povolen návrat přes něj.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Vypracoval-Matěj Šmíd
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Algoritmizace a programování
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PROLOG strategie vyhodnocení dotazu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Transkript prezentace:

JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.

2 Vstup a výstup Systém předpokládá existenci aktuálního vstupního souboru (standardně klávesnice) a aktuálního výstupního souboru (standardně obrazovka terminálu). Při provádění základních operací vstupu a výstupu není třeba explicitně specifikovat, o jaké zařízení (soubor) se jedná. Základní operace vstupu a výstupu předpokládají sekvenční způsob přístupu k datům souborů. Soubory mají standardní textový charakter. Pokud mají zpracovávaná data tvar vyhovující syntaxi termů, používají se pro jejich vstup a výstup standardní predikáty read a write. Jestliže je třeba vycházet z obecněji strukturovaných dat, pak jsou k dispozici standardní predikáty get, get0 a put pro vstup a výstup znaků.

3 Přesměrování vstupu see(Jméno_souboru) Tento predikát se splní, je-li daným jménem určen existující soubor. V tom případě je vedlejším efektem otevření příslušného souboru a přesměrování vstupu na tento soubor. Klávesnice má pro účely této identifikace stanoveno dohodnuté jméno user. seeing(F) Vyhodnocením tohoto cíle se proměnná F nastaví na jméno aktuálního vstupního souboru. seen Tento predikát způsobí zavření aktuálního vstupního souboru a přepnutí vstupu na standardní vstupní soubor.

4 Přesměrování výstupu tell(Jméno_souboru) Tento predikát přesměruje výstup na určený výstupní soubor. Obrazovka má pro účely této identifikace stanoveno dohodnuté jméno user. telling(F) Vyhodnocením tohoto cíle se proměnná F nastaví na jméno aktuálního výstupního souboru. told Tento predikát způsobí uzavření aktuálního výstupního souboru a přepnutí výstupu na standardní výstupní soubor.

5 Vstup termů read(X) Tento predikát způsobí načtení dalšího termu z aktuálního vstupního souboru (každý term zde musí být zakončen tečkou a mezerou nebo přechodem na nový řádek). Přečtený term se pak unifikuje s argumentem X a pokud je jím nenastavená proměnná, provede se nastavení X na právě přečtený term. Pokud unifikace nebyla úspěšná, cíl read(X) selže a to způsobí zpětný návrat a požadavek na splnění předchozího cíle, neboť read samotný je deterministický predikát a pro každé vyhodnocení poskytuje jen jedno řešení nebo selhání. Speciální situace nastane, pokud se při pokusu o vstup termu dosáhlo konce vstupního souboru – v takovém případě se proměnná X nastaví na hodnotu end_of_file.

6 Výstup termů write(X) Tento predikát způsobí výstup termu X na aktuální výstupní soubor. Term se zobrazí ve standardní podobě odpovídající syntaktické definici termů. Pro ovládání tvaru výstupu jsou k dispozici následující predikáty: tab(N) provede zápis N mezer nl způsobí přechod na nový řádek

7 Vstup a výstup znaků get0(C) Provede se vstup jednoho znaku z aktuálního vstupního souboru přičemž proměnná C se nastaví na číselnou hodnotu ASCII kódu přečteného znaku. get(C) Vyhodnocením tohoto predikátu se čtecí pozice ve vstupním souboru posune až za první tisknutelný znak a číselná hodnota ASCII kódu tohoto znaku se stane hodnotou proměnné C. put(C) Do aktuálního výstupního souboru se provede záznam znaku, jehož ASCII kód má číselnou hodnotu C.

8 Cykly řízené selháním Iterativní operace je možné v Prologu provádět prostřednictvím koncové rekurze. Prolog má ale pro vyjádření iterace ještě další možnost, která se podobá repeat-until cyklu v imperativním programování. Opakování se v těchto cyklech vyvolává selháním a jsou užitečné pouze ve spojení s predikáty, které mají nějaký vedlejší účinek. Příklad: Nalezení všech možných řešení zadaného cíle. vsechna_reseni(C,X):- call(C),write(X),nl,fail. vsechna_reseni(C,X). Proměnná X se musí vyskytovat v cíli C.

9 Predikát repeat Predikát repeat je při volání okamžitě splněn a je také vždy splněn při navracení. Tento predikát se chová tak, jako by byl definován programem repeat. repeat:-repeat. Cyklus s podmínkou: repeat,C 1,C 2, …,C n,Podm,!. kde C 1, C 2, …, C n jsou cíle, které se mají splnit a Podm je podmínka ukončení cyklu.