Geometrická posloupnost (2.část)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární rovnice s parametrem. Kvadratické rovnice s parametrem.
Advertisements

Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: Posloupnosti Autor: Mgr. Dagmar Špalová.
Geometrická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-16  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST
Limita posloupnosti (Orientační test )
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
VY_32_INOVACE_05_PVP_262_Kra
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
Geometrická posloupnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Geometrická posloupnost (3.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test )
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_745.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
NEKONEČNÁ GEOMETRICKÁ ŘADA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_109.
Limita posloupnosti (3.část)
Výpočet kořenů kvadratické rovnice
3. Přednáška posloupnosti
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_108.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_754.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Příklady na využití. Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Limita posloupnosti (2.část) VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_751.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_749.
Číselné posloupnosti.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Geometrická posloupnost
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_1 8 Tematická.
GEOMETRICKÁ POSLOUPNOST Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_744.
ROVNICE KOŘENY ROVNICE EKVIVALENTNÍ ÚPRAVY
Geometrická posloupnost (1.část)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_115.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_110.
Aritmetická posloupnost (3.část)
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – dosazovací metoda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_752.
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
STATISTIKA 3  Opakování základních pojmů VY_32_INOVACE_21-18.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Číselné soustavy V Jana Bobčíková Převody mezi dvojkovou, osmičkovou a desítkovou soustavou.
Limita posloupnosti (1.část)
Aritmetická posloupnost
Soustava lineární a kvadratické rovnice
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Metody řešení soustav.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_753.
Matematický žebřík – posloupnosti a řady Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_83. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Geometrická posloupnost
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Aritmetická posloupnost - součet
Geometrická posloupnost
Soustavy lineárních rovnic
Transkript prezentace:

Geometrická posloupnost (2.část) VY_32_INOVACE_ 22-17 Geometrická posloupnost (2.část)

Opakování základních poznatků o geometrické posloupnosti Kdy je daná posloupnost geometrická? Lze obecně říci o geometrické posloupnosti, že je to funkce exponenciální? Kdy toto tvrzení platí? Co je potom jejím grafem? Jak dokazujeme, že daná posloupnost je geometrická?

Kontrola výsledků domácího úkolu Posloupnost je aritmetická, protože rozdíl je konstantní : Rekurentní určení této posloupnosti:

Posloupnost je geometrická, protože podíl je konstantní : Rekurentní určení této posloupnosti:

Vztahy mezi členy geometrické posloupnosti Pro všechna přirozená čísla n platí: Vztah mezi sousedními členy Vztah mezi prvním a n-tým členem Vztah mezi libovolnými dvěma členy , kde Poznámka: Každý člen ( s výjimkou prvního) je geometrickým průměrem svých sousedů, tedy .

Součet prvních n členů geometrické posloupnosti Pro všechna přirozená čísla n platí: Poznámka: Jestliže q = 1, jedná se o konstantní posloupnost. Součet jejích prvních n členů je potom sn= n·a1 .

Úloha 1 Je dána posloupnost , v níž . Určeme tuto posloupnost, jestliže se jedná o posloupnost aritmetickou, geometrickou. Zapišme n-tý člen těchto posloupností a odvoďme vzorec pro součet prvních n členů každé z obou posloupností.

Řešení úlohy 1 Aritmetická posloupnost, v níž : Nezapomeňme, že každá aritmetická posloupnost je jednoznačně určena svým prvním členem a1 a diferencí d. Vzorec pro n-tý člen: Součet prvních n členů:

b) Geometrická posloupnost, v níž : Využijeme vztahu , kde : O každé geometrické posloupnosti platí, že je jednoznačně určena svým prvním členem a1 a kvocientem q. Vzorec pro n-tý člen: Součet prvních n členů:

Úloha 2 Určeme geometrické posloupnosti, ve které platí:

Řešení úlohy 2 Všechny členy v uvedených rovnicích převedeme pomocí vztahu na a řešíme vzniklou soustavu dvou rovnic o dvou neznámých: rovnice vydělíme Závěr: Geometrická posloupnost má .

Úloha 3 V geometrické posloupnosti platí, že Vypočtěme .

Řešení úlohy 3 Dosazením do vztahu získáme exponenciální rovnici: Součet osmi členů: Závěr: V geometrické posloupnosti je a .

Domácí úkol q a1 a4 a6 s5 1.úloha 2 2.úloha 3.úloha 1 27 4.úloha 9 81 V tabulce jsou uvedeny údaje o geometrických posloupnostech. Doplňte volná pole tabulky. q a1 a4 a6 s5 1.úloha 2 2.úloha 3.úloha 1 27 4.úloha 9 81 5.úloha

Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů: RNDr. Ivana Janů Děkuji za pozornost. Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů: RNDr. Ivana Janů