Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Ovládání systému Helios Orange
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika Pavel Pitaš Miloš Jirčík.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Souborové systémy.
(B1 Document Managment) B1UP – Správa dokumentů Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Tvorba webových aplikací
Databáze Jiří Kalousek.
Registr přechodných pobytů
Analýza dat Jiří Slabý Nástroje pro analýzu dat SQL SERVER - součást Small Business serveruSQL SERVER - součást Small Business serveru Kontingenční tabulkyKontingenční.
Adresářová služba Active directory
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Tabulkový procesor.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Relační databáze.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Korespondence a hromadná korespondence Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2010 MSeg 1.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – úvod, základní pojmy Ročník:3. Datum.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Filtrování a řazení dat Autor: Jaroslav Kvapil.
Název sloupce Datový typ Počet znaků Znaková sada Možnost prázdného pole Typ klíče Automatický přírůstek.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
T1: Základy práce s počítačem
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Databázové modelování
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Výpočty tiskových sestav Průvodce problematikou tiskových sestav.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
INFORMATIKA 9 MS Excel I. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát.
Erika Seďová LS  Cíl  Použité nástroje  Velké množství dat  Řešení  Závěr.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Seznamy digitálních knihoven
Jak učit tvorbu www stránek Filip Procházka. Úvodem HTML není programovací jazyk, neobsahuje žádné programovací ani datové struktury, jejichž pochopení.
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Microsoft Excel Seznamy Struktura seznamů Základní databázové pojmy Prohlížení a úprava seznamů Řazení.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS WORD 2010 – záhlaví a zápatí Co se všechno naučíme??? Jak vkládat.
Úvod do databází zkrácená verze.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Geografické informační systémy
Seznamy digitálních knihoven
Transkript prezentace:

Jak učit databáze v tabulkovém procesoru

Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC. Pojmu databáze se při práci s PC lze jen těžko vyhnout a každý by měl alespoň vědět co si pod ním představit. Má-li žák nějaký pojem pochopit a porozumět mu je dobré aby si ho mohl „OSAHAT“ Specializované databázové programy jsou poměrně komplikované protože musí zvládat obrovské množství funkcí. Proti: Struktura těchto programů také není zcela jednoduchá a už jen seznámení s ní je velice náročné na čas a paměť a představivost žáků. Také vlastní práce je náročná na představivost a zaměstnává mozek uživatele i když se vyzná v ovládání programu.

Výchozí zásady: Jedná se pouze o úvod do problematiky databází. Databázové funkce jsou pouze doplňkovou funkcí tabulkového procesoru. Databázový přístup k datům je výhodný hlavně u rozsáhlejších tabulek. Rozsáhlé tabulky se nedají vytvořit za 5 minut a proto je vhodné pracovní data žákům dodat.

Možné cíle:  Seznámit se s pojmem DATABÁZE.  Znát a umět používat základní funkce databáze (skladování dat, vyhledávání, řazení, výběr konkrétních dat).  Umět navrhnout jednoduchou strukturu databáze z vlastní praxe.

Funkce patřící k tématu Řazení dat vzestupně, sestupně podle jednoho sloupce, podle více sloupců se záhlavím, bez záhlaví Vyhledávání dat Filtrování dat automatický filtr rozšířený filtr (jen pro rychlejší žáky) nastavení filtru použití filtru využití filtrovaných dat zrušení filtru Souhrny dat Ukotvení příček

Pojmy které by ve výuce měly zaznít:  Databáze - strukturované fyzické uložení dat.  Databázový systém - systém nástrojů pro práci s daty.  Záznam – databáze se skládá z prvků které mají stejnou strukturu. Tyto prvky se nazývají záznamy.

Témata úloh : Knihovna / Seznam Hudebních CD  nejjednodušší příklady  podobné, s podobnou strukturou záznamu  jeden příklad možno tvořit společně a jeden samostatně Adresář spolužáků  dobře se zde projeví vhodná struktura  databáze (rozdělení adresy)  žákům se může výsledek práce hodit Internetový obchod  souhrny Videopůjčovna