ETOLOGIE a DOMESTIKACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 08_ Rozmanitost přírody Domácí zvířata (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Simona Svačinová Komunikace zvířat.
Původ a domestikace zvířat
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Zemědělství České republiky.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obratlovci povrch těla
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Etologie K. Šejbová.
Domácí zvířata – druhy, chov
Etologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti etologie. Materiál.
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Nauka o chování živočichů
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Etologie koní.
Domestikovaní živočichové
Rozdíly mezi osobnostmi
ŽIVOČICHOVÉ.
Domestikace.
Etologie Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Zemědělství – živočišná výroba
Vtištění (Imprinting)
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Etologie – chování živočichů
Domestikace živočichů
Který živočich do řady nepatří

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
SAVCI.
Tomáš Mirovský Přírodní společenství Louky.
Etologie – zkoumá aktivitu zvířat v čase a prostoru
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA V ČR.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.15
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Pec pod Sněžkou, okres Trutnov Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum: 24.
ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
SAVCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
VY_32_INOVACE_Fi_III_05 Název Zemědělství /živočišná výroba/
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Etologie.
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
Domácí mazlíčci Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_03_Člověk a příroda.
ETOLOGIE 8. ročník.
Hospodářská zvířata.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Etologie.
VY_32_INOVACE_E – Př4 – okolí lidských obydlí
Příprava na písemku obrázky 5
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

ETOLOGIE a DOMESTIKACE

ETOLOGIE Je věda ,která se zabývá studiem chování živočichů. Je spjata s ostatními obory : zoologie,ekologie,atd, Chování dělíme na 1) VROZENÉ- existuje již v okamžiku narození jedince( útěk,útok,vylučování pachů,přikrčení) 2) ZÍSKANÉ – vytvořené během vývoje jedince,na základě zkušeností a učení(přivykání,koordinace pohybu,objevování,získání nových zkušeností)

Nejdůležitější okruhy chování 1) Chování ochranné – chrání živočicha před vlivem neživého prostředí ( chlad,horko,sucho,mokro) a před jinými živočichy ( útěk,znehybnění,shlukování ,varování před nepřítelem a odvrácení napadení ( hlasové signály,vycenění zubů,ježení srsti,vylučování páchnoucích látek).

2) Chování komfortní Souvisí s péčí o povrch těla ( např.drbání,válení po zemi,popelení,otřásání,koupání,olizování) Komfortní chování může jedinec provádět na vlastním těle nebo na těle jiného jedince.V takovém případě dostává toto chování charakter chování sociálního.

3) Chování sociální Zahrnuje všechny prvky chování,které slouží k udržování a řízení vztahů v rámci určité skupiny. Projevují se zde jednotlivé vztahy v sociální skupině.( dorozumívání,pachové signály,boj o vedoucí postavení ve skupině).

4) Chování rozmnožovací Chování,které vede k tvoření párů ( námluvy). Zahrnuje pářící chování a péči o potomstvo, v širším slova smyslu je součástí chování sociálního.

DOMESTIKACE

Domestikace Je zdomácňování divoce žijících živočichů. Předpokládá se ,že člověk nejprve divoká zvířata chytal a kratší dobu držel(např.jako zásobu masa),později pochopil výhody,které mu trvalý chov v zajetí dává. Za domestikovaný druh považujeme takový,který je chován zcela odděleně od svých divokých předků,je závislý na člověku po stránce ubytování a výživy.

Domestikace Za domestikovaný se považuje takový druh,který je za uvedených podmínek chován po dobu 30 let nebo po dobu 30 generací. 10 000 let před n.l. – ovce,koza,prase,pes. 7000 let – skot,osel,včely. 5000 let – holub ,kůň,velbloud. 4000 let – domestikace kočky. 1000 let – kachna,králík.Našeho letopočtu – 450 let – domestikace kapra.

Rozdělení domestikovaných zvířat 1) Domácí zvířata – přináší člověku užitek nebo potěšení ,pod jeho vedením se rozmnožuje a žije v jeho společnosti ( kočka,pes,kanár) 2) Hospodářská zvířata – uměle chované,mají značný hospodářský význam a zpravidla také vztah k zemědělské výrobě.(kapr,včela,bourec morušový)

Rozdělení Některá domácí zvířata jsou zároveň také hospodářská ( skot,koně,prasata,ovce,kozy,drůbež,králíci). Zvláštní skupinu tvoří laboratorní zvířata – laboratorní potkani,myši,morčata,křečci )