Práce v poradně. 1. Poradna Výživový poradce ??? Jak vypadá 1.návštěva poradny? Co všechno je její součástí? Jak dlouho by měla trvat?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení žáků a vlastní hodnocení školy V této kapitole škola popisuje, jak a na základě čeho jsou žáci hodnoceni a které oblasti jsou součástmi vlastního.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž
OBEZITA.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Programové balíčky zaměřené na snižování váhy a tvarování postavy Cvičení ve Fitku Říčany a výživové poradenství Výživová poradkyně Taťána Juřicová.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Struktura poradenského procesu
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Klinický případ č.1 Rizikové faktory :
Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Nemoci oběhové soustavy
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
stravovací režim školáků
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
PREVENTIVNÍ PÉČE.
Reminiscenční terapie
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Praha 5/2014 Fórum prevence dětské nadváhy a obezity.
Klinická propedeutika
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Plánování ošetřovatelské péče
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Metodika nutričního poradenství
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
BEHAVIORÁLNÍ PŘÍSTUPY K PORADENSTVÍ
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Nutriční poradenství.
Výživa I..
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
a zdravého životního stylu.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Zapojení a integrovaný multidisciplinární tým Jane Bruton Clinical Research Nurse.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Víš co jíš? Web MZe.
Struktura poradenského procesu
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
Práce v poradně.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
5-denní jídelníček.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Reminiscenční terapie
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Den otevřených dveří Název školy Datum.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Inkontinence Jeden z nejčastějších zdravotních problémů
Transkript prezentace:

Práce v poradně

1. Poradna Výživový poradce

??? Jak vypadá 1.návštěva poradny? Co všechno je její součástí? Jak dlouho by měla trvat?

Vstupní dokumentace OA: prodělaná onemocnění (hlavně GIT), alergie, TK, cholesterol a TAG, glykémie, štítná žláza, …nesnášenlivost některých potravin…. RA: hypertenze, KVO, nádorové onemocnění, obezita, diabetes mellitus, hypercholesterolemie,… FA Kuřák – nekuřák

Vstupní dokumentace Pohybová aktivita: -Zaměstnání -Volný čas

Antropometrie Tělesná výška Tělesná hmotnost BMI Tělesné obvody …

Vstupní dokumentace Vývoj tělesné hmotnosti Vyzkoušené diety

Vstupní dokumentace Současný jídelní režim Současný pitný režim

Kolik nám ještě zbylo času??? Na edukaci…

klient Malé dítě Dospívající Dospělý Těhotná Žena X Muž Senior... s či bez doporučení lékaře

Výživové doporučení INDIVIDUÁLNÍ obsah i forma

5 hlavních kritérií výživového doporučení Srozumitelnost Zapamatovatelnost Schopnost vzbudit zájem Schopnost vzbudit ochotu k účasti Schopnost vyvolat skutečné změny chování

Působení na pacienty/klienty a jejich výchova 1. KROK - VYSVĚTLIT PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ S PACIENTOVÝM ZDRAVOTNÍM STAVE Vysvětlete pacientovi diagnózu a možný způsob léčby. Zodpovězte jeho dotazy. Poskytněte mu co nejvíce informací.Povzbuzujte pacientův zájem o jeho zdravotní stav. 2. KROK - ZJISTIT, JAKÉ POCITY VZBUDILO V PACIENTOVI SDĚLENÍ DIAGNÓZY Sledujte, jak pacient citově reaguje, zda se se zjištěnou chorobou vyrovnává věcně, klidně, či nikoli. Zjistěte, jaké problémy mu diagnostikováním nemoci vznikají a hledejte společně optimální způsob jejich řešení. 3. KROK - VYSVĚTLIT POSTUP LÉČEBNÉHO REŽIMU Vysvětlete pacientovi, co je třeba podniknout k jeho uzdravení. Jednejte věcně, klidně a vstřícně. Zodpovězte pacientovy dotazy a důležité informace zopakujte. 4. KROK - OVĚŘIT SI, ZDA PACIENT LÉKAŘE POCHOPIL Zeptejte se pacienta, jak porozuměl diagnóze a jak pochopil léčebný plán, abyste měl jistotu, že jste mu vše správně vysvětli zdroj:

1. KROK - POPSAT PROBLÉM (STANOVENÍ DIAGNÓZY) Řekněte pacientovi, o jaké onemocnění se podle vašeho názoru jedná. Sdělte mu, jaké zdravotní návyky jsou u takového onemocnění žádoucí, jaké je třeba naopak potlačit či vyloučit. 2. KROK - PŘÍPRAVA ZMĚNY CHOVÁNÍ Zeptejte se pacienta, zda pochopil váš záměr a snažte se v něm vyvolat a posílit odhodlání dosáhnout změny chování. 3. KROK - ZAZNAMENAT PŘÍPADNÉ PACIENTOVY DŘÍVĚJŠÍ POKUSY O ZMĚNU CHOVÁNÍ Zjistěte, jaké metody se pacientovi osvědčily, případně jaké selhaly v event. dřívějších postupec. 4. KROK - STANOVIT CÍL Dohodněte se s pacientem na cíli, jehož chcete dosáhnout. Tento cíl pak zapište do chorobopisu a motivuje pacienta, aby sám co nejvíce usiloval o jeho dosažení. 5. KROK - KONKRETIZACE ZMĚNY CHOVÁNÍ Určete přesně, co se má na pacientově chování změnit. Zapište to do chorobopisu. 6. KROK - SESTAVENÍ PLÁNU Na základě podrobných údajů, které vám o svém chování pacient sdělil, navrhněte příslušná doporučení a vyzvěte pacienta, aby podle nich sestavil plán, který bude dodržovat. 7. KROK - PRŮBĚŽNÉ SLEDOVÁNÍ PLÁNU Stanovte datum příští návštěvy a sdělte pacientovi, co se na ní bude projednávat. Zodpovězte pacientovy dotazy a povzbuďte jej k závaznému uskutečnění dohodnutých změn chování. Zdroj: Možnosti dosažení změn chování a jejich podpora

Pacientova ochota ke spolupráci a možnosti jejího zvýšení 1. KROK - ZJISTIT, ZDA PACIENT JIŽ NĚKDY DŘÍVE SPOLUPRACOVAL S OŠETŘUJÍCÍM LÉKAŘEM "Byl jste již někdy nucen řídit se kvůli nějakému onemocnění léčebným plánem? Dokázal jste jej dodržet a v případě potřeby změnit své chování?" 2. KROK - FORMULACE A ZPŘÍSTUPNĚNÍ LÉČEBNÉHO PLÁNU Zkuste zvýšit pacientovu ochotu ke spolupráci tím, že celý režim učiníte co nejjednodušším a nejkratším. 3. KROK - OBJASNIT SPECIFIČNOST LÉČEBNÉHO PLÁNU Vysvětlete podrobně charakter onemocnění a detaily, týkající se léčby. 4. KROK - OVĚŘUJTE SI OCHOTU PACIENTA KE SPOLUPRÁCI PŘI KAŽDÉ NÁVŠTĚVĚ Stanovte datum příští návštěvy a vysvětlete její účel. Řekněte pacientovi, jaké podklady svědčící o dodržování svého léčebného plánu má s sebou přinést. Zdroj:

Zdroj:

??? Jak vypadá 2.návštěva? Po jak dlouhé době? Co se na ní řeší???

?? Jak dlouho trvá celková terapie? Jak začínat s pohybovou aktivitou?

… Co všechno se má probírat v poradně… Co všechno se týká výživy…

Hezký den