ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Počítač při sběru informací. CATI Computer Assisted Telephone Interviewing - (telefonické dotazování za pomoci počítače)  CATI studio  Speciálně vyškolení.
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Procesní analýza vybrané části ČSÚ Bc. Petr Horák Brno, Květen 2012 Operační management.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Krajský úřad Královéhradeckého kraje, 26. březen 2009
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Organizace Státní správy
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Realizační tým ICZ duben 2005
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Portál veřejné správy Stav projektu, služby zajišťované Českým Telecomem Pavel Paták.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
MARKETINGOVÝ MIX.
Státní správa Petr Machala.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Státní správa.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
NZIS ukazatele pro řízení Seminář 20.května 2003.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Podstata, význam a funkce účetnictví
Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
České Budějovice, červen 2016
Informační zdroje české veřejné správy
Malé a střední podnikání
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Český statistický úřad František Konečný

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Základní statistický proces Je to proces sběru, zpracování a poskytování statistických informací Transformace statistických dat na statistické informace

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Legislativní opora Zákon č. 89/95 Sb. o státní statistické službě Vyhláška ČSÚ, kterou se stanoví Program statistických zjišťování na rok ….

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Program statistických zjišťování V šechna zjišťování na rok 2008:  127 statistických zjišťování prováděných ČSÚ  121 statistických zjišťování prováděných ministerstvy:  Ministerstvo dopravy: 17  Ministerstvo kultury: 13  Ministerstvo práce a sociálních věcí: 9  Ministerstvo průmyslu a obchodu: 32  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: 8  Ministerstvo zdravotnictví: 17  Ministerstvo zemědělství: 14  Ministerstvo životního prostředí: 11

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zpravodajská povinnost  pro ekonomické subjekty (podniky, firmy):  vyplývá ze zákona  nelze ji odmítnout  nesplnění je pokutováno  pro obyvatelstvo:  dobrovolná účast

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Proces sběru a zpracování statistických informací SIS UŽIVATEL POŽADAVEK ROZHODNUTÍ O POŽADAVKU Parametry požadavku Obsahový koncept KVALITA Příprava a ověření Úvodní nastavení Zpracování Uvolnění informací Revize parametrů Statistický metainformační systém (SMS) Vyhodnocení VÝSTUP (USPOKOJENÝ POŽADAVEK) Parametry uskutečnění

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Než rozešleme výkazy  Analýza požadavku a specifikace úlohy  Metodologie  statistické proměnné (vymezení, definice)  Určení statistické jednotky  Určení statistická populace - opora výběru  Návrh způsobů agregace proměnných (číselníky, klasifikace)  frekvence zjišťování

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Než rozešleme výkazy Příprava zpracování  Způsob sběru (výběrová a plošná šetření)  Forma sběru  Obsah statistického formuláře Ověření kvality dat  Kontrola správnosti – metoda  Řešení neodpovědí (urgence, dopočet)  Vyhodnocení kvality

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Než rozešleme výkazy Statistické výstupy  Kontrolní sestavy  Agregace a třídění informací  Analýzy dat  Ověření konzistence a koherence Diseminace informací  Publikační výstupy

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Statistické registry Registr farmářů Registr ubytovacích zařízení Satelitní registry Hlavní registry Registr ekonomických subjektů Registr sčítacích obvodů a budov

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Způsob sběru statistických informací  Korespondenčně  zasílání výkazů  elektronicky (EPV, internet)  Telefonicky  Osobní návštěvou

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Cílová skupina komunikace  Respondent  Nadřízení respondentů  Spolupracovníci respondentů

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Typický respondent ČSÚ  žena (79%)  věk let (85%)  středoškolské vzdělání s maturitou (68%)  střední (40%) nebo vrcholový management (41%)  u velkých firem výkonný pracovník (61%)  o vykazování se stará v průměru 8 let  plnění zpravodajské povinnosti věnuje 70 hodin ročně

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Tazatel Respondent 1 Respondent 2 Respondent n Veřejné mínění Statistické zjišťování Přímé a nepřímé působení komunikace

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Hlavní oblasti statistických zjišťování  Makroekonomické  Podnikové statistiky  Sociální statistiky  Cenové statistiky a zahraniční obchod  Statistiky obyvatelstva (demografie)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Potřebné změny SIS  zvýšení kvality statistických informací  snížení zátěže respondentů a zvýšení jejich motivace  optimalizovat tvorbu statistických informací v ČSÚ  definovat novou architektura statistických úloh a proměnných

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Děkuji za pozornost