Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání."— Transkript prezentace:

1 24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání a editace dat, import a export dat)

2 Základní pojmy Databáze je jednoduše řečeno sbírka dat, se kterými můžeme dále pracovat. V databázi existují databázové tabulky. Do databázových tabulek se vkládají do jednotlivých řádků a sloupců záznamy . V databázi můžeme nejen mazat a editovat záznamy, ale taky vyhledávat, různě seskupovat, třídit, řadit.

3 Základní pojmy Transakční zpracování v počítači znamená, že skupina logických operací je chápána jako transakce. Transakce musí být vždy provedena jako jeden celek. Pokud se při zpracování v rámci transakce vyskytne jakákoliv chyba, a transakce nemůže být dokončena, všechny dílčí operace musí být vráceny do stavu před začátkem transakce.

4 Základní pojmy SQL je standardizovaný dotazovací jazyk používaný pro práci s daty v relačních databázích. SQL je zkratka anglických slov Structured Query Language Primární klíč je pole nebo kombinace polí, jednoznačně identifikující každý záznam v databázové tabulce. Žádné pole, které je součástí primárního klíče, nesmí obsahovat hodnotu NULL. Každá tabulka má mít definovaný právě jeden primární klíč (entitní integrita).

5 Databáze klient-server
– Serverová část spravuje data a zajišťuje veškeré operace s nimi. – Klientská část umožňuje uživatelům práci s daty. Výběry a další operace se provádějí na serveru a klient dostává pouze výsledky dotazu. – Databáze na serveru je většinou tvořena jedním velkým souborem, do kterého lze nahlížet pouze pomocí databázového klienta.

6 Význam a nasazení databází
Pro různé druhy evidovaných údajů vznikly databázové aplikace, které obsahují konkrétní funkce pro práci s konkrétními daty. Těmito daty mohou být: ● Příjmy a výdaje firmy – účetnictví ● Evidence pracovníků firmy a jejich výplat – mzdy a personalistika ● Evidence zásob nebo zboží – skladové hospodářství ● Evidence výrobků a pracovních operací – řízení výroby ● Evidence adres přátel nebo obchodních partnerů – adresář ● Obrovská šíře dalších evidenci – pacienti u lékaře, studenti ve škole, automobily v okrese, databáze CD disků, odjezdy a příjezdy autobusů,... -Dnešní společnost eviduje v databázi téměř všechno. -Devadesát procent peněz v ekonomice nejsou fyzické peníze, ale jen čísla na účtech podniků a občanů, uložená na počítačích v nějaké databázi.


Stáhnout ppt "24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání."

Podobné prezentace


Reklamy Google