Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Etologie – chování živočichů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Etologie – chování živočichů"— Transkript prezentace:

1 Etologie – chování živočichů
Filip Bordovský

2 Chování obratlovců: Chováním živočichů se zabývá ETOLOGIE.
Význam studia chování zvířat pro člověka: Porozumění chování různých živočichů. Lepší a účinnější ochrana zvířat. Zlepšení podmínek pro zvířata chovaná pro užitek a zvířata chovaná v zajetí (ZOO) Možnost využití schopností zvířat např. poštovních holubů, koní, psů …

3 Dělení živočichů podle jejich aktivity:
Aktivní přes den (kur domácí, ještěrka …) Aktivní přes noc (netopýři, skokan zelený) Aktivní v průběhu celého dne (hraboš polní …)

4 Různé strategie v chování:
Velmi složité je chování zvířat v době rozmnožování – souboje o samice, námluvy … Obrovské rozdíly jsou v péči o mláďata  U většiny druhů se starají pouze samice, někdy se starají oba rodiče, výjimečně pouze samec (Jehla mořská), Kukačka se o své mláďata nestará vůbec. V průběhu roku někteří živočichové migrují  nejsložitější jsou cesty tažných ptáků! Pro dorozumívání zvířat se vyvinuly složité signály. U zvířat žijících ve skupinách panuje přísná hierarchie.

5 Etologie – rozdílné strategie v chování obratlovců!
Žákovský projekt Etologie – rozdílné strategie v chování obratlovců! Podtémata: Sexuální chování Péče o mláďata Smysly a vnímání Adaptace živočichů v extrémních podmínkách Získávání potravy Migrace živočichů

6 Termín odevzdání: do konce února!
Vypracování: ve dvojicích si vyberte jedno téma, zjistěte o něm co nejvíce informací a přehledně jej zpracujte. Zaměřte se na rozdíly a zajímavosti u různých obratlovců! Pro přehlednost vypracujte projekt na tvrdý papír formátu A2.

7 Ochrana obratlovců Organizace ochrany přírody:
IUCN – Mezinárodní unie ochrany přírody WWF – Světová nadace pro ochranu divokých zvířat. Greenpeace – mezinárodní nevládní a nezisková ekologická organizace Napište hlavní důvody, pro které by měl člověk chránit živočichy! Domácí úkol: vypsat další významné mezinárodní organizace ochrany přírody a spolky i sdružení zabývající se ochranou přírody v ČR.

8


Stáhnout ppt "Etologie – chování živočichů"

Podobné prezentace


Reklamy Google