1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měnová politika 11.
Advertisements

 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_121.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ekonomická gramotnost
Hospodářská politika státu
Agregátní poptávka a nabídka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Funkce České národní banky
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční a rozpočtové právo
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Peníze a centrální banka
Monetární (měnová) politika
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POPTÁVKa A NABÍDKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Peníze a měnová politika
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Peníze a centrální banka
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Transkript prezentace:

1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Postavení centrální banky (CB) CB je vrcholnou bankou v zemi, která: –určuje měnovou politiku –vydává bankovky a mince –řídí peněžní oběh a platební styk –dohlíží nad ostatními bankami –vykonává další funkce Mandát ČNB určen zákonem o ČNB (6/1993 Sb.) Může centrální banka poskytovat úvěry podnikům a domácnostem?

3 Hlavní poslání centrální banky Obvykle udržování cenové stability, tj. nízké inflace Někdy udržování měnové stability, tj. nízké inflace a stabilního kurzu domácí měny Výjimečně ekonomický růst a zaměstnanost (např. US Fed, ale i další cíle, jejichž pořadí se může každý rok měnit) ČNB od roku 2001 – cenová stabilita Je v případě malé otevřené ekonomiky, jakou je ČR, velký rozdíl mezi udržováním cenové či měnové stability? Proč Fed v USA volí jiné hlavní cíle?

4 Proč právě cenová stabilita? (i) Jako spotřebitel pocítím rostoucí ceny při nákupech (za stejné peníze si koupím méně) Ne každému se odpovídajícím způsobem zvýší mzda a k jejímu zvýšení dojde až později S odstupem času pak zjistím, že se z téhož důvodu znehodnotily i mé úspory Naopak dlužníci zajásají, protože je snazší a levnější splácet dluhy Vyplatí se vůbec spořit, když je inflace vyšší než úrok? Jak by to dopadlo, kdyby se lidé silně zadlužovali a málo spořili?

5 Proč právě cenová stabilita? (ii) Vysoká a proměnlivá inflace vnáší do ekonomiky mnohá další pokřivení: –deformace cenového mechanismu (zhoršení komunikace mezi poptávkou a nabídkou) –nesnadné finanční rozhodování podniků i domácností (nestálé měřítko  obtížné předvídání budoucích změn) –deformace investic (výhodnější finanční a/nebo krátkodobé investice než produktivní a/nebo dlouhodobější investice)

6 Proč právě cenová stabilita? (iii) –vyšší úrokové sazby a marže bank  vyšší náklady podniků  vyšší ceny, nižší investice a růst v budoucnu, rozkolísání kurzu –deformace daňového systému (mnohé daně stanoveny paušálně a ne poměrně k cenové hladině)

7 Cenová stabilita ≠ nulová inflace Proč není cílem CB absolutní stabilita cen? –nepřesnost měření inflace (naměřená inflace je vyšší než skutečná: cena může částečně narůstat z důvodu zvýšení kvality; spotřebitelský koš dále předpokládá po určitou dobu neměnnou strukturu spotřeby, lidé však kupují více zboží, jehož ceny rostou pomaleji) –prostor pro změny relativních cen (růst ceny poptávaného zboží nemusí být nutně doprovázen poklesem cen méně poptávaného zboží) Máte pocit, že ceny rostou ve skutečnosti rychleji, než je inflace? Když ano, tak čím by to mohlo být? Může mírný růst cen coby cíl usnadňovat řízení měnové politiky? Když ano, pak proč?

8 Jak plnila svůj hlavní cíl ČNB? Je dosažení nižší inflace, než byl stanovený cíl, známkou dobré měnové politiky? Má CB vývoj inflace plně pod kontrolou?

9 Další funkce ČNB (i) Emisní funkce (vydávání bankovek a mincí) Řízení peněžního oběhu, platebního styku a zúčtování bank (plynulost, bezpečnost, spolehlivost) Dohled nad finančním trhem (od , dříve jen nad bankami) Proč má centrální banka monopol na emisi oběživa? Proč je vhodné, aby centrální banka dohlížela nad bankami, resp. nad celým finančním trhem?

10 Další funkce ČNB (ii) Devizové funkce (stanovení kurzového režimu, vyhlašování kurzu koruny, správa devizových rezerv, operace se zlatem) Banka státu (vedení účtů vládě a místním orgánům, pomoc při umístění emisí jejich cenných papírů na trhu X ALE zákaz přímého i nepřímého financování vládního sektoru) K čemu podle Vás slouží devizové rezervy? Proč CB nesmí financovat vládní sektor?

11 Další funkce ČNB (iii) Podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu, není-li tím dotčen její hlavní cíl Usiluje o finanční stabilitu Proč je pro ekonomiku důležitá finanční stabilita?

12 Zajímá Vás více informací? Na stránkách „ČNB pro všechny“ naleznete odpovědi na Vaše otázkystránkách „ČNB pro všechny“ Nebo můžete zdarma navštívit výstavu Lidé a penízeLidé a peníze

13 Zdroje Grafy str. 8zdroj dat: [cit. 2010–29–09]. Obrázky str. 1budova_05_600.jpg [cit. 2010–29–09]. Volně dostupné na. 05_600.jpg str. 6archiv ČNB [cit. 2010–29–09]. str _lic.jpg [cit. 2010–29–09]. Volně dostupné na. m5czk.jpg [cit. 2010–29–09]. Volně dostupné na. m20czk.jpg [cit. 2010–29–09]. Volně dostupné na. str. 10Goldkey_logo_removed.jpg [cit. 2010–29–09]. Dostupný pod licencí Creative commons na. str. 11Bundesarchiv_B_145_Bild-F ,_Berlin,_Borsig_AG.jpg [cit. 2010–29–09]. Dostupný pod licencí Creative commons na. str. 12archiv ČNB [cit. 2010–29–09].